Șeful centralei nucleare Zaporojie, răpit de forțele ruse, susține un oficial ucrainean

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Forțele invadatoare l-au răpit, vineri, pe directorul general al centralei nucleare Zaporojie, Igor Murașov, a afirmat președintele companiei ucrainene de stat Energoatom, Petro Kotin, relatează Ukrainska Pravda și Ukrinform.

Liderul centralei nucleare Zaporojie, Igor Murașov, a fost răpit de ruși.
Igor Murașov a fost răpit de forțele invadatoare, vineri. Foto: Twitter

La 30 septembrie 2022, în jurul orei 16:00, Igor Murașov, directorul general al centralei nucleare din Zaporojie, a fost reținut de o patrulă a rușilor pe drumul de la centrală spre Energodar. Mașina a fost oprită, el a fost reținut cu forța, legat la ochi și dus spre o destinație necunoscută. 

Deocamdată nu există nicio informație despre locul unde se află Igor Murașov sau despre soarta acestuia", a afirmat președintele Energoatom pe canalul său de Telegram. 

Petro Kotin menționează că directorul general al centralei este responsabil pentru securitatea nucleară și radiologică a centralei, iar răpirea acestuia este un pericol pentru funcționarea centralei nucleare. Kotin a scris pe contul său de Telegram că nu se ştie deocamdată ce s-a întâmplat mai departe cu Muraşov, care este ''responsabilul principal şi exclusiv pentru siguranţa nucleară şi în ceea ce priveşte radiaţiile'' la centrală, iar reţinerea sa ''pune în pericol siguranţa funcţionării celei mai mari centrale nucleare din Ucraina şi din Europa".

De asemenea, președintele Energoatom a solicitat soldaților ruși și angajaților Rosatom să-l elibereze pe liderul centralei pentru a păstra o bună funcționare a centralei Zaporojie. 

În aceeași ordine de idei, el a solicitat directorului general al AIEA, Rafael Grossi, și președintelui Asociației Mondială a Operatorilor Nucleari, Tom Mitchell, să intervină pentru eliberarea lui Murașov. 

Centrala de la Zaporojie, cea mai mare din Europa, este ocupată de trupele ruseşti de pe 4 martie, la puţin timp după invadarea Ucrainei, şi a fost vizată în numeroase rânduri de bombardamente în ultimele luni.

Este dificil de crezut dar adevărat", a subliniat şeful AIEA, care s-a deplasat la faţa locului în septembrie şi dispune de doi experţi la Zaporojie. „Dacă se întâmplă ceva, nu vom putea blama o catastrofă nucleară, ci propria noastră inacţiune", a adăugat el.

Mai multe ţări au denunţat asemenea „militarizarea" centralei de către Rusia, iar Ucraina doreşte, la rândul său, o retragere a trupelor ruse, avertizând „împotriva unui dezastru nuclear cu consecinţe mondiale".

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite