Actualitate

Medicul Adrian Marinescu: „Ne-ar interesa o scădere către zero a numărului de cazuri de coronavirus“

Publicat: 04 iun. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Medicul Adrian Marinescu Ne-ar interesa o scădere către zero a numărului de cazuri de coronavirus
Medicul Adrian Marinescu

Medicul Adrian Marinescu de la Institutul Matei Balș e de părere că lucrurile vor evolua pozitiv în perioada următoare în ceea ce privește infecția cu coronavirus din România.

„Se tot discută și lumea, când aude de termenul ‘val 2′, deja li se pare așa o chestie de gravitate. De fapt, nimeni nu poate să știe exact. Niciun specialist din lume, nu poate să garanteze, pentru că este un virus care evoluează imprevizibil și este o variabilitate genetică, nu ai cum să știi exact cum se întâmplă, dar poți să te gândești la niște lucruri pe care le ai în momentul ăsta.

Medicul Adrian Marinescu susține că SARS a fost mult mai restrâns

Comparând cu SARS din 2003 – evident că fenomenul atunci a fost mult mai restrâns. Și ca să înțelegem ce înseamnă restrâns, gândiți-vă că în România au fost atunci doar 20 de cazuri. Au fost tratate la Matei Balș. Iar acum sunt în țara noastră aproape 20.000 de cazuri de coronavirus.

În 2003 a fost o variantă fericită, în care fenomenul s-a închis după 10 luni. Acum, este clar că un fenomen atât de amplu precum SARS-CoV-2 nu poate să se închidă la fel de repede precum cel din 2003. Acela s-a încheiat în 10 luni. 10 luni ar însemna acum ca, dacă primele cazuri au fost diagnosticate în decembrie, undeva în toamnă, cel mai devreme, să se închidă ciclul. Asta ar presupune să scadă numărul de îmbolnăviri, dar nu doar în România, ci în toate regiunile de pe glob.

Este clar că dacă scade doar în România, vom avea cazuri de import. Ce ne-ar interesa ar fi o scădere către zero a numărului de cazuri și să rămână ca atare. Măsurile de prevenție ar putea să închidă mai repede acest circuit”, a explicat medicul Adrian Marinescu.

Am putea pleca în concedii în străinătate

În privința plecării în concediu în țară sau în afară, medicul a spus că nu și-ar face griji din acest punct de vedere.

„În momentul ăsta sunt tot felul de studii și de date care încearcă să vadă cât de mult se poate transmite. Eu cred că ar trebui să plecăm de la variantele de transmitere cele mai probabile. E clar că virusul stă puțin timp în aer, în așa fel încât rămân variantele de transmitere clasice. Transmiterea aerogenă, dar transmiterea aerogenă se referă la situația în care suntem foarte aproape de persoana de lângă și se transmite prin intermediul secreților respiratorii, nu faptul că rămâne în aer și după un interval de timp persoana vine din urmă, trece prin acel loc și se infectează. E o probabilitate foarte mică asta. Poate doar să fie un spațiu închis, ca de exemplu liftul”, a precizat medicul Adrian Marinescu.

Adauga un comentariu