Ministrul rus al Apărării acuză Ucraina de „terorism nuclear“

0
Publicat:

Ministrul apărării rus Serghei Şoigu a declarat că Ucraina continuă să bombardeze centrala nucleară Zaporojie, creând în mod deliberat ameninţarea unei posibile catastrofe nucleare, informează Reuters.

Rușii acuză din nou Ucraina că a bombardat Centrala nucleară de la Zaporojie
Rușii acuză din nou Ucraina că a bombardat Centrala nucleară de la Zaporojie

Acesta susține că forţele ruse iau „toate măsurile" pentru siguranţa centralei nucleare, cea mai mare din Europa, în faţa a ceea ce el califică drept „terorism nuclear" din partea Kievului.

Ucraina neagă că a bombardat centrala nucleară Zaporojie, care se află sub controlul forţelor ruse din primele zile ale războiului, şi acuză Rusia de atacuri asupra acesteia, conform Agerpres.

„Unităţile noastre iau toate măsurile pentru a asigura siguranţa centralei nucleare Zaporojie", a declarat Şoigu comandanţilor săi în cadrul unei conferinţe telefonice, a cărei transcriere scurtată a fost postată pe site-ul Ministerului Apărării rus. "În schimb, regimul de la Kiev caută să creeze aparenţa unei ameninţări de catastrofă nucleară, continuând să bombardeze centrala în mod deliberat", a adăugat ministrul rus.

Şoigu susține că Ucraina a lansat 33 de bombe asupra centralei nucleare 

Serghei Şoigu a spus că Ucraina a lansat 33 de bombe de calibru mare asupra centralei în ultimele două săptămâni, dar că majoritatea au fost interceptate de forţele aeriene ruse, însă „unele au lovit obiective ce afectează siguranţa operaţiunilor la centrala nucleară", a adăugat el.

„Noi clasificăm aceste atacuri ale trupelor ucrainene drept terorism nuclear", a declarat Serghei Şoigu.

Atât Moscova, cât şi Kievul se acuză reciproc de atacuri asupra centralei Zaporojie. De asemenea, Kievul a acuzat Moscova că foloseşte centrala nucleară drept depozit de arme.

Agenţia Internaţională pentru Energie Nucleară (AIEA), sub egida ONU, insistă asupra înfiinţării unei zone de siguranţă în jurul centralei, atenţionând asupra riscului reeditării catastrofei nucleare de la Cernobîl.

Ministrul-adjunct al apărării al Federaţiei Ruse, Serghei Riabkov, a declarat marţi, 6 decembrie, că există o "dinamică pozitivă" în privinţa înfiinţării unei astfel de zone de siguranţă în jurul centralei.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite