Două nave misterioase au apărut în zona exploziei Nord Stream 2, înainte de incident

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Două nave care aveau dispozitivele de identificare închise au putut fi observate în zonă, cu câteva zile înainte de explozia de la Nord Stream 2, potrivit unor date obținute prin satelit.

Nord Stream FOTO EPA-EFE
Nord Stream FOTO EPA-EFE

Cele două nave aveau dispozitivele de identificare închise, ceea ce înseamnă că mișcarea acestora nu putea fi identificată și încercau să își păstreze locația și alte informații ascunse, spune Jerry Javornicky, cofondatorul SpaceKnow. 

Acesta a transmis că SpaceKnow a descoperit 25 de nave care s-au apropiat de locul în care a avut loc explozia de la Nord Stream 2, însă doar cele două vase amintite aveau dispozitivele de identificare închise. 

Conform Organizației Maritime Internaționale, vasele cu o greutate mai mare de 329 tone sunt obligate să țină dispozitivele de identificare închise, pentru a nu fi suspecte. De obicei, navele care fac acest lucru, sunt cele care sunt implicate în activități ilegale. 

Nord Stream AG a primit permisiunea de a desfășura propriile investigații cu privire la deteriorarea gazoductelor Nord Stream și Nord Stream 2 în urma sabotajului din Zona Economică Exclusivă (ZEE) a Danemarcei, a transmis postul național de radio danez.

Anterior, Nord Stream AG a investigat zona avariată din ZEE suedeză folosind o navă rusă închiriată. Potrivit comunicatului companiei, „pe fundul mării au fost găsite două gropi artificiale cu adâncimea de 3 până la 5 metri, la o distanță de aproximativ 248 de metri una de alta, iar conducta de gaz a fost distrusă în zona dintre cele două gropi”.

Mai multe țări au fost acuzate de sabotaj, după explozia de la Nord Stream 2, printre care Rusia, SUA, Marea Britanie și Ucraina, toate respingând însă orice acuzație. 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite