Poliția Moralității din Iran a fost dizolvată, a anunțat procurorul general de la Teheran

0
Publicat:

Mohammad Jafar Montazeri, procuror general al Iranului, a transmis că poliția moralității a fost dizolvată de către autoritățile abilitate, a anunțat, duminică, agenția de presă Isna, preluată de AFP.

Protestele din Iran după moartea lui Mahsa Amini
Proteste în Iran după moartea lui Mahsa Amini. Foto: Twitter/ @amnesty

El a spus că poliția moralității nu are nimic de-a face cu sistemul judiciar și că a fost desființată de cei care au creat-o", a răspuns procurorul general, sâmbătă seara, la o conferință religioasă, care a avut loc în orașul sfânt Qom, după ce un participant l-a întrebat  „de ce a fost închisă poliția moralității".   

Acesta este un pas făcut înapoi de regimul de la Teheran în contextul manifestațiilor ce continuă de peste două luni, care au izbucnit după ce Mahsa Amini, o tânără de 22 de ani, a fost ucisă în bătaie după ce a fost reținută de poliția moralității pentru că ar fi încălcat regulile stricte privitoare la hijab. 

Poliția moralității, cunoscută drept Gasht-e Ershad (patrule de îndrumare), a fost înființată în timpul președintelui Mahmoud Ahmadinejad pentru a „răspândi cultura decenței și a hijabului". În anul 2006 a debutat activitatea de patrulare. 

Aceasta este alcătuită din bărbați în uniforme verzi și femei acoperite aproape total de haine negre. 

Acest anunț vine după ce Iranul a comunicat că va rectifica legea cu privire la purtarea obligatorie a hijabului. 

Atât parlamentul, cât și justiția lucrează (la schimbarea legii)” pentru a decide dacă e nevoie de modificări, a afirmat procurorul. 

Amintim că în luna septembrie, iranienii au solicitat desființarea poliției moralității. La nivel local au fost lansate petiții pentru desființarea poliției moralității, afirmând că acțiunile lor de impunere a hijabului sunt contraproductive și discriminatorii.  

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite