Atac cu drone asupra Moscovei. Rusia învinuiește Kievul FOTO VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dronele au lovit mai multe clădiri din Moscova, provocând pagube „minore” și fără a răni grav cetățenii. Sistemele de apărare antiaeriană au distrus, de asemenea, mai multe drone în timp ce se apropiau de capitala rusă, au declarat marți dimineața  oficiali ruși, citați de Reuters și The Guardian. 

FOTO Captură Video Twitter
FOTO Captură Video Twitter

UPDATE 18.32 Vladimir Putin a afirmat marţi că atacul cu drone care a vizat în zori Moscova, unul fără precedent, a fost o replică la o lovitură rusă contra cartierului general al informaţiilor militare ucrainene, transmite AFP, citată de Agerpres.

„Am evocat deja posibilitatea unor lovituri împotriva centrelor de luare a deciziilor. Cartierul general al informaţiilor militare (ucrainene), care a fost atacat în urmă cu două sau trei zile, face parte dintre acestea'', a declarat Putin la televiziune.

Preşedintele rus a adăugat că, „drept răspuns, regimul de la Kiev a ales o cale diferită''.

Potrivit lui Putin, citat de Reuters, acest atac cu drone, cel mai mare comis de Ucraina împotriva Rusiei, a reprezentat o încercare de a intimida Rusia şi pe cetăţenii ruşi. Detalii aici

UPDATE 18.10 Ministerul rus de Externe a comunicat marţi că îşi rezervă dreptul de a lua măsuri drastice după atacul cu drone asupra Moscovei.

„Asigurările din partea unor oficiali NATO că regimul de la Kiev nu va lansa lovituri în adâncimea teritoriului rus se dovedesc complet ipocrite”, a declarat MAE de la Moscova.

Comunicatul avertizează că „Rusia îşi rezervă dreptul de a lua cele mai dure măsuri ca reacţie la atacurile teroriste din partea regimului de la Kiev”.

Atacul a fost efectuat cu opt drone, toate doborâte, potrivit Ministerului rus al Apărării, în timp ce mass-media ruse afirmă că au fost de fapt cel puţin 25 de drone.

UPDATE 15.05 Șeful companiei militare private Wagner, Evgheni Prigojin, a dat vina pentru atacul cu drone de la Moscova pe oficialii militari de rang înalt care locuiesc în suburbiile exclusiviste ale capitalei Rusiei.

Prigojin, cunoscut pentru limbajul său direct, presărat cu înjurături, i-a prezentat în repetate rânduri pe locatarii din Rubliovka ca pe o elită deconectată, insuficient de angajată în agresiunea militară din Ucraina, şi a atribuit şefilor de rang înalt de la conducerea armatei ruse responsabilitatea pentru eşecurile înregistrate de Kremlin pe câmpul de luptă.

UPDATE 14.12 Deputatul rus Aleksandr Hinștein, membru al partidului Rusia Unită, a publicat o hartă a locurilor vizate de drone marți dimineața la Moscova. Potrivit acestuia, una dintre drone a căzut la zece minute de mers cu mașina de reședința prezidențială din Novo-Ogariovo.

Harta atacurilor cu drone de la Moscova jpg

Explicații aici

UPDATE 12.42 Nu se știe deocamdată cine a lansat dronele. Deloc surprinzător, Moscova s-a grăbit să acuze Kievul. „În această dimineață, regimul de la Kiev a comis un atac terorist folosind drone împotriva unor ținte din Moscova”, a susținut Ministerul rus al Apărării.

Andrei Kartapolov, președintele Comitetului de Apărare din Duma de Stat, a calificat atacul de la Moscova o „campanie de informare” și un „act de teroare împotriva populației civile”.

Ucraina a respins imediat aceste acuzații. „Urmărim cu plăcere și anticipăm o creștere a numărului de atacuri, dar nu avem o implicare directă, desigur”, a declarat consilierul prezidențial Mîhailo Podoliak. El a adăugat că autoritățile ucrainene sunt mai preocupate de bombardamentelele din ce în ce mai frecvente asupra Kievului decât de dronele de la Moscova.

UPDATE 12.25 Ce se știe până acum despre atacul asupra Moscovei: Plan de urgență în capitala Rusiei

Potrivit presei ruse, între 25 și 32 de drone s-au îndreptat în zorii zilei de marți asupra Moscovei. Ministerul rus al Apărării susține că a doborât opt drone la periferie: trei prin mijoace de război electronic, iar cinci cu sisteme de apărare antiaeriană Panțîr-S. Doar două clădiri au fost atinse de drone, iar pagubele sunt neînsemnate.

UPDATE 11.55 Un consilier prezidențial ucrainean a negat că Kievul a fost implicat direct în atacul cu drone asupra Moscovei, marți, dar a preconizat că va exista o creștere a numărului unor astfel de atacuri. Mihailo Podoliak a afirmat: „Desigur că suntem încântați să vedem și să prezicăm o creștere a numărului de atacuri. Dar, desigur, nu avem nimic de-a face direct cu asta”.

UPDATE 11.15 Presa rusă de stat raportează că traficul din Moscova a fost blocat timp de aproximativ o oră de-a lungul străzii Udalțova, de la Leninsko Prospekt până la strada Mihail Pevțov, ca urmare a atacurilor cu drone, dar că a fost redeschis. TASS raportează că aeroporturile din Moscova funcționează normal.:

UPDATE 10.15 Ministerul rus al Apărării dă vina pe Kiev pentru atacul asupra Moscovei. Opt drone au atacat capitala, toate fiind doborâte: trei prin intermediul războiului electronic, cinci prin sistemele de apărare aeriană Panțîr-S în regiunea Moscovei, potrivit agenției TASS.


Știrea inițială

„Toate serviciile de urgență ale orașului se află la locul incidentelor”, a declarat primarul Moscovei, Serghei Sobianin, pe canalul său de Telegram.

Andrei Vorobiov, guvernatorul regiunii Moscova, a declarat pe Telegram că mai multe drone au fost doborâte în timp ce se apropiau de Moscova.

Nu a fost imediat clar cine a lansat dronele. Mai multe canale de Telegram din Rusia au raportat că între patru și 10 drone au fost doborâtela periferia Moscovei și în regiunea sa imediată.

Sobianin a declarat că unii locuitori au fost evacuați.

Agenția rusă de știri de stat RIA a relatat că unii rezidenți ai unei clădiri de pe strada Profsoiuznaia din Moscova, în sudul orașului, au fost evacuați.

Reuters nu a reușit să verifice în mod independent aceste rapoarte.

Rarul atac asupra capitalei ruse a avut loc în timp ce capitala Ucrainei, Kiev, s-a confruntat cu al treilea raid aerian în 24 de ore.

Cel puțin o persoană a murit la Kiev și trei au fost rănite după ce resturi care ar fi căzut de la o dronă rusă distrusă au lovit o clădire de apartamente marți dimineața și au provocat un incendiu, au declarat oficialii, citați de The Guardian. 

La începutul acestei luni, Rusia a acuzat Ucraina că a încercat să îl asasineze pe Vladimir Putin după ce două drone au fost doborâte deasupra Kremlinului într-un atac la primele ore ale dimineții. Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a negat afirmațiile Rusiei privind implicarea Ucrainei.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite