Agenţia Naţională Anti-Doping nu se pronunță în cazul Halep

Agenţia Naţională Anti-Doping (ANAD) a precizat că nu are prerogative în procedura de gestionare a cazului jucătoarei de tenis Simona Halep şi ”îşi rezervă dreptul de a nu se pronunţa”.

”Înţelegem interesul major al mass-media şi, totodată, al iubitorilor sportului din România, dar nu numai, însă, în această speţă, ANAD nu are prerogative în procedura de gestionare a cazului, respectând cu stricteţe jurisdicţia tuturor entităţilor cu atribuţii de gestionare a rezultatelor precum şi toate drepturile garantate persoanelor care fac obiectul acestei proceduri”, precizează ANAD.

„Agenţia Naţională Anti-Doping îşi rezervă dreptul de a nu se pronunţa pe acest caz, aflat în curs de desfăşurare, conformându-se astfel rigorilor de comunicare publică prevăzute în Codul Mondial Antidoping şi în Standardul internaţional de gestionare a rezultatelor. În această etapă a procesului, întreaga comunicare este gestionată de Agenţia Internaţională de Integritate a Tenisului”, a declarat preşedintele Agenţiei Naţionale Anti-Doping, Ştefan Rohnean.

ANAD menţionează că a integrat pe pagina sa de internet (www.anad.gov.ro) informări actualizate şi link-uri către toate resursele de reglementare şi informare din sfera programului mondial antidoping. Cu titlu de exemplu şi cu caracter de informaţii generale: https://anad.gov.ro/web/control-doping/pasaportul-biologic-al-sportivului.

Vineri, Agenţia Internaţională de Integritate a Tenisului (ITIA) a confirmat că Simona Halep ”a fost acuzată de o altă încălcare separată a Programului antidoping din tenis, în legătură cu nereguli în paşaportul său biologic de sportiv (ABP)”.

Halep, campioană la Roland Garros în 2018 şi la Wimbledon în 2019, este suspendată provizoriu din octombrie anul trecut, după ce a fost testată pozitiv la roxadustat în timpul US Open, în august 2022. Această moleculă interzisă stimulează producţia de globule roşii şi este interzisă de Agenţia Mondială Antidoping (AMA/WADA). Halep riscă până la patru ani de suspendare în primul caz, conform AFP.

Într-un comunicat difuzat pe contul său de Instagram, jucătoarea în vârstă de 31 de ani spune că „trăieşte cel mai negru coşmar” din viaţa sa de la anunţul suspendării, pe 7 octombrie, şi denunţă o formă de „hărţuire” din partea ITIA, pe care o acuză că a încercat să demonstreze că e vinovată de ceva ce nu a făcut niciodată.

„Acum că am stabilit clar că am fost victima contaminării, ei eu venit cu o evoluţie presupus anormală a sângelui meu. Trei experţi de renume mondial care mi-au studiat analizele de sânge au spus foarte clar că sângele meu este complet normal”, precizează Halep.

”Am încredere totală în justiţie şi aştept cu nerăbdare să îmi pot prezenta apărarea la audierea programată la sfârşitul lunii mai, după mai multe amânări din partea ITIA”, a subliniat Simona Halep în comunicat.

Noul caz, confirmat vineri seară de ITIA, „se bazează pe o evaluare a profilului paşaportului biologic al Simonei Halep de către un grup de experţi independenţi”, precizează organismul.

Paşaportul biologic al unui sportiv face posibilă monitorizarea diferiţilor parametri sanguini pe o perioadă lungă de timp şi ajută la identificarea potenţialelor încălcări ale regulilor antidoping.

„Suntem conştienţi de faptul că anunţul de astăzi adaugă complexitate unei situaţii deja foarte mediatizate”, a comentat Nicole Sapstead, director principal pentru antidoping în cadrul ITIA.

„Ar fi inadecvat pentru noi să comentăm detaliile înainte de încheierea procesului, dar vom continua să dialogăm cu agenţia independentă de investigaţie Sport Resolutions, precum şi cu reprezentanţii doamnei Halep cât mai curând posibil’, a adăugat Sapstead.

Simona Halep este prima jucătoare de top confruntată cu acuzaţii de dopaj de la suspendarea răsunătoare a rusoaicei Mariei Şarapova în 2016. Testată pozitiv pentru meldonium, Şarapova a primit în cele din urmă o suspendare de cincisprezece luni, reaminteşte AFP.

Într-un interviu pentru Tennis Majors publicat la sfârşitul lunii aprilie, jucătoarea română a invocat o „contaminare a unuia dintre suplimentele sale alimentare” pentru a explica testul pozitiv de la US Open.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

12 Comentarii

  1. Pai daca reprezentantii acestei institutii recunosc cu nonsalanta (ca sa nu spun nesimtire) impotenta ei, atunci de ce o mai tinem si de ce mai finantam o institutie fara folos? Cum sa nu poti sa te pronunti fata de anumite documente publice cum ar fi „pasaportul biologic” cand vorbim de dopaj. Nu poti? nu-i nimic acasa si sa vina aia care pot!

  2. „DRAGA BADEI—NU-ȚI MAI PĂPA BANII PE CARE ÎI MAI AI PE DRUMURI ȘI AVOCAȚI! DĂ DIN UMERI,HAI ACASĂ ,FĂ O FACULTATE PENTRU O PROFESIE CARE SĂ NU AIBĂ DE A FACE CU SPORTUL ( DEVENIT AFACERE PENTRU DEEP TENIS STATE),NU MAI PLĂTI AVOCAȚI -(că ei știu dinainte cine câștigă),tribunalele,judecătorii care au fost și vor fi puși să te judece au primit de acum un an„VERDICTUL ÎN PLIC” UITĂ-TE BINE ÎN JUR: CARE SPORTIV-SPORTIVĂ NU ESTE DE O „ANUMITĂ NAȚIUNE” SAU NU SE RETRAGE LA TIMP DEVINE O VICTIMĂ SIGURĂ! EU ÎȚI UREZ SUCCES!!!

  3. Ca să devii „celebru”, adică pus pe toate gardurile/media, faci legătură cu dracu’.
    Toată mascarada poate fi parte a înțelegerii.

  4. @ Observați și că la Federația de Haltere au suspendat toți sportivii și președintele federației, toată echipa Corona Brașov, FC Astra sacțiuni, cum au mai procedat și cu Obreja când îi critica pe ăia de la box, la tenis însă membrii stafurilor care ar fi implicați în cazurile cu sportivi acuzați de dopaj probabil că nu au fost sancționați, nici la Șarapova, Sara Errani, Beatriz Haddad Maia, etc., alte sporturi, ?

  5. Când ți-a zis Țiriac…,”gata fat-o iesi din tenis ,ai sărit la gâtul Soranei !..”…
    Știa ursul ce știa, a mai avut un caz ca al tău la olimpiadă la gimnastică…știe moșul…
    Dar haplea nu și nu…bănuțul…ei acum te-ai făcut de râs, o să fi ștearsă din catalog plus trebuie să dai ceva bănuți înapoi…

  6. @ De fapt ANAD ce activitate are dacă nu monitorizează sportivii de performanță despre doping și nu au recoltate probe la sportivii de performanță în activitate, ?

  7. Nu am cum sa stiu adevarul , totusi , starea asta de incertitudine este o mare magarie ! Pana la un punct , inteleg , suspendarea lui Halep , dar suspendarea este o stare de provizorat , o stare de moment , de scurta durata , dar in,cazul lui Halep provizoratul seamana cu vesnicia ! Cat sa mai dureze ? Dupa mine , ceva este putred, se trage aiurea de timp! Fara o decizie definitiva , se pare , Halep , nu se poate adresa justitiei ! Orisicum , ceva miroase foarte urat, in tenisul mondial!

  8. Si Sportuu a devenit o Imensa CLOACA, bine intretinuta intru PUTOARE Pestilentiala …
    De cand cu Inversunarea DEMENTA contra lui Ronaldo, chiar si a lui Messi, nu mai vorbesc de Djokovici, imi este o Scarba MARE de MULTE chestii …

    Dincolo de Greață MORALA subsecventa ispravilor acestea jegoase, mai GRAV este ca Lipsa de RUSINARE denotă o ANUME Disperare, legata de un ANUME Termen probabil …

    Lipsa de MINTE Echilibrată a UNORA ma sparie, mai rău ca SPARIETURA Gandului Cronicarului ROMAN, Miron Costin.

    Unii ar crede ca sportivii de mai sus, precum și alții nu au cotizat (destul).
    Este si ASTA, dar mai mult este Demonstrația de PUTERE IN SINE.

  9. Au rupt-o aia mari din tenis, americanii si englezii( foruri conducatoare), nu stiu din ce motiv, ca „dosarul” cu dopingul este subtirel si chiar facut la comanda! Ce drac au cu Simona si pe cine a suparat?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.