Uniunea Europeană și Pfizer-BioNTech au modificat contractul privind vaccinul COVID-19

0
Publicat:

Uniunea Europeană și producătorii de medicamente Pfizer și BioNTech au declarat vineri că au ajuns la un acord pentru modificarea contractului privind vaccinul COVID-19, reducând numărul de vaccinuri pe care UE trebuie să le cumpere și amânând termenul de livrare până în 2026.

Vaccin Covid-19
Vaccin Covid-19

Acordul vine după luni de discuții și pe fondul presiunii exercitate asupra Bruxelles-ului de către guvernele UE pentru a obține o modificare a contractului din cauza unei supraoferte globale de doze de vaccin COVID-19 și a cererii scăzute de doze de rapel. Unele guverne europene au distrus doze, potrivit reuters.com.

Contractul modificat corespunde "nevoilor în evoluție", a declarat comisarul european pentru sănătate, Stella Kyriakides, într-o declarație.

De mai bine de două luni, Kyriakides a îndemnat statele membre ale UE să accepte modificarea contractului negociată de Comisia Europeană. În declarația sa de vineri, Comisia a precizat că unele state membre au decis să renunțe la contractul modificat, refuzând să numească care sunt aceste țări. Aceste țări vor continua să fie legate de contractul actual, se arată în declarație. O sursă din cadrul Comisiei a declarat că aceste țări sunt Polonia și Ungaria.

Contractul inițial a fost semnat în mai 2021 și angaja UE să cumpere 900 de milioane de doze de la Pfizer/BioNTech, cu o opțiune pentru încă 900 de milioane, până la sfârșitul anului 2023.

Aproximativ jumătate sau mai mult din primele 900 de milioane de doze din acel contract nu au fost încă livrate, deoarece cererea a scăzut anul trecut. UE nu a exercitat opțiunea suplimentară. Declarațiile Comisiei Europene și ale Pfizer/BioNTech nu au specificat mărimea reducerii de doze convenite.

Dar o sursă care cunoaște negocierile a declarat pentru Reuters că modificarea contractului reduce cu aproximativ o treime numărul de doze rămase pe care UE trebuie să le cumpere. Sursa a dorit să-și păstreze anonimatul pentru a discuta despre discuțiile confidențiale. Statele membre ale UE vor trebui să plătească o taxă pentru fiecare doză anulată, a spus sursa, refuzând însă să precizeze care ar fi această taxă. Companiile și Comisia au refuzat, de asemenea, să comenteze pe această temă.

Contractul modificat specifică faptul că UE va continua să aibă acces la vaccinurile adaptate la noile variante de îndată ce acestea vor fi autorizate de autoritățile de reglementare.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite