Laver Cup: Bătaie pe Roger Federer! Cine va fi partenerul elvețianului în meciul de retragere

0
Publicat:

Laver Cup 2022 marchează o premieră în tenisul mondial masculin. Pentru prima dată în istorie - din păcate și pentru ultima -, Roger Federer, Rafael Nadal, Novak Djokovici și Andy Murray vor face parte din aceeași echipă, în loc să fie rivali, ca până acum. Superechipa Europei va da piept la Londra, între 23 și 25 septembrie, cu „Restul lumii“, adică cei mai buni tenismeni non-europeni ai planetei.

Roger Federer va juca la Laver Cup ultimul meci al carierei. Arhivă Adevărul
Roger Federer va juca la Laver Cup ultimul meci al carierei. Arhivă Adevărul

Competiția de elită se învârte în jurul retragerii din tenis a gentlemanului Roger Federer, care a anunțat în urmă cu câteva zile că renunță la sportul profesionist și se dedică familiei. Elvețianul, care nu a mai participat la un turneu din 2021, va juca doar la dublu în Laver Cup.

Cum acestea vor fi ultimele meciuri oficiale ale sale, toți coechipierii se bat să marcheze acest eveniment istoric jucând în compania sa. Andy Murray a spus că ar fi „cu adevărat special“ să facă echipă cu Federer, însă decizia finală le aparține căpitanului și vicecăpitanului „Europei“, Björn Borg, respectiv Thomas Engqvist.

Nu poate juca la simplu

Ajuns în capitala Marii Britanii, Federer a făcut lumină în privința evoluției sale la Laver Cup: „Nu voi putea juca meciuri individuale, asta a fost destul de clar. De aceea nu era o opţiune să particip la turneul de la Basel, în octombrie. Probabil că voi juca la dublu, aici, vineri seară şi atât. L-am întrebat pe căpitanul nostru, Björn Borg, dacă este în regulă să fac asta şi mi-a spus că pot să fac tot ce vreau“.

Însă Pierre Paganini, preparatorul fizic al lui Federer, a lăsat o urmă de îndoială asupra posibilității ca Roger să joace la Londra. El a precizat că o decizie în privinţa participării elveţianului va fi luată „în ultimul moment“, date fiind cele trei intervenţii chirurgicale suferite la genunchi în ultimii ani. „Va fi o decizie de ultim moment. S-a antrenat pentru a şti exact dacă a juca este o idee bună sau nu“, a declarat Paganini pentru ziarul elveţian „Blick“.

Biletele la negru au ajuns la 15.000 de lire!

Anul trecut, Bjorn Borg a condus echipa Europei către o nouă victorie. Foto Laver Cup
Anul trecut, Bjorn Borg a condus echipa Europei către o nouă victorie. Foto Laver Cup

Anunțul elvețianului potrivit căruia va spune adio sportului i-a pus pe jar pe fanii tenisului în general și pe ai lui, în special. Laver Cup se va disputa în O2 Arena din Londra, o sală cu o capacitate de 20.000 de locuri. Biletele s-ar fi vândut oricum ca pâinea caldă, deoarece Federer, Nadal, Djokovici și Murray vor fi toți la start, dar după anunțul elvețianului prețurile au explodat. Conform presei engleze, un bilet a ajuns să coste până la 15.000 de lire sterline „la negru“.

Când și unde are loc Laver Cup 2022

Televizat de Eurosport, Laver Cup 2022 începe vineri, 23 septembrie, și se încheie duminică, 25 septembrie, la Londra. Competiția se desfășoară prin rotație între diferite orașe din Europa și SUA. Până în prezent, aceste orașe-gazdă au fost:

2017 (ediția inaugurală) – Praga, Republica Cehă

2018 – Chicago, SUA

2019 – Geneva, Elveția

2020 – nu a avut loc din cauza pandemiei de COVID-19

2021 – Boston, SUA

Care este formatul Laver Cup

Laver Cup este un turneu internațional care se joacă între Echipa Europei și Echipa Lumii (formată din jucători din țări din afara Europei). Se desfășoară pe parcursul a trei zile, primele două zile fiind formate dintr-o sesiune de zi și una de noapte, iar în cea de-a treia zi e programată doar o sesiune de zi. Zilnic se dispută patru meciuri – trei de simplu și unul de dublu –, toate în sistemul cel mai bun din trei seturi. Dacă jucătorii sunt la egalitate după primele două seturi, în decisiv se joacă pe sistemul de departajare până la 10 puncte. Fiecare victorie îi aduce echipei un punct vineri, două puncte sâmbătă și trei puncte duminică. Prima echipă care ajunge la 13 puncte (dintr-un total de 24 de puncte disponibile) câștigă trofeul. În cazul în care scorul e 12-12 la finalul tuturor meciurilor, se joacă un al cincilea meci, în ultima zi, pentru a stabili câștigătorul, scrie Eurosport.

Cine alege echipele din Laver Cup

Căpitanii selectează trei membri ai echipei lor – Björn Borg, secondat de Thomas Enqvist, pe de o parte, iar John și Patrick McEnroe, pe de alta. Ceilalți se califică în funcție de clasamentul din ATP. În acest an, echipele au fost selectate după cum urmează:

Echipa Europei

  • Novak Djokovici
  • Rafael Nadal
  • Stefanos Tsitsipas
  • Casper Ruud
  • Roger Federer
  • Andy Murray
  • Matteo Berrettini (rezervă)

Echipa Lumii

  • Felix Auger-Aliassime
  • Taylor Fritz
  • Diego Schwartzman
  • Alex de Minaur
  • Frances Tiafoe
  • Jack Sock
  • Tommy Paul (rezervă)

Echipa Europei nu a pierdut niciodată

Chiar dacă în 2021 nu s-a putut baza pe Federer, Nadal și Djokovici, „Europa“ a câștigat trofeul pentru a patra oară consecutiv, învingând cu 14-1.

Până acum, scorurile au fost următoarele:

2017 – Europa - Echipa Lumii 15-9

2018 – Europa - Echipa Lumii 13-8

2019 – Europa - Echipa Lumii 13-11

2020 – Nu s-a jucat din cauza pandemiei de COVID-19

2021 – Europa - Echipa Lumii 14-1

Meciurile sunt televizate pe Eurosport
Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite