Razboi în Ucraina

Război în Ucraina: Lupte grele pe fronturile din est şi sud-est

Publicat: 18 sept. 2022
_____ Vizualizări 4 Comentarii
Război în Ucraina Lupte grele pe fronturile din est şi sud-est
Război în Ucraina, ziua 207

Război în Ucraina, ziua 207. Lupte grele în estul şi sud-estul Ucrainei, ruşii atacă ţinte la sol cu rachete sol-aer. Aliatul lui Putin, Ramzan Kadîrov, a anunţat că a trimis două batalioane de mercenari ceceni pe front, dar şi că va forma patru batalioane noi pe care le va trimite în Ucraina. Între timp, centrala nucleară de la Zaporojie a fost reconectată la sistemul energetic ucrainean.

Cele mai importante evenimente din ultimele 24 de ore:

  • Lupte grele pe fronturile de est şi sud-est din Ucraina
  • Centrala nucleară Zaporojie, reconectată la sistemul ucrainean
  • Mercenarii ceceni ai lui Kadîrov s-au întors pe front
  • Zelenski susține că există dovezi de tortură și crime de război în nord-estul recucerit

UPDATE 21:19: Consilierul preşedinţiei ucrainene Mihailo Podoliak a afirmat că fostul ministru de externe Andrei Marga este ar putea răspunde penal pentru încălcarea suveranității unui alt stat după declarațiile sale, potrivoit cărora Ucraina ar trebui să cedeze teritorii Rusiei, Ungariei, Poloniei și României. De asemenea, Podoliak l-a numit pe Marga „naftalină politică”.

UPDATE 20:01: Aproximativ 3,7 milioane de tone de produse agricole au părăsit porturile ucrainene

Un total de 165 de nave, cu 3,7 milioane de tone de produse agricole la bord, au părăsit Ucraina în baza unui acord negociat de Naţiunile Unite şi Turcia pentru deblocarea porturilor maritime ucrainene, a anunţat duminică Ministerul ucrainean al Infrastructurii, citat de Reuters.

UPDATE 18:57: Diplomație și demagogie în Rusia:O comparație între discursurile lui Molotov și Lavrov: „Nu invadăm Finlanda, ci eliberăm țăranii asupriți” / „Operațiune specială și denazificare”

UPDATE 18:00: Forțele Aeriene Ucrainene au distrus, în cursul zilei de sâmbătă, 5 drone inamice și un elicopter rusesc Ka-52 „Aligator”, relatează Ukrainska Pravda, citând serviciul de presă al Comandamentului Forțelor Aeriene ale Forțelor Armate ale Ucrainei.

UPDATE 16:51: Cântăreața Alla Pugaciova cere Ministerului rus al Justiției să o declare agent străin, așa cum s-a întâmplat cu soțulei

UPDATE 16:22: Rusia susține că un prizonier de război și alți patru au fost răniți în timpul unui bombardament asupra penitenciarului din Olenivka, unde Moscova ţine închişi prizonieri de război ucraineni, transmite agenţia ucraineană de presă UNIAN.

UPDATE 16:00: MAE, după declarațiile lui Marga despre granițele Ucrainei: Preia, încurajează și propagă narativele maligne emise de Rusia

UPDATE 15:40: MAE respinge „ferm”, duminică, declarațiile fostului ministru român de Externe Andrei Marga, potrivit căruia Ucraina ar trebui să cedeze teritorii României, subliniind că „poziționarea” acestuia „încurajează și propagă narativele maligne emise de Rusia”.

UPDATE 15:33: Lukaşenko acuză SUA că împing Europa la o confruntare militară cu Rusia pentru a distruge Ucraina, dar și alte state printre care România / Reacția MAE

UPDATE 15:14: Autorităţile de ocupaţie ruse din Herson, sudul Ucrainei, au anunţat că un grup armat a fost distrus în lupte sâmbătă seară în centrul acestui oraş, care este ţinta unei contraofensive ucrainene, informează duminică France Presse, citat de Agerpres.

”În centrul Hersonului, a avut loc o confruntare între unităţi ale armatei ruse care patrulează pe străzile oraşului şi un grup neidentificat”, a declarat sâmbătă seară pe Telegram administraţia de ocupaţie.

La rândul său, purtătoarea de cuvânt a Comandamentului Sud al armatei ucrainene, Natalia Gumeniuk, a denunţat o ”provocare”.

Vorbind la un canal de televiziune ucrainean duminică dimineaţă, ea a declarat că ”tirurile şi exploziile de ieri din Herson sunt o provocare a ocupantului”.

Duminică dimineaţă, un oficial al ocupaţiei ruse, Kirill Stremusov, a asigurat că situaţia era ”calmă” în Herson. ”Naziştii încearcă să atace, dar fără succes”, a declarat el pe Telegram.

UPDATE 15:05: Patru medici au fost uciși, iar doi pacienți au fost răniți după ce forțele ruse au bombardat un spital de psihiatrie din satul Strelecha, a declarat guvernatorul regiunii Harkov, Oleg Sinegubov.

UPDATE 14:23: Armata rusă, care caută să angajeze soldați pentru ceea ce numește „operațiunea militară specială” din Ucraina, folosește camioane mobile de recrutare pentru a atrage voluntari, oferind ca stimulent aproape 3.000 de dolari pe lună, transmite Reuters.

UPDATE 13:45: Președintele Vladimir Putin „eșuează în privința tuturor obiectivelor sale strategice militare”, a declarat șeful Statului Major al Apărării din Marea Britanie pentru BBC, relatează The Guardian.

UPDATE 13:06: Oficiali americani sunt mai îngrijorați decât de obicei că președintele rus Vladimir Putin vrea să compenseze retragerea umilitoare a forțelor sale din regiune Harkov printr-o serie de acțiuni care ar duce la escaladarea conflictului din Ucraina, notează New York Times, citat de news.ro.

UPDATE 12:27: Andrei Marga revine și spune că afirmațiile sale „corespund adevărului istoric” și acuză „propaganda”: Ucraina este în granițe nefirești

UPDATE 11:58: Guvernatorul regiunii Harkov, Oleh Syniehubov, a declarat că două femei au fost ucise sâmbătă după ce un tanc rusesc a tras asupra unei mașini civile în satul Strileche, care se învecinează cu Rusia, potrivit The Kyiv Independent. Guvernatorul a mai precizat că recentul bombardament rusesc din Chuhuiv a ucis un copil de 11 ani.

UPDATE 11:01: Australia nu va interzice turiştilor ruşi să intre în ţară ca parte a sancţiunilor impuse Rusiei din cauza războiului din Ucraina, a declarat ministrul Apărării Richard Marles, conform abc.net.au, citat de news.ro.

Întrebat dacă Australia va interzice şi turiştii ruşi, Marles a spus că sancţiunile vizează guvernul Rusiei, „nu poporul rus însuşi”.

„Nu luăm în considerare această variantă în acest moment”, a spus el.

UPDATE 10:40: Primarul din Nikolaev, Oleksandr Sienkevych, a declarat că un atac rusesc asupra orașului a avariat infrastructura civilă, inclusiv un spital, potrivit The Kyiv Independent.

 UPDATE 09:20: Cehia, care deţine preşedinţia rotativă a Consiliului UE, a solicitat crearea unui tribunal internaţional pentru crime de război. Cererea vine după descoperirea a sute de cadavre în pădurea de lângă Izium.

 

Comentarii
  • nord-estul recucerit, spune zelenchi. gura pacatosului adevar graieste. daca spui recucerit inseamna ca nu a fost al tau. perfect adevarat. harkovul este rus inca de la intemeiere.

  • De trolu spurcat nici ca-mi pasa. Da de ala care crede ca se poate pune cu cecenu, lui trebuie sa-i spun oarece. Vezi sa nu pati ca viteazu din Azov. Cat era la adapost in subterana ameninta pe Kadirov. Dar dupa ce s-o predat, la interogator, cand o vazut ca in camera intra un militar cu barba o inceput sa tremure si s-o pisat pe el.

Adauga un comentariu