Află noi informații despre antiviralele orale pentru COVID

Ministerul Sănătății a lansat un set de întrebări și răspunsuri pentru tratamentul cu antivirale împotriva COVID-19.

Întrebări și răspunsuri referitoare la utilizarea antiviralelor orale:

1. Cu cine trebuie să discut despre tratament dacă sunt confirmat cu COVID-19?
R: Cu medicul de familie, care îți va recomanda măsurile potrivite formei tale de boală și istoricului tău de sănătate.

2. Ce fac dacă nu am medic de familie și sunt testat pozitiv?
R: Dacă ai făcut testul acasă, anunță Direcția de Sănătate Publică, care te îndrumă mai departe. Testul făcute acasă trebuie confirmat oficial pentru ca tu să poți beneficia de evaluare medicală și de tratament.

3. Dacă sunt confirmat pozitiv pentru COVID-19, este întotdeauna necesar să iau tratament antiviral?
R: Nu, tratamentul antiviral poate fi util doar în anumite situații stabilite de medicul care te va evalua.

4. Există tratament antiviral pentru COVID-19 în cazul în care nu e nevoie de internare?
R: La această dată există câteva opțiuni terapeutice de tratament cu administrare orală (comprimate) care pot fi utilizate, dar numai după consultul și analizele de laborator recomandate de un medic dintr-un Centru de Evaluare COVID-19 sau la indicația medicului de familie. Consultul și analizele sunt necesare deoarece toate antiviralele orale au efecte adverse sau interacțiuni negative posibile cu alte medicamente pe care le iei concomitent.

5. Care sunt medicamentele antivirale care mi se pot recomanda și pe care le pot lua acasă, fără să mă internez?
R: Dacă ai o formă ușoară sau medie de COVID-19 și medicul îți recomandă tratament acasă, acesta îți va putea prescrie sau recomanda unul din următoarele antivirale: Paxlovid, Molnupiravir sau Favipiravir. Alegerea acestuia va fi decisă în funcție de situația ta medicală.

6. Exista și situația în care nu voi primi tratament antiviral oral?
R: Da, daca nu ai factori de risc pentru o formă severă, daca ai mai mult de 5-7 zile de la debutul bolii, dacă ești copil (<18 ani), dacă ai contraindicații ori ești femeie gravidă sau care alăptează, nu vei primi tratament antiviral oral.
Altă situație în care nu vei primi antiviral oral la domiciliu este cea în care medicul îți recomandă internarea în spital.

7. Am 35 de ani, nu am boli cronice, ieri am primit un test PCR pozitiv pentru SARS- CoV-2, dar nu am niciun fel de simptome. Am nevoie de tratament antiviral?
R: Nu ai nevoie de tratament antiviral, pentru că nu s-a demonstrat eficiența tratamentului antiviral la pacienții asimptomatici.

8. Am început să am simptome de COVID-19 și am avut rezultat pozitiv la un test PCR în urma cu 8 zile. La inceput am avut febră, dureri musculare, dureri de cap și durere la înghițit, care între timp s-au ameliorat, acum mai am numai durere la înghițit. Am nevoie de tratament antiviral?
R: Nu ai nevoie de tratament antiviral, pentru că s-a demonstrat ca tratamentul antiviral este eficient numai atunci când este administrat în primele 5-7 zile de la apariția simptomelor.

9. Am 30 de ani, sunt gravidă, sarcină de 4 săptămâni și am un test PCR pozitiv pentru SARS-CoV-2. Am nevoie de tratament cu medicamente antivirale orale?
R: Nu, nici un antiviral oral dintre cele existente nu este recomandat în sarcină. De aceea, supravegherea medicală a gravidelor infectate cu SARS-CoV-2 este foarte importantă.

10. Am fost diagnosticat cu COVID-19, formă ușoară și am o hepatită cronică cu VHB, în tratament cu Entecavir. Antiviralele orale îmi pot afecta ficatul?
R: Înainte de administrarea antiviralelor este absolut necesară o evaluare clinică și de laborator a funcției hepatice, după care ți se va prescrie tratamentul antiviral adecvat.

11. Am intrat în contact cu cineva pozitiv COVID-19 în urmă cu 2 zile, nu am nici un semn de boală. Pot lua profilactic antivirale?
R: Nu, antiviralele nu au efect de prevenire a bolii, ci doar de tratament în cazul în care te imbolnăvești și ai recomandare de tratament de la medic.

12. Am 40 de ani, sunt consumator de droguri intravenoase, sunt diagnosticat cu infecție HIV și mă aflu sub tratament anti-retroviral și anti-tuberculos. În urmă cu 2 zile am primit un rezultat pozitiv la testul PCR pentru SARS-CoV-2, pe care l-am efectuat fiindcă fac febră de 3 zile. Pot lua antivirale active pe SARS-CoV-2?
R: Este necesar să iei legatura cu medicul infecționist care te are în evidență, iar dacă nu ai unul, trebuie să mergi de urgență la un alt medic,

13. Am 67 de ani și sunt în dializă cronică de 10 ani. Am fost confirmat cu COVID-19 in urmă cu 1 zi și am febră de 3 zile. Antiviralele orale active pe SARS-CoV-2 mă pot ajuta?
R: În această situație este de preferat internarea în spital. Administrarea de antivirale orale este contraindicată.

14. Am 30 de ani, sunt diagnosticat cu o boală autoimună pentru care fac tratament cu Metotrexat, motiv pentru care m-am temut să mă vaccinez anti-COVID-19 până acum. Pot utiliza antiviralele orale noi în scop profilactic?
R: Nu. Ele sunt recomandate numai la pacienții confirmați cu COVID-19 care prezintă simptome specifice și care au fost evaluați clinic, radiologic și prin examene de laborator.

Antiviralele orale sunt molecule mici care blochează activitatea și replicarea virusului. Ele trebuie administrate cât mai repede posibil după infectare, înainte ca virusul să cauzeze leziuni ale țesuturilor și organelor, se arată într-o informare a Ministerului Sănătății.

Antiviralele orale se administrează oral de-a lungul a câtorva zile, ceea ce înseamnă că sunt ușor de administrat. Antiviralele administrate pe cale orală sunt eficiente la toate variantele virale ale COVID-19, potrivit unei informări transmise de MS. Pacienții trebuie să discute cu medicul dacă sunt eligibili pentru tratamentul antiviral oral, iar în urma deciziei acestuia se pot administra antivirale orale.

Reprezentanții MS au transmis informații despre Favipiravir, Paxlovid, Molnupiravir, dar și atenționări referitoare la Umifenovirul (Arbidol).

Favipiravir este utilizat în tratamentul infecţiei cu virusul SARS-CoV-2 la adulți cu forme uşoare sau medii ale COVID-19. Favipiravir reduce durata excreției virale la nivel respirator, precum și durata și intensitatea simptomatologiei din COVID-19, fără a reduce însă mortalitatea și spitalizarea în secțiile de ATI. Sunt atenționări cu privire la riscul de teratogenicitate al Favipiravir. Astfel, medicamentul ste contraindicat femeilor gravide sau celor suspectate a fi gravide. Femeile de vârstă fertilă trebuie să utilizeze metode de contracepţie foarte eficace în timpul tratamentului și cel puțin 7 zile după oprirea acestuia. În situația în care pacientele suspectează faptul că sunt gravide, se va efectua un test de sarcină pentru a exclude posibilitatea unei sarcini, înainte de inițierea tratamentului. În cazul apariţiei unei sarcini, pacientele trebuie să întrerupă tratamentul cu favipiravir și să consulte imediat medicul. Favipiravir nu se administrează femeilor care alăptează, dacă acestea nu doresc să oprească alăptarea. Bărbaţii activi sexual trebuie să folosească prezervative pe durata tratamentului şi timp de cel puţin 7 zile după întreruperea acestuia. În plus, partenerele pacienţilor bărbaţi trebuie să utilizeze metode eficace de contracepție, atât pe durata tratamentului, cât şi timp de 7 de zile după după întreruperea acestuia. De asemenea, raportul sexual cu femeile gravide trebuie evitat în această perioadă. Pacienții nu trebuie să doneze sânge în timpul tratamentului precum și timp de cel puţin 7 zile după întreruperea tratamentului cu favipiravir. Pacienţii bărbați nu trebuie să doneze spermă în timpul tratamentului precum și timp de cel puţin 7 zile după întreruperea tratamentului.

