Rusia va rămâne importantă pentru Europa, spune ministrul austriac de Externe

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Rusia va rămâne importantă pentru Europa, a declarat ministrul austriac de Externe, Alexander Schallenberg.

Schallenberg a apărat prezența băncii Raiffeisen în Rusia FOTO EPA-EFE
Schallenberg a apărat prezența băncii Raiffeisen în Rusia FOTO EPA-EFE

A ne închipui că nu va mai exista Rusia și că ne putem decupla în toate domeniile este o iluzie”, a declarat Schallenberg pentru Reuters, adăugând că, deși Austria va slăbi legăturile cu Rusia, asta "nu se poate întâmpla peste noapte".

„Dostoievski și Ceaikovski rămân o parte a culturii europene, fie că ne place sau nu. Va continua să fie cel mai mare vecin al nostru. Va rămâne a doua mare putere nucleară din lume".

Schallenberg a făcut aceste comentarii după ce autoritatea americană pentru sancțiuni a lansat la începutul acestui an o anchetă asupra Raiffeisen Bank International (RBIV.VI) în legătură cu afacerile sale legate de Rusia.

Biroul de control al activelor străine al Departamentului Trezoreriei SUA (OFAC) a cerut în ianuarie Raiffeisen să-şi detalieze expunerea la Rusia, zona Donbas, Ucraina şi Siria, inclusiv tranzacţiile şi activitatea anumitor clienţi, declarau în februarie pentru Reuters surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul.

Raiffeisen este implantată profund în Rusia, fiind una dintre singurele două bănci străine de pe lista celor 13 instituții sistemice a băncii centrale ruse, ceea ce subliniază importanța sa pentru economia Rusiei, care se confruntă cu sancțiuni occidentale.

O schemă a Rusiei de acordare a unor scutiri de plată a creditelor pentru trupele care luptă în Ucraina, la care Raiffeisen a participat, a declanșat, de asemenea, critici aspre din partea investitorilor.

Schallenberg a declarat că este de competența Austriei să aplice sancțiunile și a arătat cu degetul spre alte bănci occidentale care fac afaceri în Rusia. "Companiile austriece trebuie să respecte regulile austriece, dintre care o parte sunt sancțiunile Uniunii Europene".

"Haideți să fim realiști. 91% dintre companiile occidentale sunt încă în Rusia și fac ceea ce este rațional: așteptare, izolare, îngrădire. Există destule bănci americane, dintre care una cu numele Bank of America, prezente în Rusia”, a apreciat ministrul austriac de externe.

Schallenberg a declarat că este în favoarea aplicării sancțiunilor europene existente în locul introducerii de noi măsuri.

"Este o armă foarte contondentă. Am avut pachete masive de sancțiuni. Dați-le timp să funcționeze".

Austria, care s-a modelat ca o punte între est și vest, transformându-și capitala Viena într-un magnet pentru banii rușilor, face parte totodată din alianța occidentală mai largă care a sancționat Rusia după invazia acesteia în Ucraina.

Austria importă în continuare gaze rusești, deși încearcă să le reducă în următorii ani.

Cu toate acestea, unii oficiali austrieci nutresc speranța unei încheieri rapide a războiului și a unei reveniri la relații mai normale cu Rusia, au declarat persoane familiarizate cu această chestiune.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite