Ce facem în caz de cutremur | GHID

0
Publicat:

Specialiștii IGSU a întocmit un ghid cu sfaturi în caz de cutremur. Dacă sunteți în interiorul unei clădiri, rămâneţi pe loc, nu încercaţi să ieşiți afară şi nu vă duceţi pe balcon. 

Experții susțin că la cutremur trebuie să va adăpostiți imediat
Experții susțin că la cutremur trebuie să va adăpostiți imediat

Adăpostiţi-vă sub o masă, un birou sau o piesă solidă de mobilier şi ţineţi-vă bine de aceasta. Îndepărtaţi-vă de ferestre, geamuri, oglinzi, biblioteci, mobile înalte și aparate de iluminat.

În niciun caz nu utilizaţi liftul, iar dacă sunteţi în deja în acesta în timpul producerii cutremurului, apăsaţi butonul de urgenţă. Când liftul se opreşte, ieşiţi cât mai repede posibil din lift şi adăpostiţi-vă într-un loc sigur.

Dacă sunteți în exteriorul clădirii, adăpostiţi-vă într-un loc sigur, departe de ferestre, clădiri, poduri, cabluri electrice sau stâlpi. Staţi la cel puţin 10 m de cablurile electrice rupte sau căzute.

Dacă sunteți într-un autovehicul, opriţi-vă într-un loc sigur, fără a bloca drumul, departe de poduri, viaducte şi imobile. După încetarea cutremurului, nu ieşiţi din vehicul dacă au căzut în jur cabluri electrice. În acest caz, aşteptaţi forţele de intervenţie.

După terminarea cutremurului, încercaţi în primul rând să rămâneţi calm. Liniştiţi persoanele speriate şi copiii. Verificaţi dacă sunteţi răniţi şi apoi uitaţi-vă şi la persoanele din jur. În cazul în care sunt răniţi, asiguraţi primul ajutor, dar doar dacă vă pricepeţi. În principiu, nu folosiţi telefonul, decât pentru a semnala o urgenţă.

Verificaţi dacă locuinţa a suferit pagube. Dacă trebuie să părăsiţi locuinţa pentru că nu mai este sigură, nu uitaţi să vă luaţi rucsacul de urgenţă.

În principiu, stabiliți din timp un loc special din localitate pentru adunarea familiei (un parc, un loc de joacă pentru copii etc.) pe care să-l folosiți în caz de eveniment catastrofal.

În fine, dacă, în urma producerii unui cutremur, aţi fost surprins sub dărâmături sau în incinte, la anumite intervale de timp, dacă este posibil, trebuie să loviţi cu un obiect tare în partea cea mai compactă a locului în care sunteţi blocat, pentru a transmite semnale ce pot fi identificate şi localizate de aparatura specială de căutare-salvare a echipelor de intervenție.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite