Probleme în paradis pentru ruși și ucraineni. De ce vrea Bali suspendarea vizelor pentru acești turiști

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cu plajele sale blânde, stilul de viață relaxat și atmosfera de vacanță, paradisul tropical Bali are multe de oferit oricărui călător obosit de lume, în special celor care fug de război. 

Probleme în bali pentru ucraineni și ruși / Foto: Arhivă
Probleme în bali pentru ucraineni și ruși / Foto: Arhivă

Astfel, poate că nu ar trebui să fie o surpriză faptul că, de când președintele rus Vladimir Putin și-a lansat invazia în Ucraina în februarie 2022, cea mai faimoasă insulă de vacanță din Indonezia a devenit, din nou, un magnet pentru mii de ruși și ucraineni care caută să scape de ororile războiului.

Aproximativ 58.000 de ruși au vizitat această insulă din sud-estul Asiei în 2022, după redeschiderea sa post-Covid, iar alți 22.500 au sosit numai în ianuarie 2023, potrivit guvernului indonezian, ceea ce îi face să fie al doilea cel mai mare grup de vizitatori după australieni. La numărul lor se adaugă cei peste 7.000 de ucraineni care au sosit în 2022 și aproximativ 2.500 în prima lună a acestui an.

Probleme în paradis

Pentru cei care fug de violență sau de recrutare  există probleme în paradis. Autoritățile din Bali au cerut săptămâna aceasta să pună capăt politicii indoneziene de acordare a vizelor la sosire pentru cetățenii din Rusia și Ucraina, spunând că există un val de presupuse incidente care implică un comportament necorespunzător și că, mulți  vizitatori și-au depășit termenul de ședere pentru viză și lucrează ilegal. Măsura a fost întâmpinată cu consternare de mulți ucraineni de pe insulă, care spun că majoritatea incidentelor îi implică pe ruși și că aceștia sunt în mod nedrept trași la răspundere.

„Ori de câte ori primim rapoarte despre un străin care se comportă urât, aproape întotdeauna este vorba de ruși", a declarat pentru CNN un ofițer de poliție locală din orașul Kuta, care a refuzat să fie identificat din cauza sensibilităților legate de acest subiect.

„Străinii vin în Bali, dar se comportă ca și cum ar fi mai presus de lege. Acest lucru a fost întotdeauna așa și trebuie să înceteze în sfârșit", a spus acesta.

Ne înțelegem cu toții

Bali era un loc preferat de turiștii ruși chiar și înainte de război, dar acum, atracțiile sale au devenit și mai atrăgătoare în urma invaziei lui Putin și a mobilizării ulterioare.

Și este departe de a fi singurul refugiu din Asia de Sud-Est. Insula Phuket din sudul Thailandei, adesea lăudată ca fiind printre cele mai bune destinații din lume, are acum un număr mare de ruși, iar mulți dintre ei au investit în proprietăți pentru a se asigura că se pot bucura de sejururi pe termen lung. „Viața în Rusia este foarte diferită acum", a declarat pentru CNN un fost bancher de investiții din Sankt Petersburg care a cumpărat un apartament în apropiere de cartierul Old Town din Phuket. El a refuzat să își dezvăluie identitatea de teama unor represalii din partea autorităților ruse.

„Nimeni nu vrea să rămână și să trăiască în mijlocul războiului", a spus el. „Este stresant să te gândești la posibilitatea de a te întoarce în Rusia și de a fi pedepsit... (așa că) are sens să investești într-un loc care costă mai puțin decât Moscova și este mai sigur".

În Bali, o parte din atracție s-a datorat politicii Indoneziei care permite cetățenilor din peste 80 de țări - inclusiv, cel puțin deocamdată, Rusia și Ucraina - să solicite vize la sosire. Viza este valabilă pentru 30 de zile, dar poate fi prelungită o singură dată până la un total de 60 de zile.

„Este frumos... fără soldați ruși”

Vestea posibilei modificări a regulilor de acordare a vizelor i-a zguduit pe unii dintre ucrainenii de pe insulă, mulți dintre ei părăsindu-și patria atunci când a izbucnit războiul și trăind de atunci din economii, ieșind și reintrând în țară la fiecare 60 de zile pentru a nu încălca regulile.

„Bali este un loc bun", a declarat un ucrainean pe nume Dmytro. „Este frumos, vremea este minunată și este un loc sigur pentru ucraineni - pot exista grupuri mari de ruși, dar nu există soldați ruși."

Ucrainenii de pe insulă sunt o comunitate foarte unită care se ține în mare parte departe de ruși și au fost surprinși de posibila mutare, a adăugat el.

„Ucrainenii respectă legea. Facem multe pentru comunitățile noastre locale și nu reprezentăm niciun risc pentru oamenii din Bali", a declarat Dmytro. „Este foarte trist că ucrainenii sunt puși în aceeași (categorie) cu rușii. Rușii sunt al doilea cel mai mare grup de turiști din Bali și, dacă citiți știrile, veți vedea cât de des sunt ruși care încalcă legile locale și care nu respectă cultura și tradițiile balineze", a adăugat el. „Deci, de ce trebuie să sufere ucrainenii când nu noi suntem cei care cauzează probleme în Bali?".

8.500 de cetățeni ucraineni se află pe insulă începând cu februarie 2023, deținând diverse permise de viză temporare și permanente.

„Este imperativ să aplicăm legea și să punem în aplicare consecințele pentru orice încălcare a legii, așa cum au exprimat acum oamenii din Bali".

Totuși, cel puțin pentru moment, oricine din oricare dintre cele două țări încă speră să obțină o viză la sosire se poate consola cu faptul că guvernul central urmează să decidă dacă va da curs sau nu solicitării autorităților din Bali.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite