Iahtul confiscat al unui oligarh rus îi costă pe contribuabilii americani aproape un milion de dolari pe lună

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Întreținerea unui mega-iaht confiscat de autoritățile americane de la un oligarh rus costă guvernul aproape un milion de dolari pe lună, potrivit unor noi documente depuse la tribunal.

Iahtul Amadea al oligarhului rus Suleiman Kerimov FOTO: AFP
Iahtul Amadea al oligarhului rus Suleiman Kerimov FOTO: AFP

Departamentul de Justiție al SUA solicită permisiunea de a vinde un iaht de 106 metri, numit Amadea, pe care l-a confiscat în 2022, susținând că acesta era deținut de miliardarul rus sancționat Suleiman Kerimov. Guvernul a declarat că dorește să vândă iahtul de 230 de milioane de dolari din cauza "costurilor excesive" de întreținere și echipaj, care, potrivit acestuia, ar putea totaliza 922.000 de dolari pe lună, scrie cnbc.com.

"Este excesiv ca contribuabilii să plătească aproape un milion de dolari pe lună pentru întreținerea Amadea, când aceste cheltuieli ar putea fi reduse la zero prin o vânzare", potrivit unui document depus vineri în instanță de procurorii americani.

Taxele lunare pentru Amadea, care este acum ancorată în San Diego, California, includ 600.000 de dolari pe lună pentru costurile de funcționare: 360.000 de dolari pentru echipaj, 75.000 de dolari pentru combustibil și 165.000 de dolari pentru întreținere, îndepărtarea deșeurilor, mâncare și alte cheltuieli. Acestea includ, de asemenea, 144.000 de dolari în costuri lunare pro-rata de asigurare și taxe speciale, inclusiv taxe de andocare uscată, la 178.000 de dolari, ceea ce aduce totalul la 922.000 de dolari, potrivit documentelor depuse.

Bătălia pentru Amadea și costurile suportate de guvern evidențiază provocările financiare și juridice legate de confiscarea și vânzarea activelor deținute de oligarhii ruși după invazia țării în Ucraina. Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat săptămâna trecută că Uniunea Europeană ar trebui să folosească profiturile din cele peste 200 de miliarde de dolari din activele rusești înghețate pentru a finanța efortul de război al Ucrainei.

Comentariile ei au fost un ecou al apelurilor guvernamentale din primăvara anului 2022 de a îngheța iahturile, avioanele private și vilele miliardarilor ruși, în speranța de a pune presiune asupra președintelui rus Vladimir Putin și de a strânge bani pentru efortul de război.

Cu toate acestea, aproape doi ani mai târziu, procesul juridic pentru a dovedi proprietatea activelor rusești și pentru a le vinde s-a dovedit a fi mult mai lung și mai costisitor. La Londra, miliardarul rus Eugene Shvidler a purtat o luptă în instanță pentru avioanele sale private care au fost confiscate, iar Serghei Naumenko a făcut apel la reținerea superiahtului său Phi.

Bătălia pentru Amadea a început în aprilie 2022, când a fost confiscată în Fiji la cererea guvernului american, potrivit documentelor depuse în instanță.

Deși SUA susține că iahtul este deținut de Kerimov, care și-a făcut averea în domeniul minier, avocații lui Eduard Khudainatov, un fost director executiv al Rosneft care nu a fost sancționat, spun că acesta este proprietarul iahtului și au încercat să reintre în posesia navei.

În documentele depuse în instanță, avocații lui Khudainatov s-au opus eforturilor guvernului american de a vinde iahtul, spunând că o vânzare grăbită ar putea duce la un preț de vânzare scăzut și că costurile de întreținere sunt minore în raport cu valoarea potențială de vânzare.

Avocații lui Khudainatov refuză să plătească costurile de întreținere curente atât timp cât guvernul urmărește vânzarea și confiscarea. Cu toate acestea, ei spun că clientul lor va rambursa guvernului american cele peste 20 de milioane de dolari deja cheltuite pentru întreținerea iahtului, dacă acesta va fi returnat proprietarului de drept.

În documentele depuse în instanță, guvernul afirmă că Kerimov și-a mascat proprietatea asupra Amadea printr-o serie de companii fantomă și alți proprietari. Ei spun că e-mailurile dintre membrii echipajului arată că Kerimov "era proprietarul real al iahtului, indiferent de deținătorul titlului de proprietate al navei".

E-mailurile arată că Kerimov și familia sa au comandat mai multe îmbunătățiri ale interiorului iahtului, inclusiv un nou cuptor de pizza și un spa, și că între 2021 și 2022, când a fost confiscat vasul, "nu au existat excursii ale oaspeților pe Amadea care să nu includă fie Kerimov, fie membri ai familiei sale", potrivit documentelor depuse în instanță.

De asemenea, guvernul spune că Kerimov încearcă de ani de zile să vândă Amadea, astfel că o vânzare ar fi în concordanță cu intenția sa.

"Aceasta nu este o situație în care o instanță ar ordona vânzarea unei prețioase moșteniri pe care un reclamant dorește cu disperare să o păstreze din motive sentimentale", a declarat guvernul în documentele depuse.

Chiar dacă Amadea ar fi vândută rapid, veniturile nu ar ajunge automat la guvern. Conform legii, banii ar fi reținuți în timp ce Khudainatov și guvernul își continuă lupta în instanță cu privire la proprietate și confiscare.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite