Liderul deputaţilor UDMR: Imnul secuiesc există de secole, cum există şi Ţinutul Secuiesc

Autor: Gabriel Pecheanu Postat la 10 mai 2022 166 afişări

Dispute între deputaţii George Simion (AUR) şi Csoma Botond UDMR), marţi, în plenul Camerei Deputaţilor, pe marginea meciului de hochei unde s-a cântat imnul secuiesc. „Imnul secuiesc există de secole, cum există şi Ţinutul Secuiesc”, a replicat Csoma Botond.

Liderul deputaţilor UDMR: Imnul secuiesc există de secole, cum există şi Ţinutul Secuiesc

„La meciul de hochei dintre România şi Ungaria trebuiau să fie intonate imnurile celor două state. Imnul Ungariei s-a intonat, imnul României nu s-a intonat. S-a intonat, în schimb, un imn al unui ţinut inventat. Nu ştiu unde este domnul Novak, ministru al Sportului, care e deputat, domnul Tanczos Barna, care susţine separatismul pe criterii etnice în România. Problema mea personală e legată de absenţa domnilor deputaţi din sală, pentru că avem mulţi miniştri care sunt deputaţi şi încurajează separatismul sau care doar declară în presă, cum l-am văzut pe ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu... (...) Noi aici, în Camera Deputaţilor, intomăm imnul României. Vi se pare o problemă gravă, domnule preşedinte?”, a spus în plenul Camerei Deputaţilor George Simion.

Preşedintele de şedinţă, Daniel Suciu, a răspuns sec: „Este”.

„Ştiu că AUR-iştii au o agendă specială de a crea tensiuni între români şi maghiari. Aţi primit această comandă, poate, de la Moscova, dle Simion, că atât ştiţi să faceţi din păcate. Minţiţi . S-a cântat şi imnul României. Da, spontan, etnicii maghiari din echipa României au cântat şi imnul secuiesc. Care e problema? Imnul secuiesc există de secole, cum există şi Ţinutul Secuiesc. Nu a fost un mesaj de jignire la adresa României sau la adresa românilor. Mai terminaţi cu prostiile astea, să creaţi tensiuni artificiale între români şi maghiari. Aveţi o agendă ascunsă? Să vă fie ruşine”, a fost replica liderului deputaţilor UDRM, Csoma Botond.

Vicepremierul Sorin Grindeanu, PSD, i-a cerut ministrului Sportului, Eduard Novak (UDMR) să ia măsuri „urgente” după ce naţionala de hochei a României a cântat imnul secuiesc la meciul cu Ungaria.

„Ca timişorean înţeleg perfect ce înseamnă să trăieşti într-o comunitate multiculturală şi multietnică, în care toată lumea este respectată. Nu pot însă să înţeleg şi să tolerez gestul infam al hocheiştilor din naţionala României care au cântat aşa-zisul imn al Ţinutului Secuiesc”, a scris Grindeanu pe Facebook.

„Este un afront şi o lipsă neruşinată de respect faţă de România, faţă de români şi faţă de tricolor. Şi sper ca lucrurile să nu rămână nepedepsite. Cer Federaţiei Române de Hochei, Ministerului Sportului şi tuturor celorlaţi factori responsabili să ia măsuri urgente pentru a aplica cele mai dure sancţiuni după acest gest incalificabil”, a continuat el.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
simmion,
csoma botond,
imnul secuiesc

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.