Actualitate

Prof. univ. dr. Marius Turda, reprezentant al Oxford Brookes University, la BZI LIVE: „Trebuie să fim pregătiţi să discutăm lucrurile” – FOTO, VIDEO

Publicat: 27 iun. 2022
_____ Vizualizări 1 Comentariu
Prof. univ. dr. Marius Turda reprezentant al Oxford Brookes University la BZI LIVE Trebuie să fim pregătiţi să discutăm lucrurile - FOTO VIDEO
Prof. univ. dr. Marius Turda a discutat o serie de subiecte sensibile în Studioul BZI LIVE

Prof. univ. dr. Marius Turda a discutat în Studioul BZI LIVE despre o serie de subiecte sensibile care nu sunt abordate de populaţie. Directorul Centrului de Istorie a Medicinei din cadrul Oxford Brookes University, Marea Britanie, a transmis faptul că trebuie că fiecare român să-şi cunoască istoria.

„În cel mai dificil moment, la Auchwitz, am crezut că mai există o speranţă de umanitate în noi şi nu trebuie stinsă niciodată această fărâmă. Dacă păţeşti ceva trebuie să nu uiţi niciodată ce ai fost şi ce eşti. Bucuria din suflet trebuie împărtăşită”, a transmis Marius Turda, profesor universitar în Marea Britanie.

Ce spune universitarul Marius Turda despre evoluţia lucrurilor în ceea ce priveşte rasismul

Prof. univ. dr. Marius Turda de la Oxford Brookes University a transmis în Studioul BZI LIVE astăzi, 27 iunie 2022, faptul că întotdeauna în România şi nu numai au fost persoane rasiste.

De asemenea, universitarul afirma că este absolut necesar să înţelegem lucrurile şi să separăm antisemitismul de cariera persoanei.

„Au fost rasişti şi vor mai fi. Rasismul românesc este parte integrală a naţionalismului românesc. Mihai Eminescu era antisemit. Oamenii nu pot accepta că poţi să fii rasist, dar asta să nu-ţi afecteze cariera. Noi nu ne putem uita la o figură şi să separăm omul de carieră de antisemitismul care îl profesează. Eu am reuşit să înţeleg lucrurile în acest fel, nu trebuie disociata persoana de operă, trebuie gândit lucrurile împreună. Este dificil, pentru că nu te uiţi la idolii tribului cu critica. Antisemitismul ardelenesc era foarte radical şi este diferit faţă de cel din Moldova. Era altă situaţie pentru că în Ardeal erau populaţii maghiare şi astfel nu s-a putut să facă un Pogrom dublu”, a mai adăugat invitatul în Studioul BZI LIVE.

De asemenea, profesorul universitar susține că lucrurile au evoluţ din toate punctele de vedere, iar oamenii cu cât sunt mai educaţi devin mai răi.

„Este posibil din păcate ca lucrurile să evolueze într-o zonă negativă. Aici intervenim toţi. Trebuie să fim pregătiţi şi să discutăm lucrurile care trebuie şi nu trebuie lăsate să explodeze. Aţi văzut în Brexit şi cu Trump. Marea Britanie a fost exclusă, Trump nu a mai fost votat. În Ungaria, discuţia despre cine e maghiarul nu a dispărut şi a revenit. La fel şi Rusia, misiunea Rusiei în istoriei. Lucrurile există, nu am scăpat de rasism, discriminare. Nu am devenit mai buni. Suntem mai educaţi şi devenim şi mai răi. Ai nevoie la un moment dat de un om care este în stare care să strângă energiile negative şi să le declanşeze în lume această tragedie, cum e şi războiul din Ucraina”, a adăugat Marius Turda, în exclusivitate pentru BZI LIVE.

Prof. univ. dr. Marius Turda, directorul Centrului de Istorie a Medicinei din cadrul Oxford Brookes University, a discutat astăzi, 27 iunie 2022, în Studioul BZI LIVE despre rasism, antisemitism, eugenismul din România, dar și despre comemorarea a 81 de ani a Pogromului din Iași.

 

 

 

 

Comentarii
Adauga un comentariu