Ciucă, vizită la Sofia, la lansarea Interconectorului de gaze Grecia-Bulgaria

0
Publicat:

Ciucă efectuează o vizită la Sofia, în Bulgaria, pentru a participa la evenimentul de lansare Interconectorului Grecia-Bulgaria, urmând să aibă întrevederi cu mai mulți oficiali. 

Gazoductul va fi lansat oficial sâmbătă FOTO Arhivă
Gazoductul va fi lansat oficial sâmbătă FOTO Arhivă

Inaugurarea Interconectorului Grecia-Bulgaria este un moment pe care îl așteptăm cu mult interes și speranță și care va deschide o etapă importantă în eforturile pe care le facem împreună la nivel european pentru a ne asigura necesarul în plan energetic reducând, în același timp, dependența de gazul rusesc”, a transmis premierul Nicolae Ciucă, potrivit unui comunicat de presă. 

Șeful Guvernului a explicat că „importurile de gaz din Azerbaidjan prin intermediul acestui interconector reprezintă o sursă alternativă viabilă de acum, care va asigura României și altor state aflate pe diagrama de distribuție a acestei rețele de gaze accesul la Conducta Trans-Anatoliană de Gaze Naturale (TANAP)”. 

Întrevederi cu mai mulți oficiali din alte țări

Potrivit sursei citate, cu în cadrul vizitei de la Sofia, șeful Guvernului din România va „are programate întrevederi cu gazdele bulgare, președintele Republicii Bulgare Rumen Radev și cu premierul bulgar interimar, Galab Donev.

De asemenea, premierul Ciucă va avea întâlni şi cu oficiali din alte ţări, printre care preşedintele Azerbaidjanului, Ilham Aliyev, şi prim-ministrul Republicii Elene, Kyriakos Mitsotakis, precizează un comunicat al Guvernului.

Ceremonie simbolică de lansare a interconectorului Grecia - Bulgaria

Ceremonia de lansare a gazoductului Interconnector Grecia - Bulgaria (IGB) va avea loc sâmbătă la Sofia, potrivit serviciului de presă al președintelui Bulgariei.

La ceremonie vor fi prezenți: președinte Comisiei Europene Ursula von der Leyen, președintele Bulgariei Rumen Radev, colegii săi din Azerbaidjan, Macedonia de Nord și Serbia Ilham Aliyev, Stevo Pendarovski și Aleksandar Vucic, prim-miniștrii Greciei. 

Pe 28 septembrie, Ivan Shishkov, ministrul Dezvoltării Regionale și Îmbunătățirii Guvernului Tehnic al Bulgariei, a declarat că interconexiunea de gaze cu Grecia a trecut un test complet, S-a arătat atunci că la 1 octombrie instalația ar putea fi pusă în funcțiune.

Importanța inaugurării gazoductului pentru România 

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a explicat la Romanian International Gas Conference, organizată de Federaţia Patronală Petrol şi Gaze din România (FPPG), că acest gazoduct va permite României să aducă gaze din Azerbaidjan, prin Coridorul Vertical.

Ministrul a precizat însă că este nevoie şi de acorduri între ţările din regiune pentru a permite tranzitul acestor gaze, demers care este momentan în lucru. 

„În felul acesta, ne asigurăm că interconectorul va reuși să dea relevanță sistemului propriu de gaze la care compania noastră, Transgaz, a lucrat și a reușit să îl pună în valoare”, a precizat premierul în momentul anunțului vizitei sale, explicând, totodată, că este vorba despre sistemul Brua. 

Potrivit premierului, în urma inaugurării gazoductului, „practic avem asigurată conectarea și garanția că poate fi asigurată coerența aprovizionării cu gaze pe verticala Sud-Nord”. 

Conducta de gaze intersistem IGB, care trebuia să înceapă să funcționeze în 2021, leagă rețeaua națională de gaze din Bulgaria a Bulgartransgaz și rețeaua de gaze grecești.

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite