Copil de șase ani din Gorj, vândut unui neamț. DIICOT anchetează cazul, băiețelul a fost preluat de autoritățile din Regensburg UPDATE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Procurorii DIICOT au deschis o anchetă cu privire la vânzarea unui copil în vârstă de şase ani din județul Gorj unui cetăţean german. Băiețelul a fost trecut granița fără probleme.

DIICOT verifică modul în care un copil de șase a fost scos din țară Foto: Arhivă Adevărul
DIICOT verifică modul în care un copil de șase a fost scos din țară Foto: Arhivă Adevărul

UPDATE DIICOT Gorj a transmis precizări despre acest caz.  

„Pe rolul D.I.I.C.O.T. – Biroul Teritorial Gorj a fost înregistrată la data de 08.04.2024, o cauză penală privind săvârșirea infracțiunii de trafic de minori, urmare a unei sesizări formulate de către Direcția Generală de Asistență și Protecție a Copilului Gorj.

Cercetările sunt efectuate in rem, iar această etapă nu semnifică formularea unor acuzații împotriva unei/unor persoane, ci instituie cadrul procesual necesar strângerii probelor pentru stabilirea corectă și completă a stării de fapt care să permită adoptarea în cauză a unei soluții legale și temeinice.

Menționăm faptul că organele de urmărire penală au transmis către Centrul de Cooperare Polițienească Internațională cereri de cooperare judiciară, iar din data de 18.04.2024, minorul a fost preluat de către autoritățile germane prin Serviciul Social pentru Tineret Regensburg.

Precizăm că în acest moment nu pot fi furnizate informații suplimentare privind stadiul anchetei, fiind incidente dispozițiile art. 12, alin. 1, lit. e, din Legea 544/2001.“, a menționat DIICOT.

Anchetatorii vor să afle cum a fost posibil ca acesta să treacă granița, ce acte au fost folosite pentru această tranzacţie şi cu implicarea căror funcţionari. Se efectuează cercetări cu privirea la o posibilă folosire a unei procuri false.

Băieţelul în vârstă de şase ani din comuna Dănciulești (Gorj) ar fi fost vândut în luna decembrie 2023.

Familia din care provine minorul ar avea mai mulţi copii, dar nu era monitorizată de Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Gorj, deoarece nu se confrunta cu un risc de abandon sau cu vreo situație în care minorii să fie în pericol. 

Autorităţile au aflat de această tranzacţie în momentul în care pe adresa DGASPC Gorj a apărut o sesizare în care se solicita să se verifice dacă minorul se află la domiciliu.

La începutul acestei luni, echipele de la DGASPC au mers acasă la familie şi nu au găsit acest copil, iar în urma verificărilor au aflat că ar fi fost vândut cu suma de 8.000 de lei.

„Situația minorului a intrat în atenția D.G.A.S.P.C. Gorj ca urmare a adresei inaintate de Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție, în luna aprilie 2024. Imediat s-a demarat procedura conform legislației în vigoare, fiind sesizate instituțiile abilitate sã verifice aspectele li sã intervina conform competentelor legale (D.I.I.C.O.T)“, a transmis Minodorea Sucea, purtătorul de cuvânt al DGASPC Gorj.

Doi copii minori au fost luați în grija statului

De la casa familiei au fost ridicaţi imediat şi ceilalţi doi minori care au fost găsiţi, o fetiţă de opt ani şi un băieţel de doi ani şi şase luni, care au fost daţi unor asistenţi maternali.

„Reprezentantii D.G.A.S.P.C Gorj s-au deplasat la domiciliul familiei împreună cu reprezentanții autorității locale pentru a evalua situația socio-familială.

S-a constatat, în urma intervenției și a discuțiilor purtate cu reprezentanți legali, că minorul în cauză nu se află la domiciliu.

S-a constatat că la domiciliu mai există doi minori, care au fost preluați la scurt timp de reprezentanții D.G.A.S.P.C Gorj împreună cu reprezentanții Poliției, fiindu-le instituit măsura de protecție special-plasament în regim de urgență la asistenți maternali profesioniști.

Reprezentanții D.G.A.S.P.C Gorj împreună cu domnul director general, doamna ministru Natalia Intotero au vizitat pe cei doi frați ai minorului la domiciliul asistenților maternali, purtând discutii cu aceștia“, au mai transmis reprezentanții DGASPC Gorj.

Cei doi minori urmează un program de consiliere psihologică, precum și alte investigații medicale în funcție de nevoile identificate.

„Facem precizarea că după clarificarea situație juridice a minorului aflat în Germania, vom interveni în preluarea acestuia și instituirea unei măsuri de protecție specială“, a mai adăugat Minodora Sucea.

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite