Guvernele UE au dat undă verde Croației! Țara se poate alătura Spațiului Schengen

Acest pas pentru Croația – care a devenit membru al UE în 2013 și, în plus, dorește să adere la zona euro – este de multă vreme o problemă sensibilă din cauza fenomenului migrației, notează Reuters.

„Croația este pregătită”, a anunțat comisarul european pentru afaceri interne, Ylva Johansson, într-o conferință de presă, după ce miniștrii de interne ai blocului comunitar european au convenit asupra unui acord în acest sens. Comisia a recomandat în octombrie 2019 includerea Croației în spațiul Schengen.

Unele grupuri neguvernamentale spun că, pentru a adera la Schengen, Zagrebul a fost prea zelos în a arăta UE că poate stopa intrarea în interiorul blocului migranții fără acte. Croația ar putea să beneficieze de creșterea turismului după ce vor fi eliminate controalele de la frontieră cu restul blocului.

Croația a admis în octombrie că ofițeri de poliție din țară au participat la respingerea brutală a migranților la granița cu Bosnia, refuzându-le dreptul de a solicita azil în UE. Nu se știe deocamdată data la care Croația va adera la zona Schengen, care este văzută ca una dintre cele mai mari realizări ale UE, un semnal al unei Europe din ce în ce mai integrate și mai unite.

Deși circulația nestingherită a permis cetățenilor să trăiască și să lucreze peste granițele UE, pandemia de COVID-19 a restrâns multe libertăți în privința călătoriei. Spațiul Schengen numără 26 de membri, inclusiv Elveția și Norvegia, țări din afara UE.

Finalizarea integrării României în Spaţiul Schengen, prioritate pentru UE

În ceea ce privește România, președintele Klaus Iohannis a declarat  în luna octombrie a acestui an că pentru a atinge obiectivul consolidării Pieţei Unice, este nevoie de un spaţiu de liberă circulaţie deplin funcţional şi eficient.

„Pentru ca Spaţiul Schengen să devină deplin funcţional şi eficient este necesar ca toate statele membre care îndeplinesc condiţiile să facă parte din acesta. România este unul dintre statele care de peste 10 ani se comportă ca membru de facto al Spaţiului Schengen. Finalizarea acestui proces de integrare nu este doar un obiectiv pentru România, ci ar trebui să fie un obiectiv pentru Uniunea Europeană.

Este de datoria noastră să ne asigurăm că toate eforturile noastre garantează menţinerea acestui bine comun – Piaţa Unică şi cele patru libertăţi fundamentale ale acesteia, a căror importanţă a fost evidenţiată de criza sanitară”, a declarat Klaus Iohannis.