Actualitate

Premierul Poloniei denunţă „oligarhia” impusă de Germania şi Franţa în UE: Întoarcerea imperialismului rusesc nu ar trebui să ne surprindă

Publicat: 17 aug. 2022
_____ Vizualizări 5 Comentarii
Premierul Poloniei denunţă oligarhia impusă de Germania şi Franţa în UE Întoarcerea imperialismului rusesc nu ar trebui să ne surprindă
Premierul Poloniei denunţă "oligarhia" impusă de Germania şi Franţa în UE: Întoarcerea imperialismului rusesc nu ar trebui să ne surprindă

Premierul polonez a declarat marţi că Franţa şi Germania conduc Uniunea Europeană ca o „oligarhie de facto”, ignorând voci precum cea a Poloniei, care au avertizat de mult timp asupra expansionismului rusesc.

„Mulţi lideri europeni s-au lăsat seduşi de Vladimir Putin. Ei sunt acum în stare de şoc”, a scris Mateusz Morawiecki într-un editorial pentru cotidianul francez Le Monde.

„Întoarcerea imperialismului rusesc nu ar trebui să ne surprindă”, a spus el.

De la invadarea Ucrainei de către Rusia în februarie, Polonia a fost în prima linie a condamnării Moscovei, cerând cele mai dure sancţiuni posibile ale UE împotriva Rusiei şi livrări masive de arme către Kiev.

„Europa se află în situaţia actuală nu pentru că nu este suficient de integrată, ci pentru că a refuzat să audă adevărul”, a spus el. „Vocea care putea fi auzită din Polonia timp de mai mulţi ani”.

Morawiecki a declarat că UE nu a ţinut cont de avertismentele ţării sale cu privire la Rusia, care au indicat o „problemă mai mare” în cadrul blocului.

„Pe hârtie, toate statele membre sunt egale. Dar realitatea politică arată că ponderea vocilor germană şi franceză este dominantă. Avem de-a face cu o democraţie formală, dar cu o oligarhie de facto, în care puterea este deţinută de cei care sunt cei mai puternici”, a spus el.

Comentarii
  • Ce sa spun, a descoperit si asta apa calda ! Pai, pentru oricine e clar ca Franta si Germania tin haturile in EU. Acum vrea si el sa fie bagat in seama, ca deh, crede ca Polonia este si ea o mare putere de cand cu necazul ucrainenilor…

  • Iaca, ce sa spun, a descoperit ca ibricul are coada!
    Treaba asta era clara de la aderare. Tarile candidate faceau lobby la Berlin si la Paris, nu la Lisabona. Acuma nu-i mai convine, fiindca s-a saturat sa fie cu ponoasele, in timp ce Berlinul si Parisul sunt cu foloasele. Da, situatia e de porc. Insa trebuia sa o anticipeze inainte, cand se milogea pentru aderare. Pe cine a vazut el ca imparte cozonacul cu altul?

    Situatia noastra este si mai de porc, adica de un porc mai rapciugos decat al polonezilor. Germania ne spune sa impartim cu ea gazul nostru, sa o ajutam, ea care nu a ajutat pe nimeni, niciodata. Si o sa vedeti ca Herr Sparanghel de la Cotroceni si Maresalul Ciuca o sa execute ordinul.

  • Ceea ce-l doare de fapt pe Morawiecki este ca Germania si Franta nu vor sa contribuie la realizarea celui de al III-lea Commonwealth polonez. Ba chiar se opun.

    Primul Commonwealth polonez a fost uniunea polono-lituaniana, fondata la Lublin, in 1569. Pe langa teritoriile locuite de polonezi si de lituanieni, aceasta uniune ingloba parti importante din Bielorusia si aproape toata Ucraina. Pentru aceasta structura statala, Polonia a inventat denumirea „primul Commonwealth” al slavilor apuseni.

    Denumirea a fost inventata in scopul cosmetizarii unor realitati stanjenitoare. Nu era o asociere in scopul binelui comun. Uniunea era condusa autoritar si bezmetic de catre szlachta (nobilii polonezi), care avea ca unica politica de stat binele propriu. Szlachta era de fapt o oligarhie latifundiala lacoma si obtuza. Pentru ea, taranul polonez era un sclav tacut, iar slavii din teritoriile coupate (ucraineni, bielorusi, rusi) aveau importanta si valoarea patrujelului.

  • Cel de al doilea Commonwealth polonez a luat sfarsit in 1939, in acelasi mod in care a luat sfarsit primul Commenwealth, prin divizarea intre puterile vecine. In 1939, Polonia a fost divizata de Germania si URSS.

    Ce doreste de fapt Polonia acum? Polonia intentioneaza sa exploateze situatia actuala si sa realizeze cel de al III-lea Commonwealth polonez. In ce granite? Maximal – in granitele primului; minimal : – in granitele celui de al doilea.
    Insa dorinta este una, putinta este alta. Polonia nu are capacitatea de a-si realiza ambitiile de una singura. Are nevoie de sustinere din exterior. Are nevoie de un razboi cu participarea principalelor puteri europene, Germania si Franta. Insa acestea nu vor sa se angajeze intr-o aventura impotriva unei puteri nucleare, mai ales cand scopul este ca Polonia sa ia o halca din Ucraina.

  • Din pacate, commentul privind cel de-al II-lea Commonwealth polonez nu a fost admis spre postare. Nu stiu de ce.
    Este vorba de perioada 1919-1939, cand Polonia a anexat o treime din Lituania, o halca din Belarus is vestul Ucrainei. Polonia ar fi vrut sa anexeze toata Ucraina, dar nu avea capacitate militara. Motiv pentru care a i-a propus Romaniei sa intre in razboi si sa imparta Ucraina. Spre cinstea lor, Ionel Bratianu si maresalul Averescu au declarat ca Romania nu doreste nici teritorii ucrainene, nici aventuri politico-militare. Despre acest episod am scris o serie de commenturi zilele trecute.
    Aventura militara poloneza s-a sfarsit prost. Polonezii au ocupat temporar Kievul, dar au fost fortati sa se retraga.

Adauga un comentariu