National

Laura Codruța Kovesi nu va mai fi în fruntea Parchetului European. Magistrații au decis că nu deține gradul profesional de Parchet de pe lângă ÎCCJ

Publicat: 12 nov. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Laura Codruța Kovesi nu va mai fi în fruntea Parchetului European. Magistrații au decis că nu deține gradul profesional de Parchet de pe lângă ÎCCJ
Laura Codruța Kovesi nu va mai fi procuror șef al Parchetului European (EPPO)

Decizie de ultimă oră pentru Laura Codruța Kovesi. Magistrații Înaltei Curți de Casație și Justiție au admis, joi, 11 noiembrie 2021, recursul Consilului Suprem al Magistraturii unde au constat faptul că Laura Codruța Kovesi nu deține gradul profesional de Parchet de pe lângă ÎCCJ. Astfel, Kovesi revine la gradul profesional de parchet de pe lângă tribunal și nu va mai fi procuror șef al Parchetului European (EPPO).

„Admite recursul declarat de pârâtul Consiliul Superior al Magistraturii împotriva sentinței civile nr. 1248 din 09 aprilie 2019 a Curții de Apel București – Secția a VII-a contencios administrativ și fiscal. Casează sentința recurată și, în rejudecată. Respinge acțiunea formulată de reclamanta Kovesi Laura Codruța, în contradictoriu cu pârâtul Consiliul Superior al Magistraturii, ca neîntemeiată. Definitivă. Pronunțată în ședință publică, astăzi, 11 noiembrie 2021”, se arată în soluția ÎCCJ.

Decizie definitivă a magistraților. Laura Codruța Kovesi nu va mai fi procuror șef al EPPO

Secția pentru procurori a Consiliului Suprem al Magistraturii a hotărât, în anul 2018, să nu îi acorde acest grad profesional fără concurs, doar în virtutea faptului că a fost procuror general al României. Kovesi a atacat în instanţă decizia de atunci şi acum a pierdut definitiv.

De precizat faptul că gradul profesional de PÎCCJ era una dintre condițiile pentru a ocupa funcția de procuror-șef al Parchetului European. Așadar, procurorul-șef al EPPO poate fi selectat dintre proocurorii „care dețin calificările necesare pentru numirea în cele mai înalte funcții de la nivelul parchetelor și al magistraturilor din statele lor membre respective”.

Conform regulamentului Parchetului European, „Curtea de Justiție, la cererea Parlamentului European, a Consiliului sau a Comisiei, îl poate elibera din funcție pe procurorul-șef european în cazul în care constată că acesta nu mai îndeplinește condițiile necesare pentru exercitarea atribuțiilor sale”.

Cum a ajuns Codruța Kovesi în fruntea Parchetului European

Consiliul Uniunii Europene a formalizat pe data de 14 octombrie 2019 numirea Laurei Codruța Kovesi în funcția de procuror șef al Parchetului European (EPPO).

În altă ordine de idei, Parchetul European îşi va desfăşura investigaţiile şi urmăririle penale în deplină independenţă faţă de Comisia Europeană, faţă de celelalte instituţii şi organisme ale Uniunii Europene, dar şi faţă de statele membre şi va completa activitatea altor organisme şi agenţii ale UE, cum ar fi OLAF, Eurojust şi Europol, cooperând cu acestea, precum şi cu autorităţile competente ale statelor membre care nu participă la Parchetul European.

În momentul de față, 22 de state membre participă la EPPO: Austria, Belgia, Bulgaria, Croația, Cipru, Republica Cehă, Estonia, Finlanda, Franța, Germania, Grecia, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Malta, Țările de Jos, Portugalia, România, Slovenia, Slovacia, Spania.

Reamintim că la Luxemburg, Laura Codruţa Kovesi, fosta şefă a Direcţiei Naţionale Anticorupţie din România, şi echipa sa formată din cei 22 de procurori vor superviza anchetele şi procedurile legale. Dintre statele Uniunii Europene, cele care nu participă la acest mecanism de cooperare judiciară consolidată sunt Ungaria, Polonia, Irlanda, Suedia şi Danemarca.

Reamintim faptul ca Laura Codruta Kovesi a mai fost în vizorul presei internaţionale şi a fost aspru criticată de francezi, după ce a luat o decizie controversată.

Adauga un comentariu