Compensarea preţului la carburant, prelungită până la sfârșitul anului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Premierul Nicolae Ciucă a anunțat, joi, la începutul ședinței de Guvern prelungirea OUG prin care este compensat prețul la carburanți. 

Guvernul va prelungi OUG pentru compensarea prețului la carburanți FOTO Arhivă
Guvernul va prelungi OUG pentru compensarea prețului la carburanți FOTO Arhivă

Premierul Nicolae Ciucă a anunțat la începutul ședinței de Guvern de joi, că Executivul urmează să adopte o decizie pentru prelungirea OUG prin care au fost compensate prețurile la combustibili. 

„Vom prelungi OUG prin care compensam prețul la carburanți”, a anunțat Ciucă în debutul ședinței de Guvern. 

Șeful Guvernului a explicat că decizia de compensare a prețurilor la combustibili „a fost o decizie care a produs efecte. Am reușit să stabilizăm și chiar să scadă prețul la combustibil, preț care, desigur produce efecte pe întreg lanțul”. 

„În felul acesta, pana la sfârșitul anului, vom beneficia de aceeași măsură de compensare”, a mai informat șeful Executivului. 

Prelungirea OUG 106/2022

Ministrul Energiei a anunțat că măsura privind compensarea prețului la benzină și motorină cu 50 de bani va intra în ședință de Guvern de astăzi, având toate avizele.

„Este semnată, este avizată, este co-iniţiată de către Ministerul Energiei şi Ministerul de Finanţe, cred că intră mâine în şedinţa de Guvern. E o prelungire pentru încă trei luni, până la sfârşitul anului”, a afirmat ministrul Energiei, miercuri seară, la Digi 24, referindu-se la compensarea tarifului la carburant, potrivit News.ro.

Decizia a fost luată inițial într-o ședință a liderilor Coaliției de guvernare. Insistențele privind prelungirea aplicării compensării de 50 de bani atât la motorină, dar și la benzină, a venit mai ales din partea UDMR, care a primit sprijinul PSD, potrivit unor surse „Adevărul”. Social-democrații au fost reticenți și în luna iunie, când Puterea a venit prima dată cu ideea compensării de 50 de bani. PSD a venit cu ideea plafonării prețurilor, stabilirea unui preț maximal sau limitarea adaosului pe lanțul comercial.

Impactul financiar al prelungirii măsurii este estimat la 175 milioane de lei pe lună, potrivit Digi24.

Compensarea prețului la carburanți

Pe 30 iunie, Guvernul a adoptat ordonanţa de urgenţă care prevede că operatorii de benzinării care vor acorda de la 1 iulie o reducere de 0,5 lei/litru de carburant vor beneficia de o compensare de 0,25 de lei/litru de la bugetul de stat. Decizia inițială a fost luată pentru o perioadă de trei luni. 

Pe 5 iulie, vicepremierul Kelemen Hunor a declarat că efortul bugetar pe care România îl face pentru compensarea cu 50 de bani a preţurilor la carburant este de până la un miliard de lei în decurs de trei luni, în funcţie de consum.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite