International

Roberta Metsola anunță reforme anticorupție pentru Parlamentul European în 2023

Publicat: 16 ian. 2023
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Roberta Metsola anunță reforme anticorupție pentru Parlamentul European în 2023
Roberta Metsola anunță reforme anticorupție pentru Parlamentul European în 2023

Preşedintele Parlamentului European, Roberta Metsola, a afirmat, luni, că va aplica o serie de reforme pentru a intensifica acţiunile anticorupţie şi a contracara ingerinţele externe în cadrul instituţiei, afectată de un scandal amplu privind influenţe ilegale din partea Qatarului, informează mediafax.

„Evenimentele de luna trecută au demonstrat necesitatea reconstruirii legăturilor de încredere cu cetăţenii europeni pe care îi reprezentăm. Vom lua măsuri pentru a intensifica lupta împotriva corupţiei şi mijloacele de respingere a ingerinţelor străine”, a declarat Roberta Metsola, potrivit cotidianului Le Figaro, în deschiderea sesiunii plenare de la Strasbourg.

Roberta Metsola va prezenta joi un pachet anticorupție

Roberta Metsola, va prezenta joi un pachet anticorupție cuprinzând 14 propuneri. Aceasta speră evitarea repetării scandalului de mituire care i-a trimis fosta vicepreședintă, Eva Kaili, după gratii.

Între propunerile principale se află interzicerea angajării imediate a foștilor europarlamentari în domeniul lobby-ului, printr-o așa-zisă „perioadă de răcorire”, potriv lefigaro.com.

De asemenea, Metsola mai propune și interzicerea „grupurilor de prietenie”, utilizate frecvent de către țări străine pentru a face lobby în PE, prin intermediul unor europarlamentari favorabili.

Roberta Metsola a promis din decembrie o serie de reforme de amploare

Eurodeputata Eva Kaili, fost vicepreşedinte al Parlamentului European, este în arest preventiv, în cadrul unei anchete privind acte de corupţie sub influenţa Qatarului. În acelaşi dosar, sunt în detenţie alte trei persoane, inclusiv un asistent parlamentar şi un fost eurodeputat.

Roberta Metsola a promis din decembrie o serie de reforme de amploare, printre care se numără crearea unui registru pentru transparenţă şi restricţionarea accesului în instituţie pentru foştii europarlamentari.

Alberto Alemanno, profesor de Drept european, consideră insuficente măsurile propuse de Roberta Metsola. „Impunerea unor reguli mici nu este suficientă pentru a crea o nouă cultură politică în Parlamentul European”, afirmă expertul.

„Acest scandal este mult mai grav decât altele, din punctul de vedere al credibilităţii Uniunii Europene, astfel că ar fi de aşteptat un răspuns puţin mai serios şi mai structural decât în trecut”, a subliniat Alberto Alemanno.

Adauga un comentariu