Guvernatorul Băncii Naționale a Rep. Moldova: scăderea inflației, determinată de renunțarea la gazul rusesc

0
Publicat:

Guvernatoarea Băncii Naționale a Moldovei, Anca Dragu, susține că renunțarea la gazele naturale rusești a determinat scăderea inflației în Republica Moldova, precizând că la reducerea acesteia de la peste 30 % la 4,2 % în anul 2023 au contribuit și ajutorul financiar din partea Uniunii Europene, dar și energia electrică oferită de România, informează  publicația americană Bloomberg.

Dragu a făcut declarațiile în cadrul unui interviu pentru Bloomberg. FOTO: Arhivă
Dragu a făcut declarațiile în cadrul unui interviu pentru Bloomberg. FOTO: Arhivă

„Cazul Moldovei este o poveste de succes pentru Uniunea Europeană și arată impactul pe care l-ar putea avea și asupra altor națiuni”, a declarat Anca Dragu, fost ministru de finanțe din România, care a ajuns în luna decembrie a anului trecut la conducerea Băncii Naționale a Moldovei (BNM).

Noua șefa a BNM a mai afirmat că pe perioada mandatului său se va concentra pe consolidarea credibilității și independenței băncii centrale și pe sprijinirea reformei sectorului financiar al țării vecine. 

Totodată, ea a menționat că liberalizarea contului de capital și asigurarea unei economii de piață pe deplin funcționale se numără printre reformele cheie solicitate de Uniunea Europeană în calea aderării statului la blocul comunitar.

În cadrul interviului pentru Bloomberg, Anca Dragu a adus în discuție și frauda bancară în urma căruia Republica Moldova a pierdut un miliard de dolari, precizând că a identificat mai multe modificări legislative, unele la legea insolvenței, toate fiind necesare pentru accelerarea procesului de recuperare a acestor surse financiare.

,,Trebuie recuperate cel puțin o parte dintre fondurile pierdute, adică un miliard de dolari, care a lăsat națiunea în pragul falimentului acum aproape un deceniu. Frauda rămâne o traumă nevindecată pentru Moldova și trebuie să începem recuperarea acestor fonduri ca o modalitate de a reface încrederea oamenilor în sectorul bancar și în instituțiile-cheie”, a mai afirmat șefa BNM, menționând că dezvoltarea Republicii Moldovei depinde de cât de eficient instituțiile bancare vor finanța cetățenii și antreprenorii, precizând că cererea de împrumuturi este redusă față de media UE. 

Gaz rusesc pentru Transnistria

Din luna decembrie a anului 2022, Chișinăul nu mai folosește gaz rusesc, aprovizionându-se din sursele europene datorită susținerii financiare din partea Uniunii Europene, între care un credit de 300 de milioane de euro de la Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD). 

Iar în primăvara anului 2023, ministrul moldovean al Energiei, Victor Parlicov, a declarat că Republica Moldova nu poate rezilia contractul de furnizare a gazelor naturale cu Gazprom, acestea fiind utilizate pentru asigurarea energiei în regiunea separatistă Transnistria, pentru a evita o criză umanitară în zonă, dar și în schimbul curentului pentru malul drept al Nistrului. 

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite