Într-un mesaj postat pe contul său de Facebook, deputatul UDMR Kulcsar Terza Jozsef consideră că ziua de 1 Decembrie reprezintă, de fapt, o zi de doliu național pentru comunitatea maghiară din România. În postarea sa, deputatul a adăugat și o poză pe fundal negru cu textul „1 Decembrie”.

„Având în vedere că în România este sărbătoare națională la 1 decembrie 1918, ziua Adunării Generale de la de la Alba Iulia, trebuie să declarăm din nou că această zi nu dă niciun motiv pentru comunitatea noastră națională maghiară din Transilvania să sărbătorească și o considerăm o zi de doliu, atâta timp cât revendicările noastre bazate pe drepturile asociate cu „libertatea națională deplină” nu sunt îndeplinite”, a scris Kulcsar Terza Jozsef, într-un mesaj publicat pe Facebook.

România, să-și îndeplinească promisiunile

În mesaj acesta vorbește despre declarația de la Alba Iulia care menționează libertatea națională pentru toate popoarele conlocuitoare. De asemenea, acesta mai spune că, potrivit declarației, „fiecare popor se va instrui, administra și judeca în limba sa proprie prin indivizi din sânul său și fiecare popor va primi drept de reprezentare în corpurile legiuitoare și la guvernarea țării în proporție cu numărul indivizilor ce-l alcătuiesc”.

În acest context și având în vedere că maghiarii din Transilvania întâmpină în continuare dificultăți în folosirea limbii materne, deputatul spune că nu există vreun motiv de a serba ziua de 1 Decembrie.

„Respectăm sărbătorile celorlalți, dar ne așteptăm ca România, care se definește ca stat de drept, să-și îndeplinească promisiunile pe care le-a făcut acum mai bine de o sută de ani și să garanteze drepturile minorității naționale maghiare care trăiesc în teritoriul său. Atâta timp cât maghiarii din Transilvania nu sunt liberi să-și folosească limba maternă și propriile simboluri în toate domeniile vieții, atâta timp cât există încă deficiențe serioase în utilizarea limbii materne în educație, administrație și justiție, nu putem fi forțați să sărbătorim 1 decembrie”, a spus deputatul Partidului Civic Maghiar, intrat în Parlament pe lista UDMR.

Deputatul cere autonomia Ținutului Secuiesc

De asemenea, Kulcsar Terza Jozsef adaugă că maghiarii, care respectă legile din România au o cerere legitimă în privința recunoașterii minoritățile naționale care trăiesc pe teritoriul țării. În plus, acesta spune că în Constituție trebuie să fie garantată libertate națională, așa cum s-a promis în Declarația de la Alba Iulia din 1918.

Deputat din partea UDMR în Parlamentul României, Kulcsar Terza Jozsef a depus de mai multe ori un proiect de lege care solicită autonomia Ținutului Secuiesc.