(VIDEO) Nou asalt la Azovstal

Imagini difuzate vineri.  Azovstal, ultima redută ucraineană din Mariupol, este și vineri ținta unui asalt rusesc.

#Azovstal in #Mariupol is under attack again. pic.twitter.com/9u5GwFCM7M

— NEXTA (@nexta_tv) May 6, 2022

UPDATE Autoritățile ucrainene au anunțat că alți aproape 500 de civili au fost evacuați din orașul Mariupol, situat în sud-estul țării, inclusiv câteva persoane din uzina siderurgică Azovstal asediată, scrie BBC.

Andriy Yermak, șeful biroului președintelui ucrainean, a calificat evacuarea drept „o operațiune complexă” și a declarat că Ucraina va continua să facă totul pentru „a salva toți civilii și militarii”.

El a mulțumit ONU pentru ajutorul acordat, pe Telegram.

O a treia operațiune de evacuare a civililor din Mariupol urmează să aibă loc vineri, potrivit ONU, în timp ce au fost raportate noi lupte pentru controlul oțelăriei unde rezistă ultimii apărători ucraineni, scrie BBC.

De asemenea, se crede că aproximativ 200 de civili se ascund în buncărele din uzină.

Șeful ONU, Antonio Guterres, a declarat că trebuie făcut totul pentru „a scoate oamenii din acel iad”.

Vladimir Putin, președintele Rusiei, a declarat că forțele sale sunt pregătite să le ofere civililor o trecere sigură, dar luptătorii trebuie să se predea.

Președintele rus a declarat deja victoria la Mariupol, ordonând forțelor sale să sigileze vastul sit industrial – care a fost proiectat în timpul Războiului Rece pentru a servi drept buncăr nuclear și are o rețea de tuneluri adânc sub pământ – în loc să încerce să preia controlul asupra lui.

Forțele ucrainene rămase în interiorul oțelăriei – luptători din regimentul Azov, unii pușcași marini, polițiști de frontieră și poliție – spun că atacurile rusești continuă.

În discursul său de peste noapte, președintele ucrainean Zelenski a declarat, de asemenea, că bombardamentele rusești și încercările de a prelua controlul asupra oțelăriei continuă.

„Imaginați-vă acest iad. Și mai sunt și copii! Mai mult de două luni de bombardamente constante, moarte în permanență în apropiere”, a spus el.

Regimentul Azov a publicat imagini filmate cu drona care arată explozii la oțelărie, dar data filmării nu a putut fi verificată. Anterior, joi, Sviatoslav Palamar, un comandant al regimentului Azov, a declarat că apărătorii ucraineni duc „lupte dificile și sângeroase” cu trupele ruse care au reușit să pătrundă într-o parte a complexului.

Dar Kremlinul a negat că forțele sale ar fi încercat să ia cu asalt uzina și a insistat că un coridor umanitar a fost deschis ca parte a unui armistițiu de trei zile care a început joi.

Guterres a declarat că o a treia operațiune de evacuare a civililor din oraș este în curs de desfășurare și va ajunge în oraș vineri. Vicepremierul ucrainean Iryna Vereshchuk a declarat pe rețelele de socializare că acest lucru se va întâmpla în jurul prânzului.

Duminică, un prim grup de civili a fost evacuat din uzină. Imaginile au arătat în principal femei și copii care erau ajutați să treacă peste mormane de moloz și urcându-se într-un autobuz fără geamuri.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2
Author

26 de Comentarii

  1. De ce nu dati si informatia ca nazistii din asa numitul batalion Azov au cerut hrana si medicamente in schimbul oamenilor carora le-ar permite sa plece din subteran? Rusii, care isi duc propriul razboi informational (submediocru fata de ce face occidentul), spun ca „bravii” luptatori ucraineni, renumiti pentru crimele savirsite in numele nationalismului lor de extractie nazista, echivaleaza viata unui om la vreo 66 kg de alimente, cerute la schimb in cel mai pur stil terorist, model Siria. Fake news? Ramine de vazut, dar finalul e unul singur pentru Azov si fanaticii sai, indiferent de ce spune propaganda. E simplu din punct de vedere militar. Ucrainenii de la Azovstal nu au nici o sansa. De ce prelungesc drama? Si citi straini se gasesc printre ei, de mare interes pentru Moscova? In loc sa ne amagim cu comunicate propagandistice, mai bine sa ne rugam sa nu ajungem vecini cu Rusia, la lacul Musura. Delta Dunarii ar deveni zona militara NATO, cu acces doar pentru… pelicani.

  2. Si daca luptatorii nu vor sa se predea, inseamna ca civilii n-au voie sa plece.
    Atunci cine-i pigul care tzine ostatici in subteranele combinatului?
    Ce au civilii cu militarii? De ce conditioneaza salvarea civililor de predarea militarilor?
    Arta santajului unui criminal de razboi de la Kremlin este sublima.

  3. Ca si in cazul vaccinului, propaganda oficiala sfideaza evidenta si prinde la cei care nu rationeaza (cam 80%) Adica tragic sunt civili acolo dar rusii zic mereu ca vor sa i lase sa iasa. Decat ca nu ies decat cativa. Deci ghici cine i tine acolo… Ca scut uman poate?

  4. Unii civili sunt probabil din muncitorii uzinei, care întrețin și exploatează instalațiile combinatului. Alții, probabil sunt acolo pentru a fi folosiți ca scut uman, uciderea unora fiind folosită pentru propaganda antirusească. Totodată, combinatul fiind construit în perioada URSS, crede cineva că atacatorii nu au planurile combinatului, rețelele de tuneluri, buncărele etc.?

  5. *În timp ce preşedinţii celor două Camere ale Parlamentului României, împreună cu premierul, cerşeau la Kiev „privilegiul” de a face o poză cu preşedintele Ucrainei, iar, între altele, sugerau timid că Ucraina ar trebui să renunţe la politicile sale fasciste pe tema minorităţilor naţionale, pentru că „nu e european”, la Cernăuţi se vedea răspunsul Ucrainei.
    Un panou ce prezenta documentul cu prima atestare documentară a Cernăuţiului a fost înlăturat la ordinul comandantului militar al oraşului.
    Motivul? Era un document semnat de Alexandru cel Bun, domnitorul Moldovei, care arăta originile non-ucrainene ale frumosului oraş bucovinean.
    Istoria ucraineană a Cernăuţiului se poate rezuma astfel: Cernăuţiul este un oraş românesc pe care Stalin l-a făcut cadou Republicii Sovietice Socialiste Ucrainene.
    Mai jos puteţi vedea cum arăta panoul până să fie dat jos la ordinul armatei ucrainene.
    Știrea asta nu apare la PROPAGANDA OCCIDENTALĂ.

    Autor: Sorin Simion Meici*

  6. „luptători din regimentul Azov”?. mai deunazi erau considerati nazisti si nu numai de rusi. intortocheate sunt caile „lumii civilizate”.

  7. Sub Azovstal este un laborat Biologic de dezvoltare a virusilor ARN iar unii afirma ca si Romania a fost cuplata la cercetarile din acest laborator. De aceea nu vor uncrainienii cu atata inversunare sa se predea si se folosesc de civila ca scuturi umane.

  8. @escu/Pai tocmai de aceea rusii o sa-l distruga in final. Putin a spus ca tot ce s-a construit in timpul URSS la ucrainieni se vor volatiliza.

  9. Al treilea razboi mondial al lui Putina.
    Armata Rosie putinoasa duce lupte grele ptr castigarea razboiului cu otelaria Azovstal.
    Asa s-a calit otelul.

  10. @gelu
    Tot ce s-a cladit in Ucraina pe timpul URSS s-a construit cu munca si cu sudoarea ucrainenilor, nu a porcului betziv de Stalin si a rusilor lui.
    Nu Stalin a trimis rusi in Ucraina sa le construiasca si apoi sa le faca cadou ucrinenilor tot ce s-a construit.
    Aceasta este o realitate pe care un dement ca Putin si liota lui de lingai de pe forum nu pot s-o inteleaga.
    Dar cate cereale, caarbune si otel a dat Ucraina URSS-ului a calculat careva? Si cate cereale si utilaje fura acum Putin din Ucraina le pune dementul la socoteala?

  11. Referindu-se la victimele civile ale bombardamentelor americanne in Irak, madam Allbright le-a catalogat sec ” victime colaterale „. Asa gandeste neamul asta criminal. Bine fac rusii! Sa-i piseze pana la ultimul nazist.

  12. Problema rusilor este ca dupa 76 de ani de ,,siluire” a Europei si umilire a popoarelor europene a venit vremea sa dea socoteala . Si precum șarpele care iese la drum si așteaptă ciomagul sa- l stalceasca , așa a ieșit Rusia acum . Dupa comportamentul lui Putin si a armatei ruse s- a văzut ca Rusia este Uriașul cu picioarele de lut. Putin a copiat metodele lui Hitler de a acționa netinand seama de legile internaționale ieșind din toate tratatele ONU. Dar fata de armata germana care a surprins lumea cu o noua strategie si tehnica militară , efectul atacului mișelesc si criminal al Rusiei asupra Ucrainei a fost invers. Armata Rosie a dezamăgit pe susținătorii săi , unii chiar occidentali , prin tactica si armamentul învechit care a fost etalat. Dar Putin ,care se conduce dupa dictonul : dupa mine potopul , amenință cu arma nucleară. Un fel de amenintare sinonima cu utilizarea gazelor de lupta din WWII care nu a fost pusă in practica niciodată fiindcă , Hitler era sifilitic dar nu idiot intuind ca folosirea gazelor de lupta ar distrugere viața pe Terra .

  13. Sub Azovstal este un rahat mare Biologic in care da tot timpul cu botul un tembel numit @gelu.
    Cand omul este tampit si inghte toate dejectiile lui Putin, nu poate sa nu pomeneasca de 100 de ori/zi aceasta imbecilitate nedemna chiar si ptr pacientii de la Sapoca. Nici aia n-ar inghiti o asemenea tampenie cum o inghite nemestecata @gelu al nostru.

  14. De fapt obiectivele industriale din Ucraina sunt averea lui Rothschild. Dacă Putin le distruge sau nu, ține de negocierea cu acesta. După câte se pare, bancherul încă nu negociază și speră ca la sfârșitul „operațiunii speciale” sclavii ucraineni o să-i refacă averea. La rândul lui, Putin nu se grăbește să spulbere averea evreului și speră ca într-un final acesta să cedeze și să treacă la masa negocierilor.

  15. Pentru prima oară se vede clar ca postacii sunt toți prorusi .Ne dam seama acum cati mâncători de kaka sunt plătiți sau șantajați pe funcții de rusi , in aceste momente când lumea si- a dat seama ca tot ceea ce au povestit bunicii si părinții despre comunismul rusesc implantat si in România este adevarul groaznic trăit de romani din 1945 – 1989. Nu ar fi nimic dar cei care conduc acum țara sunt urmașii celor din perioada amintita , FSN- isti proruși care încearcă sa schimbe melodia rusesca cu cea americană si european , dar se dau de gol in fata romanilor . Un semnal ca FSN- isti au simțit ca ceva se va schimba este ,,campania” împotriva hoților care sunt tot din rândul lor ca Udrea , Oprescu, Piedone , Negoita , tipa din Sănătate care a măsluit prețul la măști.

  16. Ia adu-ne ma escrocule mincinos o dovada, un articol de ziar, ca in urma bombardamentelor alea ,,multe” americane din Irak au murit macar 10 civili irakieni.
    De-aia irakienii i-au primit pe americani cu uralesi topaind de bucurie cand au intrat in Bagdad? Victimele civile au fost facute de Saddam cand ii gaza pe bune pe aia care protestau impotriva lui. Americanii au fost primiti ca eliberatori si n-au tras un foc de arma la ocuparea Irakului. Soldatii irakieni se predau si la drone sau o companie irakiana se preda unui singur american.
    Irakjienii au zis mersi cand au scapat de dictatorul lor.
    Tot asa vor zice si rusii cand vor scapa de Putin……[Rumburak-dusmanul lingailor lui Putin]

    • Documentele dezvăluie că acest conflict a provocat moartea a 109.032 de persoane în Irak, potrivit comunicatului, care precizează că peste 60 la sută sunt civili, respectiv 66.081 de persoane.

      WikiLeaks evocă, de asemenea, comportamentul sodaţilor americani care „aruncă în aer clădiri întregi pentru că o persoană înarmată se află pe acoperiş”.
      Documentele dezvăluie „peste 300 de cazuri de tortură şi violenţe comise de forţele coaliţiei asupra prizonierilor”, adaugă WikiLeaks.Potrivit BBC, documentele mai dezvaluie faptul ca „sute” de civili au fost ucisi la punctele de control ale trupelor americane.

  17. ” luptători din regimentul Azov, unii pușcași marini, polițiști de frontieră și poliție ” „si copii??” ce fac aia cu copiii??

  18. Mancatoare de rahat a fost (editat) „Un eveniment grav din urmă cu 4 ani arată că lucrurile par scăpate de sub control în Ucraina. Hepatita A a izbucnit în circumstanțe suspecte în 2018 în mai multe zone din sud-estul Ucrainei, fix acolo unde se află și o serie de laboratoare biologice controlate de americani. În ianuarie 2018, 37 de persoane cu Hepatită A au fost internate în orașul Mykolaiv! În ianuarie 2016, cel puțin 20 de soldați ucraineni au murit acolo din cauza unui virus asemănător gripei scăpat de sub control; în același „incident”, alți 200 de militari au fost internați în spital. Guvernul ucrainean nu a oferit nicio informație despre soldații care au murit, totul a fost clasificat.”

  19. Adica bai cenzorilor, magraoana asta are voie sa ma jigneasca cum ii vine la gura si nu-i editati cuvintele jignitoare in schimb mie mi le editati? Am scris ma-ta! Ce e jignitor in asta? Vad ca va bucurati si jubilati ca sunt jignit de forumistii imbecili? Sa aveti zile buna dupa cum va e constiinta de curata.

  20. problema Ukainei e ca URSS nu a vandut ce trebuia,
    cand trebuia,
    nu ca i-ar fi cumparat cineva.
    -cum credeti voi ca Izrael a ajuns zilele astea la 9 milioane,
    a?

  21. Vai ce te-ai mai suparat gelule, cind de fapt vorbeste gura fara tine. Ce dovezi ai ca Romania este implicata in (pretinsele) laboratoare biologice de sub Azovstal? De dus cu capul ce esti, nici macar nu iti dai seama de gravitatea unei astfel de afirmatii.

  22. @Anonim/Bai daca lighioana are ceva de spus poate s-o faca civilizat. Dar cand lighioana nu mai are contra-argumente apeleaza la invective si injurii, timp celor fara aminte. La fel ca si tine, jignesti ca sa te afli-n treaba. Iar redactia ii afiseaza invectivele in schimb raspunsurile mele le cenzureaza. Pai daca ghiboanca ma jgneste in mod repretat pai da-mi si mie redactore voie sa-i raspund pe masura. In rest, eu mi-am spus o parare care in final se va adeveri. Logic, netinand seama de nici o informatie. E la mintea cocosului ca militarii ucrainieni ii tin pe civilii prizonieri ca scuturi umane tocmai ca rusii sa nu bombardeze cu bombe de profunzime galeriile alea. Inseamna ca acolo sunt niste secrete care nu trebuie sa cada cu nici un pret in mana rusilor care nici nu pot fi distruse, fiind foarte periculoase. Iar faptul ca ucrainii nu vor sa se predea ei tot spera ca vor veni fortele lor sau cele ale NATO sa-i scoata din incercuire. Ps.1 Dusa cu capacul e m.-..!

  23. Pe mine in tot razboiu asta ma amuza, daca poate fi ceva amuzant, ca toate stirile si fotografiile vin de la ukrainieni si nimeni nu cerifica nimic, nu verifiva nimic – sunt un fel de „biblie” – crede si nu cerceta.

    Daca va uitai cu atentie la fotografii, o sa vedeti ca macar doua sunt aeriene. Ce ma nedumireste este momentul cand au fost facute aceste fotografii – spatiul aerian de deasupra Mariupolului este controlat de rusi Atunci cum au fost facute fotografiile si filmuletele? Nu cumva ele de fapt nici nu sunt actuale si sunt fate ca sa pu na presiune si emotii pe prostii de occidentali?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.