Balonul care a distrus relațiile dintre China și Statele Unite. Declarațiile Guvernului chinez VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Criză diplomatică, iscată între China și Statele Unite, după incidentul cu balonul chinez. Balonul care survola pe teritoriul american, a fost distrus, în largul coastei Carolinei de Sud, la ordinul președintelui Joe Biden, deoarece a fost considerat drept unul de spionaj.

Balonul chinez, distrus de armata SUA FOTO Captură de ecran/Twitter
Balonul chinez, distrus de armata SUA FOTO Captură de ecran/Twitter

Relațiile dintre China și Statele Unite, grav afectate

Guvernul chinez a avut o reacție dură în urma incidentului. Viceministrul de externe, Xie Feng, a declarat, luni, că relațiile dintre cele două țări au fost afectate serios, potrivit Agerpres.

Acţiunile americane au afectat serios şi deteriorat eforturile şi progresele celor două părţi de a stabiliza relaţiile chino-americane de după întâlnirea din Bali" dintre preşedinţii Joe Biden şi Xi Jinping, în noiembrie., se arată într-un comunicat transmis de viceministru.

Armata americană a doborât, sâmbătă, un balon chinez în largul coastei Carolinei de Sud, la ordinul președintelui Joe Biden. Armata SUA a folosit o rachetă AIM-9X. Operațiunea a implicat avioane de vânătoare F-22 de la baza forțelor aeriene Langley (Virginia). Potrivit surselor, a fost necesară o singură rachetă pentru ca ținta să fie doborâtă la pământ.

Incidentul a provocat o criză diplomatică între Beijing şi Washington, cu anularea în ultimul moment a unei vizite în China a şefului diplomaţiei americane, Antony Blinken.

Beijingul, care la rândul său susţine că era o aeronavă civilă, a acuzat Statele Unite că au „reacţionat exagerat” prin folosirea forţei.

Guvernul chinez „urmăreşte îndeaproape evoluţia situaţiei” şi „îşi rezervă dreptul de a lua măsurile necesare”, a declarat, luni, ministerul.

Balonul a intrat pentru prima dată în spaţiul aerian american pe 28 ianuarie, la nord de Insulele Aleutine (Alaska). Ulterior a pătruns în spaţiul aerian canadian pe 30 ianuarie, apoi s-a întors de partea americană, deasupra statului Idaho din nord-vestul SUA, marţi, 31 ianuarie.

Publicul larg a aflat de existenţa sa abia joi, când era deasupra statului Montana. Apoi şi-a continuat călătoria spre est până a ajuns la coasta Atlanticului.

Columbia a anunţat în weekend că un balon a survolat teritoriul său înainte de a părăsi spaţiul său aerian. Ea a spus că efectuează verificări (...) pentru a stabili originea obiectului”.

Un reprezentant al Ministerului chinez de Externe a declarat mai devreme că scopul balonului „este de natură civilă, sonda, în special, este folosită pentru cercetări meteorologice”. Vineri, Pentagonul a declarat că un al doilea balon chinez a fost văzut zburând deasupra Americii Latine.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite