SUA ar fi modificat în secret lansatoarele de rachete HIMARS trimise în Ucraina. Care este motivul

0
Publicat:

SUA au modificat în secret lansatoarele de rachete HIMARS avansate pe care le-au oferit Ucrainei, astfel încât acestea să nu poată fi folosite pentru a trage rachete cu rază lungă de acțiune în Rusia. O precauție despre care administrația Biden spune că a fost necesară pentru a reduce riscul unui război pe scară mai largă cu Moscova, scrie The Wall Street Jurnal.

Nimic nu are un impact atât de mare asupra luptei din Ucraina precum HIMARS. FOTO Profimedia
Nimic nu are un impact atât de mare asupra luptei din Ucraina precum HIMARS. FOTO Profimedia

Începând cu luna iunie, SUA au furnizat forțelor ucrainene 20 de lansatoare ale sistemului de artilerie de înaltă mobilitate, HIMARS, și un inventar mare de rachete ghidate de satelit, cu o rază de acțiune de aproape 80 de kilometri. Acele rachete, cunoscute sub numele GMLRS (Sistem de rachete cu lansare multiplă ghidată) au fost folosite pentru a lovi depozitele de muniție, proviziile de logistică și centrele de comandă rusești de pe teritoriul ucrainean.

„Din motive de securitate operațională, nu comentăm public configurația sistemelor furnizate aliaților și partenerilor”, a declarat generalul de brigadă Patrick Ryder, purtător de cuvânt al Pentagonului . „Statele Unite rămân angajate să ofere Ucrainei capacitățile de care are nevoie pentru a rezista agresiunii rusești”.

De când Rusia a invadat Ucraina în februarie, trupele ucrainene au oprit și au respins forțele ruse. Pentru a face acest lucru, ucrainenii s-au bazat pe o varietate de arme străine sau dezvoltate pe plan intern.

Nicio platformă nu are un impact atât de mare asupra luptei din Ucraina precum Sistemul de rachete de artilerie de mare mobilitate M142 (HIMARS) produs de Lockheed Martin, un sistem ușor de lansare de rachete multiple (MRLS) care a fost produs pentru prima dată la începutul anului 1993. Potrivit armatei ucrainene, în timpul ofensivei Forțelor Armate ucrainene din regiunea Herson de la sfârșitul lunii august echipajele HIMARS au lucrat continuu și peste 30 de ore. Iar apoi, 4 lansatoare de sisteme de rachete de artilerie M142 au lovit 120 de ținte într-o zi și jumătate de operare continuă.

Rusia caută scuze pentru neputința ei de a împiedica sistemele HIMARS să-i macine armata în Ucraina. Un blog militar rusesc susține că sistemele HIMARS au o caracteristică secretă ce împiedică armata lui Vladimir Putin să-l ia la țintă. Experți militari occidentali din domeniul apărării contrazic această teorie și evocă în schimb incompetența Rusiei, scrie Business Insider.

SUA



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite