National

Vasile Blaga, achitat definitiv în dosarul penal pentru trafic de influență

Publicat: 27 iun. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Vasile Blaga achitat definitiv în dosarul penal pentru trafic de influență
Vasile Blaga a fost achitat de magistrați și a scăpat de dosarul penal

Vasile Blaga a fost achitat definitiv în dosarul penal în care era cercetat pentru trafic de influență. Astfel, decizia iniţială rămâne una definitivă neexistând alte căi de atac. Magistrații l-au obligat pe fostul copreședinte al PNL și fostul membru PDL să achite cheltuielile de judecată în valoare de 1.000 de lei.

Vasile Blaga a fost achitat pe 15 noiembrie 2021 de către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, decizia de la acea dată putând fi atacată. Dosarul este unul vechi, din 2016, iar acuzațiile au fost grave. Politicianul ar fi încasat speste 70.000 de euro pentru a favoriza unei firme mai multe contracte cu statul român. Desigur, decizia este una definitivă, iar Vasile Blaga este nevinovat, sau cel puțin așa spun judecătorii.

Vasile Blaga a fost achitat definitiv într-un dosar de trafic de influneță

Completul de cinci judecători care a fost condus de vicepreședintele ÎCCJ, Iulian Dragomir, a decis să îl achite definitiv pe Vasile Blaga în celebrul dosar legat de traficul de influență.Vasile Blaga va fi obligat să plătească cheltuielile de judecată care se ridică la suma de 1000 de lei

„Respinge, ca nefondate, apelurile formulate de Ministerul Public – Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie şi apelantul intimat inculpat Blaga Vasile împotriva sentinţei penale nr. 594 din 15 noiembrie 2021 pronunţate de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Secţia Penală în dosarul nr. 1240/3/2017*. Definitivă. Pronunţată în şedinţă publică, astăzi, 27 iunie 2022”se arată în decizia publicată de magistrați.

Vasile Blaga era acuzat de trafic de influență legat de primirea unor sponsorizări la PDL. Dosarul era unul vechi şi a fost instrumentat de către celebrul DNA Ploieşti în 2016 în momentul în care Vasile Blaga era copreședintele PNL. Procurorii explicau la acel moment faptul că inculpatul, în calitate de secretar general al PDL a primit în patre rânduri, suma totală de 700.000 de euro de la o societate comercială. Banii erau daţi pentru a obținei firmei controlate de Berdilă Horațiu Bruno a mai multor contracte cu statul. Banii din spagă ar fi fost scoşi de către inculpaţi prin intermediul mai multor firme fantomă.

Mulţi dintre membrii fostului PDL au dosare penale

Cazul lui Vasile Blaga nu este unul singular. Mulţi dintre oamenii de bază din PDL s-au ales cu dosare penale pentru mai multe infracţiuni. Poate cel mai celebru caz este cel al Elenei Udrea care a fost condamnată la închisoare cu executare. Elena Udrea are mai multe dosare penale pe rolul instanțelor, iar condamnarea de 6 ani de închisoare este în dosarul ”Gala Bute”, cel în care este acuzată că ar fi mai multe fapte. Concret, procurorii spuneau la acea dată că fondurile publice au fost utilizate în mod ilegal.

Astfel, Elena Udrea trebuie să achite aproape 3 milioane de euro, respectiv 8.116.800 lei cu titlu de despăgubiri civile, către Autoritatea Naţională pentru Turism şi să plătească alți 600.000 de euro către martorul Corin Boian şi alți 300.000 de euro către martorul Adrian Gărdean. Pare un blestem pentru foştii apropriaţi ai lui Traian Băsescu. Totuși, Vasile Blaga a fost achitat de judecători și este printre primii care reușește să scape de pușcărie, momentan.

Adauga un comentariu