O navă de război rusă echipată cu rachete hipersonice va efectua exerciții militare comune cu China și Africa de Sud

0
Publicat:

O navă de război rusă echipată cu rachete hipersonice Zircon va participa în februarie la exerciții comune cu marinele din China și Africa de Sud, a relatat agenția de stat rusă TASS, preluată de Reuters.

Rcheta Zircon zboară cu o viteză de nouă ori mai mare decât sunetul FOTO Ministerul rus al Apărării
Rcheta Zircon zboară cu o viteză de nouă ori mai mare decât sunetul FOTO Ministerul rus al Apărării

Aceste rachete zboară cu o viteză de nouă ori mai mare decât sunetul, cu o rază de acțiune de peste 1.000 km (620 mile), spune Rusia. Ele formează piesa centrală a arsenalului său hipersonic, împreună cu vehiculul de planare Avangard care a intrat în serviciul de luptă în 2019.

Frageda „Amiral al flotei Uniunii Sovietice Gorşkov” va merge la punctul de sprijin logistic din Tartus, Siria și va participa apoi la exerciții navale comune cu marinele chineze și sud-africane”, a afirmat o sursă militar-diplomatică neidentificată pentru agenția de stat rusă Tass.

TASS nu a primit însă o confirmare oficială din partea autorităților ruse cu privire la aceste informații.

În perioada 17-27 februarie vor avea loc exerciții navale cu participarea navelor din Africa de Sud, Rusia și China. După cum se menționează în comunicatul Ministerului Apărării din Africa de Sud, publicat pe site-ul său, „exercițiile se vor desfășura în Oceanul Indian timp de 10 zile în zonele orașului-port Durban și Richards Bay”, scopul lor este „de a face schimb de abilități și cunoștințe operaționale.” Potrivit comunicatului, exercițiile comune sunt menite să „consolideze relațiile deja înfloritoare dintre țările noastre”.

De asemenea, Ministerul Apărării din Africa de Sud a reamintit că primele astfel de exerciții trilaterale au avut loc în noiembrie 2019 în zona Cape Town din sud-vestul Africii de Sud, în apele Oceanului Atlantic. De această dată, zona de exerciții va fi zona de apă din orașul Durban până la Richards Bay, care sunt situate la o distanță de 87 de mile marine (161 km) una de cealaltă. Anterior, Ministerul Apărării din Africa de Sud a raportat că Federația Rusă, conform planurilor preliminare, ar fi reprezentată de două nave de război.

Croaziera fregatei „Amiral Gorşkov” este condusă de comandantul diviziei de nave de rachete a Flotei de Nord, căpitanul rus de rangul 1 Oleg Gladky. 

„Gorşkov” a organizat exerciții în Marea Norvegiei în această lună, după ce președintele Vladimir Putin a trimis-o în Oceanul Atlantic într-un semnal către Occident că Rusia nu va da înapoi în privința războiului din Ucraina.

Rusia vede armele ca pe o modalitate de a străpunge sistemele de apărare antirachetă din ce în ce mai sofisticate ale SUA, despre care Putin a avertizat că ar putea într-o zi să-și doboare rachetele nucleare.

China, Rusia și Statele Unite sunt într-o cursă pentru a dezvolta arme hipersonice, văzute ca o modalitate de a câștiga un avantaj asupra oricărui adversar datorită vitezei lor, mai mari de cinci ori mai mari decât a sunetului și pentru că sunt mai greu de detectat.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite