LIVE TEXT | Război în Ucraina. Noi atacuri rusești în Harkov și Zaporojie. Kievul susține că nu a atacat podul Crimeei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Este a 240-a zi de la începutul războiului în Ucraina. Zelenski afirmă că rușii au minat un baraj important din regiunea Herson, a cărui cărui distrugere ar conduce la inundarea a peste 80 de localități.

FOTO Profimedia
FOTO Profimedia

UPDATE 17.56 „Victoriile“ rușilor în Ucraina: soldați surprinși în timp ce fură o mașină de spălat

O filmare postată de NEXTA TV pe Twitter surprinde două persoane care își însușesc o mașină de spălat dintr-o casă părăsită în urma războiului izbucnit în Ucraina. Explicația canalului TV este una simplă: „ocupanții ruși fură mașini de spălat”Detalii aici

UPDATE 17.54 Cum intenționează Rusia să-și continue campania militară din Ucraina? Opinia unui general în rezervă

Generalul australian în rezervă Mick Ryan crede că Rusia va miza în următoarele luni pe atacuri aeriene pentru a distruge rezistența ucrainenilor.

Plecând de la interviul acordat de generalul Serghei Surovikin, noul comandant al trupelor ruse în Ucraina, Mick Ryan remarcă un aspect, și anume că „intenția politică” a liderului de la Kremlin, Vladimir Putin, este de a îndepărta Ucraina de Occident și NATO și de a o face un „stat prieten” cu Rusia.

„Surovikin înțelege clar intenția politică a campaniei sale”, scrie Mick Ryan într-o analiză publicată pe contul său de Twitter.

Însă ce fel de campanie militară ar putea implementa Surovikin pentru a realiza acest scop politic?

„În primul rând, el încearcă să distrugă dârzenia poporului ucrainean”, subliniază generalul australian în rezervă. Detalii aici

UPDATE 16.36 Întreruperi ale furnizării de electricitate în Ucraina din cauza bombardamentelor rusești

Operatorul reţelei de electricitate a Ucrainei, Ukrenergo, a anunţat vineri că va impune restricţii şi opriri „controlate şi temporare” ale furnizării energiei electrice în principalele regiuni ale ţării, inclusiv la Kiev, în urma bombardamentelor continue ale Rusiei asupra infrastructurilor energetice, transmite EFE, potrivit Agerpres.

„Din cauza creşterii puternice a consumului de electricitate, conducerea Ukrenergo se vede obligată să introducă restricţii controlate temporare pentru consumul de energie electrică în regiunile Kiev şi capitala sa (Kiev), Cernigov, Cerkasî, Jitomir”, precizează compania.

„Aceasta va ajuta la reducerea sarcinii reţelei electrice şi le va da lucrătorilor la instalaţii timp să repare echipamentele avariate de atacurile teroriste”, explică Ukrenergo.

Operatorul rețelei de electricitate a Ucrainei le ceruse deja zilele trecute cetăţenilor să ia măsuri pentru a economisi curentul electric în întreaga ţară, mai ales la orele de vârf.

UPDATE 14.52 Țările baltice cer înființarea unui tribunal special pentru judecarea crimelor comise de Rusia în Ucraina

Ţările baltice - Estonia, Letonia și Lituania, foste republici sovietice devenite membre UE la câțiva ani după obținerea independenței - au cerut vineri înfiinţarea unui tribunal special pentru judecarea „crimelor de agresiune" comise de Rusia împotriva Ucrainei.

Cererea, lansată inițial de Ucraina, a fost făcută în a doua zi a summitului Consiliului European, care reuneşte, la Bruxelles, liderii celor 27 de ţări membre UE, transmite AFP, potrivit Agerpres.

„Trebuie neapărat să discutăm despre răspunsul legal la crimele de agresiune care au fost comise şi despre înfiinţarea unui tribunal special pentru a-i urmări în justiție pe cei care se fac vinovaţi”, a declarat premierul Estoniei, Kaja Kallas.

„Crimele de război ţin de competenţa Curţii Penale Internaţionale (CPI), dar crimele de agresiune pot fi judecate doar de un tribunal special şi cred că Uniunea Europeană ar putea fi un lider în acest sens”, a afirmat premierul eston.

La începutul acestei luni, Estonia, Letonia și Lituania au lansat un apel către UE să ajute Ucraina la înființarea unei instanțe „complementare” CPI.

Republica Cehă, care exercită în prezent preşedinţia semestrială a Consiliului UE, s-a pronunţat de asemenea în favoarea creării unui tribunal special, după descoperirea a sute de trupuri îngropate în apropiere de Izium, oraş din estul Ucrainei eliberat de armata locală după câteva luni de ocupație rusească. Detalii aici

UPDATE 14.30 Kremlinul a evitat să răspundă la o întrebare legată de o posibilă retragere a trupelor ruse din regiunea Herson

Kremlinul s-a eschivat vineri să răspundă la întrebarea dacă Vladimir Putin a dat sau nu ordin ca forţele ruse să se retragă din oraşul Herson, situat în sudul Ucrainei, relatează Reuters.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, s-a limitat să spună că această întrebare trebuie adresată Ministerului Apărării. „Această întrebare se referă la desfăşurarea operaţiunii militare speciale, vă recomand să o adresaţi Ministerului Apărării”, a spus el.

Oficiali instalaţi de Rusia în regiunea Herson evacuează în prezent zeci de mii de locuitori de pe malul vestic al fluviului Nipru, care desparte regiunea în două, şi au declarat că situaţia rămâne „tensionată” în faţa avansului forţelor ucrainene. Detalii aici

UPDATE 14.20 Mercenarii Wagner devastează orașul Bahmut, singurul loc unde rușii avansează

Locuitorii blocați în orașul Bahmut, din regiunea Donețk, au ajuns în pragul sărăciei din cauza războiul Rusiei în Ucraina. Fondatorul Wagner, Evgheni Prigojin, ale căror trupe se află în zonă, a recunoscut că rezistența ucrainenilor este destul de puternică, potrivit unui reportaj realizat de CNN.

„În ultimele două luni, rușii au încercat să pătrundă în apărarea orașului și nu au avut succes”, a povestit Katrusia, ghidul jurnaliștilor CNN.

Femeia, care și-a pierdut soțul în luptă acum o lună, lucrează ca medic de război în Bahmut.

Ea i-a condus pe jurnaliștii americani să vadă o clădire care tocmai fusese bombardată, timp în care un alt obuz de artilerie a lovit în apropiere. Atacul avea să continue aproximativ 20 de minute, jurnaliștii reușind din fericire să se adăpostească.

Astfel de „situații” sunt deja normale acolo, a povestit Katrusya. Detalii aici

UPDATE 13.40 Zelenski, despre explozia de pe podul Crimeei: „Nu noi am comandat, din câte știu eu”

Volodimir Zelenski a respins acuzațiile Rusiei potrivit cărora explozia de pe podul de peste strâmtoarea Kerci a fost orchestrată de serviciile speciale ucrainene.

„Cu siguranță nu am ordonat asta (explozia de pe podul Crimeei, n. red.), din câte știu eu”, a spus președintele ucrainean.

Zelenski a sugerat că explozia ar fi putut fi rezultatul unei lupte interne ruse dintre serviciile speciale și armată. Detalii aici

UPDATE 13.16 Nepotul fratelui lui John F. Kennedy a luptat în Ucraina: „Nimeni n-a știut”

Conor Kennedy, nepotul fratelui fostului preşedinte american John F. Kennedy, a dezvăluit că a luptat în Legiunea Internaţională din Ucraina împotriva ruşilor, în care s-a înrolat în secret la începutul anului.

Conor, în vârstă de 28 de ani, fiul avocatului Robert Kennedy Jr. (băiatul fratelui lui JFK, senatorul şi procurorul general Robert Kennedy) şi al lui Mary Richardson Kennedy, a anunţat pe pagina sa de Instagram că a luptat în secret pentru că nu a vrut să-şi îngrijoreze familia şi prietenii.

„Ştiu că această poveste iese la iveală, aşa că vreau să scriu un prim mesaj pentru a profita la maximum şi a-i încuraja şi pe alţii să ia măsuri. Ca multe alte persoane, m-a mişcat profund ceea ce am văzut că s-a întâmplat în Ucraina pe parcursul acestui an. Voiam să ajut. Când am aflat de (existenţa) Legiunii Internaţionale din Ucraina am ştiut că mă voi duce şi a doua zi am fost la ambasadă pentru a mă înrola”, a scris pe pagina sa de Instagram descendentul acestei cunoscute familii politice americane, care a ajuns în atenţia presei în momentul în care i s-a atribuit o legătură amoroasă cu cântăreaţa Taylor Swift. Detalii aici

UPDATE 13.09 Putin a ordonat teste nucleare, dar s-a confruntat cu eșecuri: Suspiciuni de un sabotaj

Liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, a încercat să detoneze o armă nucleară, dar a fost sabotat din interior, susține o sursă apropiată dosarului, conform „The Mirror”.

Există informații că Putin a ordonat două teste nucleare la începutul acestei luni, dar acestea nu au mai avut loc.

De altfel, în ultimele zile, au fost emise o serie de mesaje Notam - avertismente scurte pentru aeronave - și avertismente asupra navigației ruse semnalând pregătirea unui test în Marea Barents, lângă granița cu Norvegia.

Cu toate acestea, există puține indicii asupra vreunui test major, în condițiile în care data finală pentru teste în Marea Barents este 22 octombrie.

Toate aceste eșecuri sugerează că Putin se confruntă cu o rezistență în interior sau cu defecțiuni tehnice. Detalii aici

UPDATE 12.39 Rusia a lansat noi atacuri la Harkov și Zaporojie

Trupele ruse au lansat noi atacuri asupra oraşului Harkov, în nord-estul ţării, al doilea ca mărime din Ucraina, care s-au soldat cu cel puţin şase răniţi, şi în Zaporojie(sud), unde se află cea mai mare centrală nucleară, aflată sub controlul Moscovei, relatează EFE.

Oleg Sinegubov, şeful administraţiei regionale din Harkov, a anunţat vineri pe contul său Telegram că autorităţile îi îndeamnă pe cetăţenii oraşului, aproape de linia frontului şi unul dintre cele mai grav afectate de bombardamentele ruseşti de la începutul războiului, să rămână în adăposturi.

„Locuitori ai Harkovului, rămâneţi în adăposturi! Ocupanţii ruşi atacă centrul regional”, a transmis Sinegubov.

La rândul său, primarul din Harkov, Igor Terehov, a indicat pe contul său de socializare că mai multe explozii s-au auzit în oraş, vorbind despre un atac aerian.

Atacuri aeriene ruseşti au avut loc vineri dimineaţă şi în alte zone ale regiunii Harkov, precum şi în alte zone din Ucraina.

„Lovituri asupra unei întreprinderi din Harkov. Conform informaţiilor preliminare, au fost lovite o clădire administrativă şi o unitate de producţie. Există distrugeri”, a indicat primarul în postarea sa pe Telegram.

În urma atacurilor ruseşti de dimineaţă, cinci persoane au fost rănite, a indicat şeful administraţiei militare regionale, Oleg Sinegubov, dar alte surse consemnează şase răniţi.

Separat, Oleg Staruh, şeful administraţiei regionale ucrainene din Zaporojie (sud), a anunţat pe contul său de Telegram că şi oraşul Zaporojie - centrul administrativ al regiunii omonime - a fost ţinta „atacurilor invadatorilor ruşi” vineri dimineaţă.

Aceste atacuri au fost efectuate cu rachete S-300, provocând rănirea a trei persoane şi avarierea unei clădiri rezidenţiale, a unei şcoli şi a unor infrastructuri critice, a precizat Staruh.

UPDATE 11.55 Zelenski ia mulțumit Germaniei pentru sistemul de apărare antiaeriană

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski i-a mulţumit joi cancelarului german Olaf Scholz pentru livrarea sistemului de apărare antiaeriană Iris-T, relatează DPA.

„Acest sistem german nu apără doar spaţiul aerian al Ucrainei, ci protejează stabilitatea europeană prin limitarea terorii ruse, care ne loveşte ţara acum şi va lovi şi ţările dvs. în viitor”, le-a spus Zelenski, prin videoconferinţă, şefilor de stat şi de guvern din UE reuniţi la un summit la Bruxelles.

Primul sistem Iris-T a fost predat Ucrainei în urmă cu o săptămână. Ministrul ucrainean al Apărării, Oleksii Reznikov, a vorbit despre „o nouă epocă a apărării antiaeriene”.

Într-o primă fază, Germania vrea să pună la dispoziţia Kievului patru dintre sistemele sale, fiecare în valoare de 140 de milioane de euro.

Sistemul poate proteja un oraş de dimensiuni medii, poate ataca ţinte până la o altitudine de 20 de kilometri şi are o rază de acţiune de 40 de kilometri, ceea ce înseamnă că, efectiv, o zonă extinsă este astfel protejată.

UPDATE 11.12 Rusia, absentă de la o reuniune organizată de ONU pe tema drepturilor omului în teritoriul ei: Motivul invocat

Rusia a preferat să absenteze joi de la o reuniune a ONU asupra situaţiei drepturilor omului pe teritoriul ei, Moscova invocând „dificultăţi logistice şi tehnice persistente”, relatează AFP.

„Regret că Federaţia Rusă nu a trimis o delegaţie care să răspundă” la întrebările Comitetului pentru Drepturile Omului al Naţiunilor Unite, a declarat unul dintre cei 18 membri ai acestui organism, canadianca Marcia V.J. Kran. Detalii aici

Proteste in Rusia FOTO SOTA jpg

UPDATE 10.23 Iranul susține în continuare că nu livrează drone Rusiei pentru a fi folosite împotriva Ucrainei

Ministrul iranian de Externe Hossein Amir-Abdollahian a confirmat joi cooperarea în domeniul apărării dintre Teheran și Moscova, dar a susținut că țara sa nu trimite arme şi drone pentru a fi folosite împotriva Ucrainei.

„Avem o cooperare în domeniul apărării cu Rusia, dar politica noastră nu este de a trimite arme şi drone împotriva Ucrainei”, a scris șeful diplomației iraniene pe contul său de Twitter.

Abdollahian a transmis acelaşi mesaj şi într-o convorbire telefonică cu Înaltul Reprezentant UE pentru Afaceri Externe Josep Borrell. Detalii aici

UPDATE 09.01 Un analist rus recunoaște accidental că Moscova folosește drone iraniene în Ucraina VIDEO

Un analist rus, care a fost invitat la o emisiune la televiziunea de stat, a recunoscut că Rusia folosește în Ucraina drone din Iran. Dezvăluirea a fost făcută într-un moment în care bărbatul nu a știut că microfonul este pornit.

Secvența video a fost postată pe Twitter de contul Wartranslated, unde sunt înregistrări din Rusia, traduse pentru vorbitorii de limbă engleză. Detalii aici

UPDATE 07.10 Patru moduri de a escalada războiul din Ucraina fără arme nucleare

Luna trecută, Vladimir Putin a stârnit noi îngrijorări cu retorica sa sfidătoare privind utilizarea de arme nucleare. Cu toate acestea, experții militari spun că autocratul rus are încă o serie de mijloace non-nucleare în mânecă pe care le-ar putea folosi pentru a escalada în timp ce încearcă să-și reducă pierderile pe câmpul de luptă din Ucraina, scrie „The Hill“. Detalii aici

UPDATE 05.50 Legea marţială impusă de Putin arată că ucrainenii nu doresc să se alăture Rusiei, afirmă Washingtonul

Purtătorul de cuvânt al diplomației americane, Ned Price, a afirmat că instaurarea legii marțiale în teritoriile anexate de Rusia pe teritoriul ucrainean arată că cetățenii ucraineni nu sunt de acord să se alăture Rusiei.

Preşedintele Putin a anexat aceste regiuni spunând că există persoane în acele regiuni care căutau cu disperare să fugă din statul ucrainean încât doreau să se alăture Rusiei. În prezent, Putin dezvăluie această minciună instaurând legea marţială”, a spus Ned Price, potrivit Agerpres. Detalii aici

UPDATE 05.00 Zelenski îi acuză pe ruşi că au minat un baraj din sudul ţării

Președintele Volodimir Zelenski i-a acuzat pe ruși că au minat un baraj al unei hidrocentrale care se află în regiunea Herson, din sudul Ucrainei. Această regiune este în prezent sub controlul forțelor rusești.

Rusia pregătește un dezastru de proporții în sudul Ucrainei, după ce a minat un baraj important din regiunea Herson. Deja rușii evacuează populația civilă din Herson către teritoriul său. Zelenski avertizează că hidrocentrala Kahovka este una din cele mai mari centrale ale țării cu o capacitate de 18 milioane de metri cubi de apă. În cazul în care rușii ar arunca în aer acest baraj, aproximativ 80 de localități ar fi distruse, din cauza inundațiilor. 

Avem informații că teroriștii ruși au minat barajul și facilitățile de la hidrocentrala Kahovka. Este una dintre centralele mari. Barajul hidrocentralei ține aproximativ 18 milioane de metri cubi de apă. Detalii aici

UPDATE 04.31 Zelenski: Rusia transformă reţeaua electrică a Ucrainei în „câmp de luptă”

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a afirmat că Rusia transformă rețeaua electrică a Ucrainei în "câmp de luptă". Atacurile asupra infrastructurii electrice determină populația să se refugieze spre Europa.

„Conducerea rusă a dat ordinul de a transforma reţeaua energetică într-un câmp de luptă. Consecinţele sunt foarte periculoase, din nou, pentru noi toţi în Europa”, a declarat Zelenski în cadrul Consiliului UE. El a mai precizat că Rusia provoacă, prin aceste măsuri, un nou val de migrație spre Europa. Detalii aici

UPDATE 04.00 Biden îi acuză pe republicani că ar dori să reducă ajutorul financiar pentru Ucraina

Președintele american Joe Biden a criticat, joi, Partidul Republican spunând că acesta dorește, în cazul unei victorii la alegerile legislative din noiembrie, să reducă sprijinul financiar acordat Ucrainei.

Spun că, dacă vor câştiga, probabil că nu vor continua să finanţeze Ucraina”, a declarat preşedintele american, potrivit Agerpres.

Aflat în vizita în Pennsylvania, un stat cheie pentru alegerile legislative de la mijlocul mandatului său, Biden a mai precizat că republicanii nu înțeleg politica externă americană, că nu este vorba doar despre Ucraina, ci despre întreaga alianță NATO. Detalii aici

UPDATE 01.00 Ucraina nu a ordonat atacul asupra podului din Crimeea, afirmă Zelenski

Președintele Zelenski a acordat un interviu postului canadian de știri CTV, unde a vorbit și despre podul Crimeei Liderul ucrainean a afirmat că nu a ordonat atacul asupra podului și că explozia ar putea fi cauzată de conflictele interne din Rusia.

„Cu siguranță nu noi am ordonat asta, din câte știu eu”, a spus Zelenski.

UPDATE 00.12 146 de cadavre găsite la Lîman

Poliția ucraineană a anunțat că a găsit, joi, 111 trupuri de civili și 35 de soldați într-un loc de înmormântare în masă din Lîman. Persoanele ucise au fost îngropate la comun în tranșee.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite