Petre Daea: Nu mâncaţi făină de greieri! Noi mâncăm sarmale, cârnaţi, ouă de găină

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, le-a recomandat românilor să aleagă mâncarea tradițională, nu noile produse aprobate de autoritățile europene, cum este greierele de casă.

Petre Daea vrea ca românii să mănânce sarmale nu produse pe bază de greieri FOTO gov.ro
Petre Daea vrea ca românii să mănânce sarmale nu produse pe bază de greieri FOTO gov.ro

Nu mâncaţi făină de greieri! Ce căutaţi cu greierii? Lăsaţi-i să cânte acolo unde sunt! Noi mâncăm ce trebuie să mâncăm. Mâncăm sarmale, mâncăm cârnaţi, mâncăm ouă de găină. N-o să înlocuiţi acuma ouăle de găină cu vreun vierme. N-are rost să faceţi un asemenea efort”, a declarat la Antena 3 ministrul Agriculturii, Petre Daea.

Iar noi trebuie să fim consecvenți și în același timp stăruitori în a ne păstra tradițiile și consecvenți în a face ce trebuie”, a mai afirmat ministrul Agriculturii.

Declarația lui Daea vine în contextul în care Comisia Europeană a autorizat în februarie comercializarea greierilor de casă - Acheta domesticus - ca aliment nou în Uniunea Europeană, acesta devenind astfel a treia insectă care primeşte aprobare de consum şi care vine după autorizaţiile precedente emise în iulie anul trecut pentru larva desicată de Tenebrio molitor şi în noiembrie pentru Locusta migratoria. Greierele de casă va fi disponibil integral, sub formă congelată, uscată sau de pudră.

Să mâncăm mămăliga noastră

Daea nu este la prima referire pe acest subiect. Întrebat într-un interviu din iulie de la RTV despre tema noilor alimente, ministrul Agriculturii a fost vehement. „Eu, de regulă, ca inginer agronom, combat gândacii, nu-i mănânc. Lucrurile acestea nu țin, pentru că vin împotriva firii. Întrebați pe oricine. Noi nu trebuie să ne abatem de la drumul cunoscut, pentru că am constatat că atunci când o facem greșim”.

Am și auzit ca suport al justificării că avem o proteină nouă. Eu le-am spus că lăcustele trăiesc tot pe pământ, ele manâncă vegetație. Adică nu reprezintă o sursă sigură. Nu are rost să mai discutăm. Haideți să ne ducem la mămăliga noastră”, a completat Daea.

Omul lui Ciolacu, în locul ministrului pus de Stănescu

Petre Daea a fost ales să conducă Ministerul Agriculturii, în unanimitate, pe 6 iulie, în cadrul şedinţei Consiliului Politic Naţional al PSD, au declarat surse social-democrate pentru „Adevărul”. Fostul ministru al Agriculturii din perioada Dragnea a fost propunerea lui Marcel Ciolacu.

Petre Daea a ajuns să lucreze cu al cincilea premier, fiind ministru în mandatele lui Adrian Năstase, Sorin Grindeanu, Mihai Tudose, Viorica Dăncilă, iar acum Nicolae Ciucă.

Anterior, Petre Daea a fost membru al Consiliului de Administraţie al Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii. Pentru această sinecură, la care este nevoie de o prezenţă la muncă uneori doar o dată pe lună, leafa este de 12.000 de lei brut.

Primul mesaj ca ministru

După depunerea jurământului, Daea a transmis un mesaj în stilul caracteristic. „Dragi făuritori de hrană ai ţării! Dragi români! Prin profesie şi dăruire am fost, sunt şi voi rămâne alături de dumneavoastră! Participarea mea la elaborarea şi negocierea programului de guvernare în cadrul coaliţiei politice PSD-PNL-UDMR, alături de Adrian Chesnoiu, m-a determinat să accept propunerea partidului de a reveni în greaua misiune de ministru”, a scris Petre Daea pe Facebook

Ministrul arată că „responsabilitatea misiunii încredinţate îl determină să intre imediat în dispozitivul de lucru, stabilind cu toate structurile din domeniul agroalimentar tabloul activităţii zilnice, în aşa fel încât obiectivele prevăzute în programul de guvernare să fie realizate la timp”.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite