Protestatarii din Iran au incendiat casa fostului ayatollah Ruhollah Khomeini

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Protestatarii din Iran au incendiat casa în care s-a născut fondatorului republicii islamice, ayatollahul Ruhollah Khomeini.

Casa din orașul Khomein, din vestul provinciei Markazi, a fost cuprinsă de flăcări joi seara, fiind înconjurată de protestatari, relatează The Guardian, potrivit unor imagini publicate pe rețelele de socializare. 

Potrivit sursei citate, este vorba despre casa în care s-a născut fostul ayatollah Ruhollah Khomeini, fondatorului republicii islamice.  

Valul de proteste a fost declanșat de moartea tinerei Mahsa Amini FOTO Profimedia
Valul de proteste a fost declanșat de moartea tinerei Mahsa Amini FOTO Profimedia

Ruhollah Khomeini a fost un cleric care a criticat șahul Mohammad Reza Pahlavi, susținut de SUA. Khomeini a fost exilat și s-a întors pentru a conduce revoluția islamică.

Ayatollahul Khomeini a murit în 1989, la 10 ani după ce a condus revoluția islamică care a dus la abdicarea și fuga în străinătate a ultimului șah al Iranului, Mohammad Reza Pahlavi. Ayatollahul Khomeinia rămas în memoria colectivă, fiind amintit și lăudat de conducerea clericală, iar casa a fost transformată într-un muzeu  de comemorare a lui Khomeini.

Agenția iraniană de presă neagă informațiile 

Agenția iraniană de presă Tasnim a negat că ar fi fost declanșat un incendiu, spunând că „ușa casei istorice este deschisă vizitatorilor”.

„Media contrarevoluționară încearcă să creeze tulburări prin răspândirea minciunilor și a informațiilor false. Incendierea casei istorice a imamului Khomeini, un loc cu valoare spirituală pentru iranieni, a fost una dintre acele minciuni”, a declarat adjunctul guvernatorului provinciei Markazi, Behnam Nazari, potrivit sursei citate. 

Protestele din Iran au fost declanșate în urmă cu două luni de moartea tinerei Mahsa Amini, care fusese arestată de Poliția Moravurilor, fiind reţinută pentru că nu ar fi purtat corect vălul islamic.

Reprimarea protestelor cu ajutorul armatei de către regimul de la Teheran a atras condamnări puternice din Occident, care mai multe sancțiuni împotriva Iranului.  

Condamnat la moarte pentru participarea la proteste

Un tribunal din Teheran a anunţat prima condamnare la moarte într-un caz legat de participarea la revoltele ce nu contenesc în Iran din luna septembrie după decesul unei tinere în arestul poliţiei morale.

Justiţia iraniană a inculpat recent aproape 800 de persoane pentru participare la revolte, numărul total al celor inculpaţi de când au început manifestaţiile ajungând la peste 2.000, conform datelor furnizate de autorităţile judiciare din Iran.

În acest timp ONG-urile pentru drepturile omului vorbesc despre circa 15.000 de arestări, informaţie contrazisă de autorităţile iraniene.

Guvernul de la Teheran acuză statele occidentale, în special SUA, că alimentează revolta pentru a obţine o schimbare de putere în Iran.

În lume



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite