Siegfried Mureşan: Cancelarul Austriei ar face bine să renunţe la caracterul antieuropean al discursului

0
Publicat:

Europarlamentarul PNL a transmis că șeful de la Vienă ar trebui să renunțe la caracterul antieuropean și populist al discursului său, invitându-l la masa discuțiilor pentru găsirea unor soluții privind presiunea migraționistă. 

Europarlamentarul l-a invitat pe cancelar să discuteb cu coloegii europeni problemele FOTO Arhivă
Europarlamentarul l-a invitat pe cancelar să discuteb cu coloegii europeni problemele FOTO Arhivă

Eurodeputatul Siegfried Mureșan a susținut că, în contextul blocării aderării României la Schengen pe tema presiunii migraționiste cu care se confruntă acest stat, „în situația de față, când Austria are într-adevăr multe persoane solicitante de azil, calea europeană este calea corectă, nu atacurile la adresa Uniunii Europene, nu atacurile la adresa celorlalte state membre ale Uniunii Europene”. 

Totodată, Siegfried Mureșan a dat exemplul Moldovei, care „are un PIB de șapte ori mai mic decât doar PIB-ul Vienei”, însă atunci „când a avut anul trecut 100.000 de refugiați din Ucraina, a devenit mai proeuropeană, nu mai antieuropeană”. „Ceea ce a făcut Republica Moldova poate fi o lecție bună și pentru Austria”, a conchis eurodeputatul. 

Eurodeputatului PNL a mai subliniat că „soluțiile la problemele Austriei sunt europene, nu sunt antieuropene”

Ca atare, cancelarul ar face bine să renunțe la caracterul antieuropean al discursului său, la caracterul populist și să ne așezăm la masă realmente să căutăm soluții, care să funcționeze în realitate, să reducă presiunea migraționistă asupra Austriei și să-i permită, cu calm, să-și ridice obiecția nejustificată împotriva aderării României la Spațiul Schengen”, a mai subliniat Siegfried Mureșan cu privire la cancelarul Karl Nehammer. 

Condițiile unui nou vot pentru aderarea la Schengen

În lipsa unui acord unanim între statele UE, Suedia a subliniat că nu va iniția un nou vot pentru extinderea Schengen, motiv pentru care liderii români spun că subiectul nu trebuie grăbit, însă dau șanse mari unei aderări în 2023, în condițiile în care vor reîncepe negocierile cu statele-problemă. De altfel, este de preferat să fie depuse toate eforturile pentru accederea la spațiul de liberă circulație european în 2023, dat fiind că în 2024 urmează alegerile europarlamentare.

Surse din PNL au declarat pentru „Adevărul” că nici nu se va insista asupra punerii subiectului pe agenda unui Consiliu JAI, fără siguranța votului Austriei. Europarlamentarul PNL Daniel Buda a subliniat însă că obiectivul privind ajungerea la un acord cu statele membre pentru aderarea la Schengen și găsirea unor soluții, inclusiv cu Austria și Olanda, care s-au opus anul trecut „trebuie să fie anul acesta”. Și eurodeputatul PSD Victor Negrescu a explicat că „sunt șanse ca doleanțele Austriei să fie îndeplinite”, în contextul în care Comisia Europeană va veni cu noi măsuri pentru gestionarea fluxurilor de migranți.

  În același timp, Consiliul UE a atras atenția Austriei că are deficiențe în aplicarea legislației în cazul migranților, în contextul în care Viena nu a transpus în dreptul intern o directivă europeană pentru gestionarea eficientă a acestui fenomen.  

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite