Un chinez pe nume Ma a fost reţinut. Vestea a şters 26 de miliarde de dolari din acţiunile Alibaba

Autor: Dorin Oancea Postat la 05 mai 2022 32 afişări

Un chinez pe nume Ma a fost reţinut. Vestea a şters 26 de miliarde de dolari din acţiunile Alibaba

Alibaba, gigantul chinez de comerţ electronic cofondat de Jack Ma, şi-a văzut acţiunile listate la Hong Kong prăbuşindu-se marţi cu până la 9,4% după ce presa de stat chineză a raportat că o persoană cu numele de familie Ma din oraşul Hangzhou - unde se află sediul Alibaba - a fost reţinută.

Potrivit televiziunii de stat chineze CCTV, citată de CNN, suspectul a fost plasat sub "măsuri obligatorii" la 25 aprilie, fiind suspectat de "complicitate cu forţele ostile anti-China din străinătate" pentru "incitare la secesiune" şi "incitare la subminarea puterii de stat".

Raportul de o singură frază, care a fost preluat rapid de alte instituţii media de stat şi platformele de ştiri chineze, a declanşat vânzări de panică în Hong Kong, ştergând în câteva minute o valoare de piaţă a Alibaba estimată la 26 de miliarde de dolari.

În mijlocul freneziei, Hu Xijin, fostul redactor-şef al tabloidului naţionalist de stat Global Times, s-a grăbit să precizeze pe Weibo, reţeaua chineză de tip Twitter, că raportul a fost înşelător deoarece numele suspectului în cauză are trei caractere. Numele chinez al lui Jack Ma, Ma Yun, are doar două caractere. Ulterior, CCTV şi-a actualizat discret ştirea originală pentru a se potrivi cu evaluarea lui Hu.

Pentru a risipi şi mai mult îngrijorările, Global Times a relatat că bărbatul acuzat s-a născut în 1985 în Wenzhou (în timp ce Jack Ma s-a născut în 1964 în Hangzhou) şi a lucrat ca director de cercetare şi dezvoltare hardware la o companie IT.

Clarificările au dus la o revenire, Alibaba recuperând majoritatea pierderilor până la sfârşitul zilei.

Reacţia de roller coaster a pieţei este cel mai recent semn al cât de nervoşi devin investitorii în ceea ce priveşte sectorul tehnologic din China, care a fost ţinta unei măsuri de reglementare drastice a guvernului chinez de la sfârşitul anului 2020.

În pofida semnalelor recente ale guvernului chinez că se pregăteşte să renunţe la campanie din cauza impactului economic, după cum a relatat pentru prima dată Wall Street Journal, frenezia de pe piaţă de marţi indică faptul că încrederea investitorilor rămâne şubredă.

Dar faptul că investitorii s-au grăbit să creadă că Jack Ma, cândva cel mai mediatizat miliardar din China, va cădea în dizgraţia autorităţilor de securitate ale statului, dezvăluie ceva din realitatea politică în care trăiesc acum mulţi magnaţi chinezi.

Întoarcerea sentimentului public împotriva lui Ma este aproape la fel de spectaculoasă ca şi povestea sa de la sărăcie la bogăţie. Până în urmă cu aproximativ trei ani, profesorul de engleză devenit miliardar a fost venerat pe scară largă pentru carisma sa, pentru francheţea sa şi pentru succesul obţinut de unul singur. A fost chiar poreclit "Daddy Ma" de către unii fani.

Dar, pe măsură ce companiile de tehnologie precum Alibaba şi-au extins imperiile de afaceri, au devenit ţinta unei frustrări şi a unui resentiment tot mai mare în rândul tinerilor muncitori chinezi, care s-au săturat de orele de lucru istovitor de lungi, de presiunea ridicată şi de salariile stagnante. Susţinerea de către Jack Ma a aşa-numitei culturi de muncă "996" din China, care înseamnă să lucrezi de la 9 dimineaţa la 21:00 şase zile pe săptămână, a atras critici intense în 2019.

Pe măsură ce giganţii din domeniul tehnologiei au intrat în vizorul guvernului chinez, "capitaliştii răi" au fost tot mai mult învinuiţi pentru diverse rele sociale, de la concurenţa necruţătoare, la creşterea vertiginoasă a preţurilor proprietăţilor şi la lipsa de mobilitate socială.

"În doar câţiva ani, "Daddy Ma" a fost etichetat ca fiind un "capitalist putred" în opinia publică, iar mulţi oameni aşteaptă cu nerăbdare căderea lui Ma", a scris Xiang Dongliang, un blogger, pe WeChat. "Dar întrebarea este dacă doborârea capitaliştilor şi alungarea (aşa-numitelor) forţe străine vor face cu adevărat viaţa tuturor mai bună?".

Jack Ma a dispărut în mare parte din viaţa publică şi a păstrat un profil scăzut de când IPO-ul Ant Group din SUA a fost oprit de autorităţile de reglementare la sfârşitul anului 2020.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
china,
bursă,
alibaba

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.