Razboi în Ucraina

Serviciul de informații al Norvegiei: Rusia desfășoară nave dotate cu arme nucleare tactice în Marea Baltică

Publicat: 15 feb. 2023
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Serviciul de informații al Norvegiei Rusia desfășoară nave dotate cu arme nucleare tactice în Marea Baltică
Serviciile norvegiene de informații au mai precizat că nu poate fi exclusă o escaladare a unui război

Rusia a început să desfășoare nave tactice dotate cu arme nucleare în Marea Baltică, pentru prima dată în ultimii 30 de ani, a declarat Serviciul norvegian de informații în raportul său anual, relatează Politico.eu.

„Partea esențială a potențialului nuclear se află pe submarinele și navele de suprafață ale Flotei Nordice”, a notat serviciul norvegian de informații.

Rusia desfășoară nave dotate cu arme nucleare în Marea Baltică, pentru prima dată în ultimii 30 de ani

Navele de război ale Flotei Nordului au ieșit în mod regulat pe mare cu arme nucleare în timpul Războiului Rece, dar este pentru prima dată când Federația Rusă modernă face același lucru, a adăugat raportul.

În timp ce Rusia dispune, de asemenea, de capacități submarine, arme antisatelit și capacități cibernetice care ar putea amenința Norvegia și alianța militară NATO, armele nucleare tactice reprezintă „o amenințare deosebit de gravă în mai multe scenarii operaționale în care ar putea fi implicate țările NATO”, se arată în raport.

Serviciile norvegiene de informații au mai precizat că nu poate fi exclusă o escaladare a unui război localizat într-un conflict mai amplu care să implice Statele Unite, NATO și Norvegia.

Agenția a apreciat că, în timp ce Rusia își va menține, moderniza și dezvolta arsenalul nuclear, nu sunt așteptate schimbări semnificative în doctrina nucleară rusă în următorii ani.

Alertă și în Marea Neagră

În cadrul unui alt șir de idei, amintim cum comunitățile de transport maritim și de coastă din jurul principalului nod portuar al Ucrainei, Odesa, au primit marți, 14 februarie, un avertisment din partea oficialilor militari cu privire la riscul ridicat ca mine navale să plutească de-a lungul coastei și să ajungă la țărm.

Ucraina și Rusia s-au acuzat reciproc că folosesc mine în largul coastei ucrainene, ceea ce împiedică navigarea în siguranță în regiune.

Minele de fabricație sovietică erau ancorate, dar pe timp de furtună unele dintre ele se puteau desprinde și puteau fi purtate de curenţi.

„Există o mare probabilitate ca minele navale să-și rupă ancorele și să ajungă la țărm, precum și să plutească de-a lungul coastei”, a scris Serhi Bratciuk, purtătorul de cuvânt al administrației militare din Odesa, pe aplicația de mesagerie Telegram.

Adauga un comentariu