Israelul, lobby pentru aderarea României la spațiul Schengen

0
Publicat:
Ultima actualizare:

 Surse politice din interiorul Coaliției susțin pentru „Adevărul” că România a purtat discuții cu diplomația israeliană și cu unele organizații evreiești pentru sprijinirea dosarului de aderare la Schengen, în vederea facilitării negocierilor cu Austria.

Israelul, lobby în Austria pentru aderarea României la Schengen FOTO: Shutterstock
Israelul, lobby în Austria pentru aderarea României la Schengen FOTO: Shutterstock

Potrivit informațiilor Adevărul, ministrul de externe israelian, Eli Cohen, l-a sunat pe omologul austriac pentru a discuta despre dosarul României privind aderarea la Schengen. Șeful diplomației israeliene i-ar fi cerut lui Alexander Schallenberg să primească România în spațiul de liberă circulație.

Autoritățile române, prin vocea președintelui Klaus Iohannis și ministrului Bogdan Aurescu, încearcă în această perioadă intensificarea relațiilor diplomatice cu Viena și reconfirmarea sprijinului diplomatic a țărilor europene membre Schengen. 

De la începutul acestui an, șeful diplomației române a început discuțiile cu omologii din statele europene pentru căutarea de sprijin în vederea aderării României la spațiul Schengen în acest an.    

Bogdan Aurescu susține că România se bucură în continuare de sprijinul statelor europene în procesul de aderare la Spațiul Schengen. Ministrul a primit reconfirmarea sprijinului din partea mai multor state europene. Printre țările care sprijină România se numără: Danemarca, Portugalia, Spania, Finlanda, Suedia, Polonia, Cehia, Italia, Belgia și Croația.

De asemenea, Olanda, țară care s-a opus în mod indirect aderării României la Schengen, prin veto-ul la adresa Bulgariei, a reconfirmat sprijinul față de România. 

Nehammer nu cedează

Înainte de vizita pe care a efectuat-o astăzi, 23 ianuarie, în Bulgaria, cancelarul Karl Nehammer a subliniat că țara sa își menține vetoul, până când Comisia Europeană nu răspunde tuturor doleanțelor Vienei pe tema migrației.

Atât timp cât spaţiul Schengen nu funcţionează, şi, spre exemplu, Germania desfăşoară controale la frontiere cu alte state membre Schengen precum Austria, la fel cum procedează şi multe alte state europene, nu putem extinde acest Spaţiu. Veto-ul Austriei rămâne, de aceea, în vigoare, până când situaţia se va schimba fundamental', a declarat cancelarul Karl Nehammer, potrivit unui comunicat citat de APA.

Cancelarului austriac a cerut „sprijin deplin pentru Bulgaria și România” și „măsuri concrete din partea Comisiei Europene pentru întărirea protecției frontierei externe”.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite