International

Iranul a anunţat prima execuţie a unui protestatar pentru acțiunile antiguvernamentale

Publicat: 08 dec. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Iranul a anunţat prima execuţie a unui protestatar pentru acțiunile antiguvernamentale
Iranul a anunţat prima execuţie a unui protestatar pentru protestele antiguvernamentale

Iranul a anunţat prima execuţie a unui protestatar pentru protestele antiguvernamentale. Astăzi, 8 decembrie 202, Mohsen Shekari a fost executat, după ce a fost găsit vinovat d eun tribunal pentru „vrăjmăşie împotriva lui Dumnezeu”, potrivit BBC.

De altfel, bărbatul a fost acuzat că ar fi blocat un drum principal din Teheran în timpul protestelor şi ar fi lovit un membru al forţelor paramilitare Basij cu cuţitul.

Iranul a anunţat prima execuţie a unui protestatar pentru protestele antiguvernamentale

Potrivit unui activist, bărbatul a fost condamnat după un „proces în care nu s-au respectat procedurile”. Directorul Iran Huma Rights, Mahmood Amiry- Moghaddam, a subliniat că execuţiile protestatarilor vor avea loc zilnic, dacă autorităţile iraniene nu se confrunta cu sancţiuni internaţionale rapide.

Până la momentul actual, justiţia iraniană a condamnat 11 persoane la moarte din cauză că ar fi participat la protestele care au izbucnit la mijlocul lunii septembrie., după moartea Mahsei Amini. Tânără de 22 de ani a fost reţinută de poliţia moravurilor pentru că nu a purtat corect valul islamic.

Val de proteste în Iran, după moartea unei tinere de 22 de ani

După ce forţele de securitate iraniene au făcut percheziti la un liceu de fete din Ardabil, în urma cărora unele tinere au ajuns la spital, iar altele au fost arestate, oamenii au organizat proteste de amploare în mai multe orașe. Protestele s-au amplificat după ce una dintre fete, Mahsa Amini a decedat la spital, din cauza rănilor pe care le-a primit la şcoală.

După moartea tinerei de 22 de ani, mai multe fete au început să organizeze proteste. Acestea și-au scos hijaburile în aer în sălile de clasă şi strigau sloganuri anti-regim. Videoclipurile au fost distribuite pe reţelele de socializare. Mahsa Amini a fost arestată de „poliția moralității”, bătută și apoi ucisă pentru că nu a purtat corect hijabul. Tânăra a decedat în custodia poliției din Teheran.

În urma acestor manifestaţii, autorităţile iraniene au organizat mai multe inspecţii în şcolile din toată ţara. Ofițerii au intrat în sălile de clasă şi au arestat mai multe eleve. În cele din urmă, sindicatul profesorilor din Iran au cerut demisia ministrului educației, Yousef Nouri.

Întâmplările tragice petrecute în şcolile din Iran au încurajat fetele din tară să continue protestele şi în weekend. Una dintre tinerele care a ieşit la protest a declarat că regimul continuă să omoare eleve.

„Nu mi s-a permis să merg la școală pentru că părinții mei se tem pentru viața mea. Dar ce s-a schimbat? Regimul continuă să omoare și să aresteze eleve. La ce bun dacă stau pur și simplu revoltată acasă? Eu și colegii mei din Iran am decis să protestăm pe străzi săptămâna aceasta. O voi face chiar dacă acum trebuie să mă ascund de părinții mei”, a spus Naznin, una dintre elevele care au ieşit la protest.

Protestele de amploare s-au extins în 160 de oraşe din cele 31 de provincii ale ţării. Potrivit Agenţiei de Ştiri a Activiştilor pentru Drepturile Omului, cel puţin 475 de protestatari au fost ucişi şi 18.240 au fost reţinuţi. totodată, 61 de membri ai forţelor de securitate au decedat.

Aşadar, în acest context, reiterăm faptul că Iranul a anunţat prima execuţie a unui protestatar pentru protestele antiguvernamentale.

Adauga un comentariu