Cine este procurorul numit pentru anchetarea lui Trump. Fostul președinte critică numirea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Jack Smith, numit vineri procuror special pentru a supraveghea investigaţiile Departamentului de Justiţie care îl privesc pe fostul preşedinte al SUA, Donald Trump, a declarat că va fi rapid şi independent în activitatea sa. 

Procurorul Jack Smith FOTO EPA-EFE
Procurorul Jack Smith FOTO EPA-EFE

Voi exercita o judecată independentă şi voi avansa investigaţiile rapid şi temeinic, oricare va fi rezultatul pe care îl vor dicta faptele şi legea", a afirmat Jack Smith într-o declaraţie emisă de departament, potrivit Agerpres

Procurorul general al SUA, Merrick B. Garland, a făcut anunţul numirii lui Jack Smith într-o conferinţă de presă televizată. „Având în vedere evoluţiile recente, inclusiv anunţul fostului preşedinte cu privire la candidatura sa la următoarele alegeri prezidenţiale şi intenţia actualului preşedinte de a candida, am ajuns la concluzia că este în interesul publicului să numesc un procuror special", a declarat Merrick B. Garland.

Smith activa până în prezent la Haga, în calitate de procuror în cadrul Tribunalului special, creat pentru a a judeca presupusele crime de război comise în timpul conflictului din Kosovo la sfârşitul anilor 1990.

Procurorul special va superviza atât investigaţia privind modul în care Trump a gestionat documente guvernamentale cu caracter sensibil, găsite la reşedinţa sa din Mar-a-Lago, în Florida, cât şi ancheta privind tentativele acestuia de a se amesteca în transferul paşnic de putere după alegerile prezidenţiale din 2020.

Conform AFP, ştiind că Donald Trump nu va scăpa ocazia să denunţe o justiţie politizată şi o nouă „vânătoare de vrăjitoare", Garland a insistat asupra imparţialităţii nou numitului procuror: „În calitate de procuror special îşi va exercita judecata profesională în mod independent pentru a decide dacă ar trebui să existe un rechizitoriu" în oricare dintre aceste cazuri.

Jack Smith este procurorul principal al Tribunalului special pentru Kosovo din 2018. Confirmat în această funcţie în luna mai pentru încă patru ani, el va începe „să lucreze imediat ca procuror special şi se va întoarce în SUA", a declarat Garland în timpul conferinţei de presă de vineri.

Absolvent de drept al prestigioasei Universităţi Harvard, el a fost numit pentru prima dată procuror adjunct în 1994, în statul New York. Timp de nouă ani, începând din 1999, a fost procuror federal adjunct pentru Districtul de Est al New York-ului. S-a alăturat apoi biroului procurorului Curţii Penale Internaţionale în 2008, unde, timp de doi ani, a „supravegheat investigaţii sensibile asupra unor oficialităţi guvernamentale şi miliţii pentru crime de război, crime împotriva umanităţii şi genocid", potrivit biografiei sale.

Revenit la Departamentul de Justiţie în 2010, a condus, în calitate de şef al Biroului de integritate publică, o echipă de aproximativ 30 de procurori responsabili cu desfăşurarea anchetelor în materie de corupţie publică şi alegeri. S-a alăturat apoi Districtului central din Tennessee, unde a servit ca adjunct al procurorului federal, după care a devenit procuror federal principal interimar.

Merrick Garland a salutat calităţile sale: „De-a lungul carierei sale, Jack Smith şi-a construit o reputaţie de procuror imparţial şi hotărât, care îşi conduce echipele cu energie şi diligenţă pentru a depista faptele, oriunde ar conduce acestea". Este "alegerea corectă", a asigurat ministrul american.

Jack Smith a lipsit de la această conferinţă de presă pentru că a trebuit să fie operat la genunchi după un accident de bicicletă, potrivit Washington Post.

Fostul preşedinte republican Donald Trump a reacţionat rapid, criticând această numire.

Numirea unui procuror independent care să supravegheze anchetele care îl privesc este „nedreaptă" şi „politică", a declarat Donald Trump într-un interviu acordat vineri Fox. Denunţând „cea mai gravă politizare a justiţiei" din istoria Americii, miliardarul republican a adăugat că nu va participa la investigaţii. „Este ruşinos, fac asta doar pentru că sunt în fruntea sondajelor", a continuat Trump, care şi-a anunţat candidatura la alegerile prezidenţiale din 2024 în urmă cu trei zile.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite