National

Curtea Constituţională a României a decis dublarea alocaţiilor copiilor! A respins sesizările Guvernului

Publicat: 15 iul. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Curtea Constituţională a României a decis dublarea alocaţiilor copiilor A respins sesizările Guvernului
Curtea Constituţională a România a decis dublarea alocaţiilor copiilor

Curtea Constituţională a României a decis dublarea alocaţiilor copiilor. Judecătorii CCR spun că alocaţiile pot fi dublate şi legea este constituţionala. Decizia vine în contextul în care, Guvernul PNL a sesizat la CCR legalitatea legii. Aceştia spuneau că legea este neconstituţională. Conform Constituţiei României, deciziile Curţii Constituţionale a României sunt irevocabile şi sunt puse în aplicare fără a putea exista o altă cale de atac.

CCR a decis dublarea alocaţiilor copiilor, după ce a respins sesizarea Guvernului PNL

Conform deciziei Curţii Constituţionale a României, alocaţiile copiilor trebuiesc să fie dublate. Curtea Constituţională a României explica faptul că legea este constituţionala, inpofida seizarilor făcute de Guvernul PNL. De menţionat este faptul că deciziile Curţii Constituţionale nu pot fi contestate şi puse în aplicare. În altă ordine de idei, după motivarea Curţii Constituţionale, preşedintele Klaus Iohannis are la dispoziţie 10 zile pentru a promulga legea dublării alocaţiilor.

Ludovic Orban anunţase în iunie că va contesta legea

Premierul Ludovic Orban a anunţat în luna iunie ca Guvernul va ataca la CCR proiectul de lege care respinge dublarea alocaţiilor. Conform declaratiilro acestuia, proiectul nu prevede surse de finanţare şi că a fost adoptat fără a fi consultat Guvernul României.

„Decizia pe care am luat-o a fost să atacăm la Curtea Constituţională, pentru că este un proiect în care nu sunt prevăzute sursele de finanţare, cum sunt multe proiecte care au fost adoptate fără un punct de vedere al Guvernului şi fără o încercare de colaborare şi deja am câştigat la CCR câteva sesizări pentru că ele (legile n.r.) nu au prevăzut sursa de finanţare şi nu au posibilitatea efectivă de punere în practică. În baza raportului semestrial privind starea economiei, vom stabili cu cât vom putea stabili cu cât cresc alocaţiile. Ne dorim creşterea. Vom stabili un grafic de creştere progresivă, astfel încât, să reuşim creşterea cum a fost votată în Parlament, dar nu din primul moment”, a mai spus Orban.

La începutul lunii iunie Camera Deputaţilor a respins ordonanţa de urgenţă a Guvernului care amâna până la 1 august dublarea alocaţiilor copiilor de la 150 la 300 de lei. Decizia a fost luată cu 209 voturi ”pentru”, trei ”împotrivă şi 98 de abţineri.

 

 

Adauga un comentariu