Favipiravir prezintă risc de creștere a enzimelor hepatice (AST, ALT, GGT) și de afectare hepatică, precum și risc de hiperuricemie: Favipiravir este contraindicat în insuficiență hepatică severă și insuficiență renală severă. Pacienții trebuie să fie atenți la apariția unor semne sau simptome care pot sugera afectare hepatică indusă medicamentos: oboseală, lipsa poftei de mâncare, disconfort abdominal în partea dreaptă a abdomenului, urină de culoare închisă sau icter. Se va întrerupe utilizarea de favipiravir în cazul apariției acestor simptome. Se recomandă prudenţă pacienţilor cu hiperuricemie sau antecedente de gută, precum și în timpul tratamentului concomitent cu medicamente care pot influenţa metabolismul şi eliminarea acidului uric. În cazul pacienților care utilizează medicamentul antidiabetic Repaglinidă, Favipiravir se va utiliza cu precauție deoarece asocierea poate duce la apariția reacțiilor adverse la Repaglinidă.

Paxlovid este o combinație terapeutică (ce cuprinde medicamentele numite Nirmatrelvir și Ritonavir) autorizată de EMA (Agenția Europeană a Medicamentului) doar pentru tratamentul formelor ușoare sau moderate de COVID-19 la adulții care prezintă un risc crescut de a evolua către o boală severă și deces, și care nu necesită oxigen suplimentar. Paxlovid nu este autorizat pentru: tratamentul pacienților care necesită spitalizare având o formă gravă sau critică de COVID- 19; prevenirea COVID-19 atunci când ai venit în contact apropiat cu o persoană diagnosticată cu COVID-19; utilizare mai mult de cinci zile consecutive.

Reacțiile adverse posibile ale Paxlovid includ tulburări ale gustului, diaree, creșterea tensiunii arteriale și mialgii (dureri musculare). Dacă în timpul tratamentului apar simptome noi, trebuie să anunți imediat medicul de familie. Există date clinice limitate disponibile pentru Paxlovid. De aceea, este posibil să apară evenimente adverse grave și neașteptate care nu au fost raportate până acum la utilizarea de Paxlovid. Nirmatrelvir și Ritonavir, cuprinse în Paxlovid, pot interacționa, de asemenea, cu alte medicamente, fapt care poate conduce la reacții adverse grave sau care poate pune viața în pericol. Ar trebui să prezinți medicului lista completă a medicamentelor pe care le iei zilnic pentru alte afecțiuni, inclusiv medicamente fără prescripție medicală sau suplimente alimentare pe bază de plante, pentru ca acesta să poată hotărî dacă Paxlovid poate fi administrat în siguranță.

Molnupiravir (Lagrevio) este aprobat pentru tratamentul formelor uşoare până la moderate de COVID-19 la adulţii care prezintă un risc ridicat de progresie către forme severe de boală și deces. Molnupiravir nu este autorizat pentru: utilizare la pacienţii cu vârsta sub 18 ani, tratamentul pacienților care necesită spitalizare din cauza COVID-19, deoarece beneficiul tratamentului cu Molnupiravir nu a fost observat la pacienții cu forme severe de COVID- 19, utilizare mai mult de cinci zile consecutive, prevenirea COVID-19 la persoanele are au venit în contact cu un pacient diagnosticat cu COVID-19.

Medicamentul este contraindicat în sarcină și în perioada de alăptare. Femeile și bărbații aflați la vârstă fertilă care au primit Molnupiravir vor fi consiliați în privința aplicării unor metode contraceptive eficiente.

MS a transmis atenționări importante cu privire la Umifenovirul (Arbidol), care este un antiviral activ în gripă, utilizat în Rusia și China, a cărui eficiență în COVID-19 nu a fost demonstrată prin studii științifice. Umifenovirul nu este autorizat în Uniunea Europeană și nici de către Agenția Națională a Medicamentului din România. De aceea, nu poate fi comercializat în farmacii. În țara noastră a fost folosit sporadic fiind achiziționat din fostul spațiu sovietic. MS menționează că pe lângă absența datelor de eficiență în COVID-19, procurarea pe cale neoficială a acestui medicament și utilizarea lui fără prescripție medicală presupune asumarea unor riscuri legate de modul de fabricare, depozitare și de transport.

Foto Arhivă

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2
Author

6 Comentarii

  1. În primul rând nu înțeleg de ce Ministerul Sănătății românești mai scoate la înaintare testele RT-PCR care în America nu se mai folosesc pentru că nu sunt sigure. În România sunt mai sigure decât în Amerika? ANMDM din România e mai tare ca CDC din SUA în ce privește știința? În al doilea rând este foarte grav pentru un minister al sănătății faptul că cetățenii au mai mare încredere în medicamente de contrabandă (arbidol, ivermectină,plaquenil și claritromicină) decât în medicamentele avizate de Agenția Națională a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale și în tratamentele de la ATI unde rata de vindecare e sub 5%. Adică, ai curaj să te duci la un tratament în urma căruia ai 95% șanse să mori? În al treilea rând cum se face că noi utilizăm măștile FFP2 pe care alte țări din Europa, cu sistem medical serios, le aruncă ca fiind neconforme? Răspunsurile la întrebările de pe site-ul Ministerului Sănătății sunt mai mult politice decât medicale. Atât multe cunoștințe ale mele cât și eu, preferăm să fugim fugim mâncând pământul decât să avem de-a face cu DSP-ul. E la fel ca atunci când ai datorii și te caută fiscul.

  2. CRIMINALILOR UNDE SUNT MEDICAMENTELE IN FARMACII/ CRIMINALILOR DE CE NU NE LASATI SA NE TRATAM CU ARBIDOL,IVERMECTINACA LUMEA SA NU MAI AJUNCA LA ATI ,PENTRU EXTERMINARE ,MEDICAMENTE CARE IN MAI TOATE TARILE SE GASESC SI SE TRATEAZA PACIENTII CU ELE.NU ATI PRIMIT ORDIN DE LA OMS,DE LA BIG FARMA?iN TOATE TARILE SE FAC AFACERI,DAR NU SUNT CRIMINALI CA VOI SA VA OMORATI PROPIUL NEAM.CUM PUNETI NOAPTEA CAPUL PE PERNA,NU VISATII MORTII IN SACI,ALTII INTUBATI,SAU VISATI FRUMOS,EXURSII EXOTICE,NU M-AR MIRA.DE STIUT STITI DAR VA TRATATI DOAR VOI SI NEAMURILE VOASTRE CU ACESTE MEDICAMENTE.MEDICAMENTE,BUCUROSI CA VOI PUTETI SI RESTUL NU.

  3. Și macrou cam care sunt țările alea ?
    Cu invermectina se tratează râia la animale , dilimache .
    Arbidol e o petarda rusească cu efecte benefice zero .
    Dacă ai chef sa mori prostește ( deși după o viața trăită prostește n-ar mai conta) înghite arbidol și invermectina

  4. BIGPHARMA = MINISTERUL SANATATII CORUPT SI CRIMINAL = CARTEL DE DROGURI! hai s ik ti r! ROMANE! DORMI LINISTIT PE VIITORUL COPIILOR!

  5. INCULTURA ENORMA, vrem sa invatam copiii despre gen si ”atingeri” de la 4 ani, dar nici medicii si nici profesorii la ore de biologie, de dirigentie nu invata copiii ca in timpul sarcinii este indicata o alimentatie cat mai sanatoasa si evitarea consumului de medicamente care pot produce in primul trimestru malformatii congenitale, iar ulterior o aspirina poate provoca hemoragie, nastere prematura. Asta ar fi primul act de educatie si salvare a vietii si natalitatii si prin TV, decat lectii de splat pe maini de unul. Antiviralele din lista se impart in: noi in stadiul de aprobare si cu efecte secundare inca necristalizate, piramidonul s-a interzis dupa zeci de ani si altul cu efecte secundare cunoscute, grave. Politic mai exista unul, WIKI nu a gasit efecte secundare, poate e apa de ploaie, dar ca Placebo poate fi folositor si care in razboi rece impotriva Rusiei si Chinei nu este aprobat de UE si din slugarnicie nici de agentia noastra. Ungaria desi in UE a luat si de la „dusmani” si vaccin si medicamente, pt ca o intereseaza oamenii, la noi exista doar politica:”Au trebuit sa moara ca sa demisioneze” sa obtina Guvernul meu. Apoi oamenii l-au votat pt ca s-a folosit de tragedii, iar ele au devenit obisnuite cu un presedinte nascut pe 13. Ca tara suntem captivi unor dezumanizati. Fiecare este doar cu Dumnezeu, NU cu medicii, NU cu guvernul, NU cu Romania. Pe Pamant traim intr-o monstruasa uniune de interese antiumane, ambalata intr-o foita de aur numita Grija pt natura, dar antiumana.

  6. Abia acum incep explicatiile motivationale, pana acum au fost doar teroare si invinovatirea cetatenilor pentru prostia si incompetenta politicienilor si parte a medicilor. Oricum, e mult prea tarziu pentru informatii de acest gen, totul se va finaliza in cel mai scurt timp dar in farmacii, ciuciu tratament eficient real pentru vindecari boli!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.