Rusia va extinde „zona tampon” în Ucraina dacă Kievul primește rachete ATACMS cu rază de acţiune mai lungă, avertizează Kremlinul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Rusia se va vedea nevoită să împingă forţele ucrainene mai înapoi şi să extindă ceea ce ea consideră a fi o „zonă tampon” în interiorul Ucrainei dacă Kievul primește de la SUA sisteme avansate de rachete ghidate ATACMS cu rază de acţiune mai lungă. ceea ce îi va permite să lovească mai adânc în interiorul Rusiei, a avertizat miercuri Kremlinul, conform Reuters.

Ucraina ar putea primi rachete ATACMS cu rază de acțiune de 300 km FOTO PROFIMEDIA
Ucraina ar putea primi rachete ATACMS cu rază de acțiune de 300 km FOTO PROFIMEDIA

SUA pregătesc un pachet de ajutor militar în valoare de un miliard de dolari pentru Ucraina, primul rezultat din proiectul de lege Ucraina-Israel adoptat miercuri de Senat și care urmează să fie semnat preşedintele Joe Biden, au declarat marţi, pentru Reuters, doi oficiali americani.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat luni că Kievul va primi ATACMS cu rază lungă de acţiune şi a mulţumit Washingtonului.

Casa Albă anunța în octombrie trecut că a pus la dispoziţia Kievului un tip de sistem ATACMS capabil să lovească ţinte aflate la o distanţă de până la 165 de kilometri. Dar se aşteaptă ca noul pachet american, după ce ajutorul în valoare de aproape 61 de miliarde de dolari a fost aprobat de Congres, să includă un tip cu rază de acţiune mai mare, de 300 km

Întrebat miercuri despre posibilitatea ca noul pachet de ajutor pentru Ucraina să includă noul model de rachete ATACMS, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a răspuns că poziţia Rusiei în legătură cu acest subiect, pe care a exprimat-o în mai multe rânduri, a rămas neschimbată.

Moscova se va vedea silită să extindă ceea ce ea numeşte o „zonă tampon” (sau "cordon sanitar") în Ucraina în cazul în care sunt livrate rachete cu raza de acţiune mai lungă, a explicat el.

„Nu se schimbă nimic în această privinţă”, a subliniat Peskov.

Sistemele ATACMS (Army Tactical Missile Systems) sunt montate pe camioane şi au o viteză de zbor de Mach 3, considerabil mai mare decât rachetele de croazieră britanice şi franceze aflate în prezent în arsenalul Ucrainei.

Kremlinul a declarat luna trecută că singura modalitate de a proteja teritoriul Rusiei - despre care spune că include, în afară de Crimeea, alte patru regiuni pe care Moscova le-a anexat în septembrie 2022 de la Ucraina (Doneţk, Lugansk, în est, Herson şi Zaporojie, în sud) - de atacurile ucrainene este de a avea "o zonă tampon" în Ucraina, astfel încât acest teritoriu să fie în afara razei de acţiune a tirurilor ucrainene.

Livrarea americană, care este puţin probabil să fie făcută publică atunci când va avea loc, ar putea veni cu condiția ca Ucraina să nu poată utiliza ATACMS pentru a lovi ţinte din interiorul Rusiei, notează Reuters.

Rusia



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite