"De trei ori subvenţia", un nou program guvernamental prin care fermierii pot lua de la CEC Bank credite de trei ori mai mari decât subvenţia, cu 80% garanţie de stat

Autor: Florentina Niţu Postat la 14 iulie 2022 56 afişări

"De trei ori subvenţia", un nou program guvernamental prin care fermierii pot lua de la CEC Bank credite de trei ori mai mari decât subvenţia, cu 80% garanţie de stat

"De trei ori subvenţia" este un nou program guvernamental prin care fermierii pot lua de la CEC Bank credite de trei ori mai mari decât subvenţia pe care o primesc anual de la Uniunea Europeană, cu 80% garanţie de stat, potrivit lui Petre Daea, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale. Acest program va fi operaţional din data de 20 iulie.

"Am purces la realizarea unui program pe care îl numim "De trei ori subvenţia". Fermierii primesc garantat subvenţia de la UE la timp şi acest sprijin ne-a dat posibilitatea să aratăm ca avem garanţia că programul poate avea succes. Este o ancoră binevenită pentru fermieri. Fermierul primeşte de la APIA, care poate să vadă ce drepturi financiare au fermierii pentru suprafeţele pe care le cultivă, o adeverinţă. Cu această adeverinţă, care înseamnă valoarea atribuită într-un an prin subvenţii de la UE, se va putea angaja la un credit de trei ori mai mare decât suma respectivă. După ce primeşte adeverinţa de la APIA, fermierul merge la bancă, încheie contractul, care este susţinut de o garanţie de stat, care înseamnă 80%", a spus Petre Daea, în timpul unui briefing de presă. Creditul va fi garantat prin intermediul Fondului de Garantare a Creditului Rural.

Daea a menţinonat că a dezvoltat acest program după ce femierii i-au spus că au nevoie de facilitarea drumului spre credite şi posibilitatea să le obţină rapid.

"Am luat legătura cu specialiştii din minister să elaborăm un produs care va fi gata săptămâna viitoare, pe data de 20 iulie. (...) Nu există niciun risc, nici la fermier, pentru că vine subvenţia de la UE, nu există nici pentru bancă. CEC Bank este prima unitate bancară care a înţeles această nevoie. Am discutat telefonic şi au înţeles interesul ţării şi imediat ne-am pus la masa de lucru. Astăzi am definitivat programul şi am pus în mişcare tot mecanismul", a mai spus Petre Daea.

În România sunt aproape 80.000 de fermieri care primesc subvenţie de la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA).

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
subventii,
program,
fermieri,
credite

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.