În acest context, ministrul interimar al Muncii, Raluca Turcan, este de părere că certificatul verde trebuie să fie valorizat cât mai mult. Aceasta susține că specialiștii vor pune măsurile pe care Guvernul le va impune în următoarea perioadă, fără a preciza însă despre ce este vorba.

În ceea ce privește utilizarea certificatului verde, ministrul interimar susține că acesta trebuie să fie un pașaport pentru accesul la muncă în instituțiile publice, recomandând anumitor companii să opteze pentru telemuncă dacă există această posibilitate.

”Specialiştii vor pune măsurile pe care Guvernul le va impune în perioada următoare. Cert este că avem o uriaşă nevoie de valorizare a certificatului verde. Cred că, în instituţiile publice, certificatul verde trebuie să fie paşaport de acces la muncă, telemunca poate să fie o opţiune mult mai folosită unde poate să fie folosită. Reducerea deplasărilor şi a interacţiunilor cred că pot să fie măsuri binevenite în acest context”, a spus Raluca Turcan la Digi24.

În același timp, ea a sublinait faptul că este nevoie în această perioadă de fermitate, dar şi de solidaritate. Referitor la vaccinarea anti-covid, ministrul interimar crede că ar fi necesar ca vaccinarea să nu mai fie politizată, la fel măsurile impuse în spitale.

Certificatul verde, obligatoriu la muncă?

”Avem o imaturitate la nivelul clasei politice, care, evident, că descurajează şi oamenii care privesc spre autorităţi şi aşteaptă decizie, şi, în acelaşi timp, slăbesc forţa de intervenţie a instituţiilor statului”, a mai afirmat ministrul Muncii.

Amintim faptul că precizările Ralucăi Turcan vin după ce preşedintele Klaus Iohannis a convocat, pentru miercuri, o întâlnire la Cotroceni cu reprezentanţii mai multor instituţii, urmând a se discuta despre noi restricţii.

Șeful statului a vorbit marți despre bilanțul negru al pandemiei, precizând că este nevoie de restricții mult mai drastice pentru a ține situația sub control.

”Am decis să convoc mâine o ședință cu toți cei responsabili de gestionarea pandemiei, pentru impunerea de noi măsuri restrictive care pot amâna răspândirea infectărilor. Este o perioadă a suferinței, o dramă națională de proporții teribile. Nu avem însă altă opțiune decât să o depășim.

Prioritatea zero este salvarea vieților și protejarea sănătății celor vulnerabili. Orice alte teme trec în plan secund. Nimic nu este mai presus de viață. Trebuie să facem tot ce este omenește posibil chiar și în ceasul al 12-lea”, a declarat marți președintele Klaus Iohannis.