Lumea nu mai are timp pentru a evita o catastrofă: ONU, ghid de supraviețuire pentru a evita dezastrul climatic

0
Publicat:

Potrivit unui nou raport ONU, lumea se apropie rapid de niveluri catastrofale de încălzire, iar obiectivele internaționale privind clima vor fi imposibil de atins dacă nu se iau măsuri imediate și radicale. Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a afirmat că raportul este un „ghid de supraviețuire pentru omenire”, relatează BBC și CNN. 

„Omenirea se află pe o gheață subțire”, a afirmat Guterres. Foto Shutterstock
„Omenirea se află pe o gheață subțire”, a afirmat Guterres. Foto Shutterstock

Bomba cu ceas a climei ticăie", a transmis Antonio Guterres într-o declarație care a marcat luni publicarea raportului de sinteză al Grupului interguvernamental de experți privind schimbările climatice (IPCC). „Omenirea se află pe o gheață subțire, iar această gheață se topește rapid", a mai subliniat secretarul general al ONU. 

Raportul se bazează pe concluziile a sute de oameni de știință pentru a oferi o evaluare cuprinzătoare a modului în care se desfășoară criza climatică. Totodată, documentul însumează ceea ce IPCC a prezentat deja într-o serie de alte rapoarte, însă prezintă o imagine evidentă a direcției în care se îndreaptă omenirea.

În document este precizat faptul că energia verde și tehnologia pot fi valorificate pentru a eluda catastrofa climatică. Dar, în cadrul unei întruniri care a avut loc în Elveția pentru a cădea de acord asupra concluziilor lor, cercetătorii din domeniul climei au atenționat că un țel cheie cu privire la temperatura globală va fi posibil ratat. 

De asemenea, în document este prezentat felul în care diminuarea rapidă a utilizării de combustibili fosili poate eluda cele mai însemnate urmări ale schimbărilor climatice. 

Ca replică la aceste concluzii, Guterres a afirmat că toate statele ar trebui să-și prezinte planurile de atingere a țelului de zero emisii de carbon pentru o perioadă de zece ani. Aceste obiective ar trebui să micșoreze rapid emisiile de gaze cu efect de seră.

Guvernele s-au înțeles anterior să acționeze pentru a evita ca temperatura globală să depășească 1,5 grade Celsius. Însă, temperatura este deja de 1,1 grade Celsius, iar în prezent specialiștii susțin că este probabil ca aceasta să treacă de 1,5 grade Celsius în anii 2030. 

Concentrațiile de CO2 au atins cel mai ridicat nivel

Raportul elaborat de IPCC, organismul științific care consiliază ONU referitor la creșterea temperaturilor, a fost aprobat de toate guvernele implicate. Acesta însumează mai multe concluzii cu privire la cauzele, impactul și rezolvările la schimbările climatice care au fost publicate începând cu anul 2018. 

Efectele crizei climatice continuă să se răsfrângă cel mai puternic asupra țărilor mai sărace și vulnerabile, care au contribuit cel mai puțin la producerea acesteia. 

Concentrațiile de CO2 din atmosferă au atins cel mai ridicat nivel din ultimii 2 milioane de ani. 

„Chiar și pe termen scurt, este foarte probabil ca încălzirea globală să atingă 1,5 grade Celsius chiar și în scenariul cu emisii foarte scăzute de gaze cu efect de seră", se arată în raport. 

Totodată, în raport este menționat faptul că depășirea nivelului de 1,5 grade Celsius nu va fi sfârșitul lumii, fiindcă ar putea fi doar o „depășire temporară”

Raportul ONU mai atrage atenția că lumea este acum mai caldă decât oricând în ultimii 125.000 de ani și probabil că se va încălzi şi mai mult în următorul deceniu.

Pentru a eluda cele mai grave urmări ale crizei climatice vor fi necesare schimbări radicale în toate sectoarele economiei și societății, conform documentului. 

Raportul va fi dezbătut la COP28, care va avea loc la Dubai. Conferința va include primul „bilanț global” din cadrul Acordului de la Paris privind clima, o evaluare a progreselor înregistrate în abordarea crizei climatice și în evitarea unei catastrofe climatice. 

Conform secretarului general al ONU, statele dezvoltate ar trebui să atingă neutralitatea carbonului „cât mai aproape de 2040”, mult mai devreme decât termenul limită de 2050 pe care multe țări, inclusiv SUA și Regatul Unit, s-au angajat să îl respecte. 

Știință



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite