Cine este Liz Truss, noul lider al Partidului Conservator și premier al Marii Britanii: Declarații grele pentru monarhie și ecologiști

0
Publicat:

Mary Elizabeth Truss (47 de ani) a fost aleasă luni la conducerea Partidului Conservator și implicit la șefia Guvernului britanic, succedându-i astfel lui Boris Johnson.

Liz Truss FOTO EPA-EFE
Liz Truss FOTO EPA-EFE

Liz Truss este pe cale să devină a treia femeie premier din istoria Marii Britanii după o cursă internă grea câștigată în fața lui Rishi Sunak. Învestirea ei va avea loc marți, după o vizită la regina Elisabeta a II-a.

Fost ministru de Externe, cu o poziționare foarte de dreapta, mai ales în chestiunile economice, Liz Truss se va confrunta încă din prima zi la șefia Guvernului britanic cu criza legată de creșterea costului vieții. O misiune delicată și riscantă, în condițiile în care doar 35% din britanici cred că va face o treabă bună ca premier - după cum arată un sondaj publicat de Inews.

Membră a Guvernului britanic încă din 2014, Liz Truss este cunoscută pentru parcursul său atipic și felul direct de a comunica în public. Iată cinci lucruri de știut despre noul premier britanic:

Provine dintr-o familie „foarte de stânga”

Născută la Oxford, pe 26 iulie 1975, Liz Truss a crescut într-o familie „foarte de stânga”. Tatăul său este profesor emerit de matematică la Universitatea din Leeds. Mama ei, infirmieră și profesoară, a făcut parte din Campania pentru Dezarmare Nucleară (CND). Potrivit „The Observer”, părinții ei s-au declarat „îngroziți” când au aflat că fiica lor s-a alăturat Partidului Conservator.

„Nu cunoșteam niciun consevator (la școală, n. red.). Toți profesorii mei erau simpatizanți ai laburiștilor”, a declarat ea într-o zi.

Liberal-democrată la început

După ce a studiat la școala primară din Paisley și a absolvit Roundhay School din Leeds, Liz Truss a fost admisă în 1993 la Merton College din cadrul Universității din Oxford. A obținut o diplomă în științe politice, filosofie și economie. În paralel cu studiile, a condus grupul liberal-democraților din campus. A pledat mai ales pentru abolirea monarhiei.

„Credem în șansa tuturor. Nu credem că anumite persoane sunt născute doar pentru a guverna”, a declarat ea la o conferință a liberal-democraților la Brighton, în 1994.

Devenită membră a Partidului Conservator în 1996, ea a calificat aceste cuvinte drept „o eroare”.

Mai multe posturi ministeriale într-un interval de câțiva ani

În 2014, la patru ani după obținerea primului mandat de parlamentar pentru circumscripția South West Norfolk, Liz Truss a devenit cea mai tânără membră a Guvernului britanic. Avea 38 de ani atunci și era numită în postul de secretar de stat pentru Mediu, Alimentație și Afaceri Rurale.

În iulie 2016, a fost numită secretar de stat pentru Justiție, apoi, un an mai târziu, a devenit șefa Trezoreriei britanice. 

Cel mai înalt post deținut este cel de ministru de Externe, începând din septembrie anul trecut. Între timp, fusese secretar de stat responsabil de comerțul internațional și ministru al Femeilor și Egalității.

În calitate de ministru de Externe, se pronunță pentru revizuirea protocolului nord-irlandez, se opune ferm invaziei ruse din Ucraina și adoptă sancțiuni împotriva oligarhilor ruși.

În stilul său caracteristic, Liz Truss a declarat despre Emmanuel Macron că nu știe încă dacă este „un prieten sau un inamic”.

Campanie împotriva Brexitului

Liz Truss a făcut campanie pentru tabăra „nu” ieșirii din Uniunea Europeană. Într-un articol publicat în „The Sun”, ea a descris Brexitul drept o „triplă tragedie - cu mai multe reguli, cu mai multe formulare și întârzieri în vânzări”. Și-a schimbat opinia odată ce a devenit membră a echipei de negociatori, susținând că Brexitul „oferă o oportunitate de a revizui modul în care funcționează lucrurile”.

O sursă de îngrijorare pentru ecologiști

Adeptă a liberului schimb și scăderii impozitelor, Liz Truss este frecvent comparată cu Margaret Thatcher, aflată la putere între 1979 și 1990. În contextul inflației galopante, ea pledează pentru „scăderea impozitelor și neredistribuirea subvențiilor”.

În ceea ce privește criza energetică care zguduie Marea Britanie, Liz Truss este vagă, promițând „un anunț în prima săptămână”.

Susținătoare a gazelor de șist și exploatării noilor zăcăminte de petrol din Marea Nordului, Liz Truss vrea să scadă subvențiile pentru energiile regenerabile. O promisiune care produce îngrijorări în rândul ecologiștilor.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite