Analiză: De ce acum?

La capătul a şapte săptămâni de ofensivă militară lipsită de vigoare, preşedintele rus Vladimir Putin a exacerbat miercuri conflictul din Ucraina, mobilizând sute de mii de rezervişti şi ameninţând cu recurgerea la arma nucleară, o escaladare ce are mai multe explicaţii, scrie miercuri AFP, preluată de Agerpres.

De ce acum?

De când Rusia a lansat asaltul asupra Ucrainei pe 24 februarie, Kremlinul a repetat neîncetat că totul ”decurge conform planului”, inclusiv când a fost nevoit să abandoneze ofensiva asupra Kievului şi să-şi replieze trupele către est.

”De la începutul operaţiunii militare nimic nu a mers aşa cum fusese prevăzut” de Moscova, constată analista independentă Tatiana Stanovaia.

Lucrurile s-au schimbat şi mai mult la începutul lui septembrie, când trupele ucrainene, înarmate de Occident, le-au forţat pe cele ruse să se retragă din Harkov (nord-est) şi să dea înapoi în Donbas (est) şi Herson (sud).

Pe de altă parte, marile ţări emergente pe care Putin speră să le ralieze cauzei sale anti-occidentale încep să dea semne de nerăbdare. Săptămâna trecută, premierul indian Narendra Modi i-a spus lui Putin că acum ”nu este timpul pentru războaie”, în timp ce liderul de la Kremlin a spus că înţelege ”îngrijorările” preşedintelui chinez Xi Jinping.

În opinia lui Aleksandr Baunov, un fost expert al centrului Carnegie din Moscova, centru închis anul acesta de guvernul rus, Putin ”a primit din partea ţărilor neoccidentale semnalul să înceteze să mai vorbească în numele lumii neoccidentale”.

Prin urmare, Rusia a dorit să preia iniţiativa anunţând marţi organizarea urgentă în perioada 23-27 septembrie a unor referendumuri pentru anexarea la Rusia a patru regiuni ucrainene (Doneţk, Lugansk, Herson şi Zaporojie) pe care trupele ruse le controlează cel puţin parţial.

Or, doctrina militară rusă prevede recurgerea la arma nucleară dacă teritoriul Rusiei este atacat. Iar odată aceste provincii anexate, chiar dacă nicio ţară nu va recunoaşte o asemenea schimbare a graniţelor, în ochii Kremlinului un atac ucrainean asupra lor ar echivala cu un atac asupra Rusiei.

Aşadar, prin aceste referendumuri calificate în Occident drept ”parodie”, Rusia urmăreşte să stopeze contraofensiva ucraineană şi livrările de arme occidentale către Kiev.

Încă de marţi, şefa postului de stat rus Rusia Today, Margarita Simonian, anticipa pe Twitter că săptămâna aceasta va fi ori ”anticamera victoriei noastre iminente”, ori cea ”a războiului nuclear”.

Cine va fi mobilizat şi pentru ce?

Mobilizarea parţială anunţată miercuri de Putin priveşte 300.000 de rezervişti, prioritar persoane cu experienţă militară.

Puţine detalii au fost făcute publice, fiind menţionat doar că aceşti soldaţi vor fi instruiţi şi echipaţi corespunzător. Dar nu a fost anunţat niciun calendar pentru desfăşurarea lor pe front, unde deja sunt importante efective de trupe experimentate, care suferă pierderi numeroase. Studenţii şi cei încorporaţi în ultimul contingent nu sunt vizaţi de mobilizare, au promis autorităţile ruse.

Potrivit preşedintelui comisiei de apărare din parlamentul rus, Andrei Kartapolov, mobilizarea priveşte în special soldaţii şi subofiţerii rezervişti cu vârste de până la 35 de ani şi ofiţerii în rezervă cu vârste de până la 45 de ani.

Ministrul rus al apărării, Serghei Şoigu, a subliniat că mobilizarea este necesară pentru a putea menţine controlul asupra teritoriilor ocupate în Ucraina.

Linia frontului ”are o lungime de peste 1.000 de kilometri. Trebuie să consolidăm această linie şi spatele ei, trebuie să controlăm aceste teritorii”, a explicat Şoigu.

Un pariu al lui Putin?

Începând de marţi şi odată cu anunţul despre referendumurile de anexare, Kremlinul pare că doreşte să joace cartea escaladării pentru a obţine capitularea Ucrainei prin punerea opţiunii nucleare pe masă.

”Acesta este un ultimatum al Rusiei adresat Ucrainei şi Occidentului: fie Ucraina dă înapoi, fie este război nuclear”, remarca marţi Tatiana Stanovaia pe Telegram.

De altfel, miercuri Putin a susţinut că ”acesta nu este un bluff”.

În cele şapte luni scurse de la începutul conflictului, Occidentul şi-a demonstrat sprijinul faţă de Ucraina, sporind constant sprijinul său militar şi financiar.

Totuşi, pe plan militar, mobilizarea riscă să fie insuficientă pentru a schimba situaţia pe teren, cel puţin pe termen scurt.

Provocarea logistică de a instrui, echipa şi trimite pe front 300.000 de soldaţi este enormă, mai ales că Rusia deja şi-a desfăşurat acolo cele mai bune unităţi şi echipamente, cu preţul unor pierderi enorme.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2
Author

43 de Comentarii

  1. … bă,dar le știți pe toate, nu glumă. Apropos, cât a mai înaintat „armata lumii libere” de când nu se mai retrag rușii? Manipulare, manipulare, manipulare!

  2. Minciuni ale serviciilor care servesc … masa. Nu a existat atac asupra Kievului, s-au distrus toate facilitatile militare de la 30 km Nord de Kiev, niciun avion ukran nu zboara, ca n-are cum sa decoleze. Pana si toti oficialii Occidentali „zboara” cu trenul, de la polaci.

  3. E pariul lui putin cu propria prostie! Asta se intampla cand te-ai dezumanizat total si traiesti doar in cazemate aparat de orice escroc si criminal. Aviz amatorilor din guvernul Romaniei si europarlamentari, sunt pe aceeasi linie dezumanizatoare si vor ajunge mai rau ca gunoierii de la ghetouri dupa ce nu vor mai avea sustinere politica si cetateneasca!

  4. Puțin este un om sensibil :

    de Ziua Păcii se gândește sa încheie un Armistițiu Electoral .

  5. Putin se afla între ciocanul occidental și nicovala naționalismului extremist rus .
    Între puternicul NATO și închisoarea Lubianka .

  6. Traducerea propagandei capitaliste: mobilizarea parțială nu face sens atâta timp cât rușii de pe front sunt înfrânți, demoralizați, morți, nemâncați, nespălați. Te întrebi cum au reușit rușii, cu o astfel de armată de umbre, să cucerească 25% din teritoriul Ucrainei.
    Pe de altă parte, când s-a lansat zvonul mobilizării milionului de ucraineni (nu mai departe de acum o lună și ceva), niciun politolog, sociolog, analist, epistemolog, olog, nu a cartografiat consecințele, durata pregătirii, inutilitatea sau utilitatea acțiunii, eficiența sau contrariul acelui scenariu.
    La un calcul simplu, dacă au luat o pătrime (cincime pentru sceptici) din teritoriul Ucrainei cu 120000 de răcani, aștept să văd ce pot face 300000 de soldați.
    P.S. Poate ne explică marii analiști ai universului cum poate fi declanșată o acțiune blizkrieg cu 120000 de inși. Germania a invadat Rusia cu o armată de 4,5 milioane de soldați. Sare Radu Tudor la cap?

  7. „La capătul a şapte săptămâni de ofensivă militară lipsită de vigoare….”Ba da,a fost destul de vigurasa,dar nu au luat in calcul participarea a 30 de tari + mercenari + armament ultramodern + teroare mediatica + sanctiuni la maximum..

  8. De ce acum? Răspunsul la această întrebare îl știm de la grădiniță: ca să întrebe persoanele cu deficit de IQ.

  9. Gimnaziile, gradinitele, liceele, azilele, institutele de arte si spitalele, cantinele si molurile vor aminti doar prin sacii de nisip tactica celor 7 luni trecute. Copiii au crescut si-i imping instructorii catre rudele din Stepa Calmuca si Cotul Donului. Degeaba ar fi vrut rusii sa lupte si sa piarda Crimeea trecand responsabilitatea pentru intretinerea unei cronologii istorice catre ucrainieni cinstiti ca ei n-o vreau in felul asta darmite in felul neutri. Pe ei ii impinge Hanna si Barbera mai aproape de vizuina alfa cu o frenezie numai de ei stiuta.

  10. pe mine ma intereseaza URGENT altceva:
    cumva TAMAN in …17 septembrie s-a hotarat ce vedem noi OFICIAL azi ?
    DACA DA !
    Propfetul mishteaux garanteaza dumnezeiesc IMPEACHMENZUL lui Joe dupa MIDTERMS !

    OMUL asta Dr Q … e mai mult decat special … e conform tartorilor de la RAND Corpo. … FANTASTIIIK !
    Very true …putini ca „EL” !
    SHALOM !

    [candva ne vom intoarce la palavrele mistriosului si vom rade CU/DE el ! 🙂 ]

  11. Hai ca va ra-spun eu ca la RAND C.:
    „De ce acum?” 🙁
    1- Pentru ca Rusia si-a incarcat valutar rezervoarele ce sprijina TEZAURIZAREA RUBLEI
    2- Pentru ca RUSIA nu vrea ca GERMANIA ca fost si viitor partener win-win sa fie complet ruinata de democrati …
    _________
    AUD ? contra-argumente ?
    😀

  12. mare grija
    „glumetz-pueriloul” vost’ e PREA DESTEPT pentru fitzuika voastra … 🙁

  13. Putin deja a pierdut. Marga s-a facut de ra-hat cu discursul lui putinist

  14. „crocodilul sătul spune:
    21 SEPTEMBRIE 2022 LA 17:53
    De ce acum? Răspunsul la această întrebare îl știm de la grădiniță: ca să întrebe persoanele cu deficit de IQ.”
    Crezi ca narcisistul dovedit prin falsele lui ante-predictii
    MISHETAUX
    are IQ-ul cu care se lauda 🙁 ?
    😀

  15. „Leopold spune:
    21 SEPTEMBRIE 2022 LA 17:21
    … bă,dar le știți pe toate, nu glumă. Apropos, cât a mai înaintat „armata lumii libere” de când nu se mai retrag rușii? Manipulare, manipulare, manipulare!”

    Mishteaux … le stie ?
    IQ=?
    😉

  16. Tarul Russiei Vladimir Putin a Semnat Ordinul Nuklear pentru Declansarea Armagheddonului !
    In Graiul mioritic se Numeste „Night Train to Paris” adica Alienarea Vestului.
    INTREBARI ?!?

  17. prost dei bubuie capu si la putin asta. El spune anainte ce ce tre el sa faca!

    pacan trebea sal scoata din joc palde khazaru fay actor cocaina zelenski din prima zi de interventie. Si salva multa treaba si viata de om. Daca nu esti rau destul, nu porni razboaie, bha fluture, lasal pa altu sa traga razboaiele.

    iar acum, anca ai duce pa capitalistii americani, cei omoara poporul si flota, ai duce in cosmos, classa 1.ia.

    pai ati omoara poporul, vor sati fure gazul si petrolul si distruge tara in bucati mici, usor de mestecat. Cum papadia mea al duci tu pe amerecanu gringo terrorist in spatiu?? Bha tampitilor, co fi si putin asta un tatar fara creer, un pigmeu de Africa.

  18. Pana la ora actuala se pare ca Putin sa cam distrat cu armata gindacilor ukraineni,care au primit de la occidentali arme si munitie ,trupe de mercenari si in plus miliarde de dolari.Putin a ignorat toate restrictiile date Rusiei ,si-a vazut incontinuare de planurile lui ,iar toate restrictiile, sau intors impotriva Europei ca un bumerang.Europa fara Rusia este KO si asta se vede foarte clar la ora actuala de noi toti.Sint tare curios la iarna cam ce se va intimpla in toata Europa, fara livrarile de gaz rusesc sau alte materii prime pe care le primea pana acum Europa de la ei.Va mai putea functiona industria continentului,populatia va avea caldura si lumina suficienta in casele lor ,cum ne vonm descurca cu toate preturile care au fost ridicate dintr-o data ,ne vor ajunge banii nostrii pt. ca sa ducem o viata cel putin ca pana acum ?

  19. urkHAINA a mobilizat toti barbatii pana la 70 ani și (parțial) femeile.
    Cu excepția celor aproape 9 milioane care LUPTĂ pe Coasta de Azur, Cipru șamd.
    Iar Anastasia Kotvitskaia a SCAPAT de mobilizare trecând granița la unguri cu 30 milioane coco în geamantane, bani de țigări și o cafea, dar numai duminica…?

  20. De ce acum? Pentru ca acum,cand li s-a imuiat fularul roshu de „mare putere” in Ucraina,s-au hotarat kremlinistii,cu rusnacii lor invadatori,sa lupte pana la ultimul rusnac,sau sa moara toti,cu nazistul Putina in frunte,prajiti de bombele americanilor,inglejilor si francezilor.Adica sinucidere colectiva ca tot ii enerveaza copiii lor ca le cer de mancare si ignora maretia rusnaca de a rabda de foame si ei pentru patrie.Dar Rusia nu va fi invinsa niciodata pentru ca nu va mai exista.

  21. Amenintarea nucleara este un bluff folosit inca pentru ca sunt destui gascani sa inghita propaganda. Gascanii intra in transa si ofera suport moral pentru orice actiune menita sa opreasca bestia jivina criminala. Chiar daca se refera la o restrangere a libertatilor civile. Doar 2 saptamani pana se aplatizeaza curba de la contoru’ Geiger. Si nu uitati sa purtati o masca NCB. Ultimul sa stinga becul.

  22. Putin nu ar fi avut justificarea de a declara mobilizare partiala daca nu s-ar fi retras dinspre Harkov . Mobilizarea pregateste pt primavara 300000 de oameni . Intre timp lucrurile vor fi conduse de generalul Iarna

  23. deeper – Ai fost vreodata interesat sa aflii cita populatie are Rusia ? Asta doar asa pt. cultura dumitale sa nu mai scrii tot felul de prostii aici .

  24. Vlad Tu esti prost? Populatia Rusie a scazut teleaca. Daca mai au 210 milioane.

  25. Calcul simplu, căci eu sunt un om simplu.
    Adică considerat prost de mai marii care conduc Occidentul.
    Așa că întreb: dacă Rusia la 120.000 de soldați cu care luptă în Ucraina a pierdut jumătate, după cum zic sursele manipulatoare, oare ucraina la câteva sute mii mobilizați oare câți a pierdut?
    Căci cică doar acu în Harkov a pierdut câteva mii. Dar asta nu se spune.
    Pe telegram zac morții pe drumuri și câmpuri ca ciupercile în pădure

  26. Daca Putin nu foloseshte acum armele nucleare pentru a se apara de U-Kraina nazista mai tarziu cand rankurile U-Krainiene produse in Germania shi SUA vor intra in Moscova ca folosi nazistul Zelensky armele nucleare foste Ruseshti pentru a extermina Rushii, Chinezii, Indienii, Africanii inclusiv idiotul util Lloyd Austin, Latinii inclusiv tot poporul Roman shi alte „rase inferioare”.

  27. Și în București au zburat avioane ce stropesc țânțarii? MDA! Între 17-18,30? La noi, din belșug! Doar vine VARA! Cei mai buni matematicieni, sociologi, politologi chiar, au posibilitatea rezolvării: f(de țânțari) x f(de soldați): la numărul de focoase=?? ???. Ups! Dacă inversează numitorul…???? „Dă’ cu virgulă!” Noapte bună”, sună chiar, sinistru!

  28. Si un copil vede ca de fapt acum Rusia lupta cu Nato. Este firesc sa se modifice datele problemei care nu mai este aceea din martie.

  29. Dupa ce occidentul a furnizat echipament militar modern in valoare de multe miliarde de dolari ,era de asteptat reactia Rusiei,pericolul cel mare e ca diferenta de tehnica militara ,Putin o poate egala cu arma atomica,nu poti pur si simplu ,sa-i bati obrazul, ca nu asa ne-a fost vorba.Occidentul nu tine cont nici de patriotismul poporului rus.

  30. @misteaux. Te cred, m-ai convins. Tin cont de predictiile tale, ca unul cu IQ inferior (135), care a intrat cu nota 10,00 la mate la examenul de admitere la o facultate tehnica in anii optzecisi…

  31. De ce „abia acum”? Pentru ca pana acum s-a incercat cu varianta „soft”. Abordarea, dupa cum se vede, nu si-a facut pe deplin efectul. Astfel, in cele ce urmeaza, manusile urmeaza sa fie lasate deoparte. De aceea „abia acum”!

  32. Bey @ Vlad,Rusia are populatie doar cat are Franta si Marea britanie la un loc,iar intreaga Europa libera de nazii-bolsevism are aproape 400 de milioane.Trebuia sa intrebi cati rusi au chef de lupta cu cei din vest cand numai ucrainienii au o armata de 700 de mii de soldati,carora le lipsesc doar armele moderne cu care sa ii duca pe invadatorii Macelarului Putina tocmai in fundul Asiei unde a intzarcat mutu iapa.Putina nu are cum sa invinga niciodata Europa intr-un razboi conventional chiar daca vine cu toti cocoseii lui,iar daca mai vin in treaba si americanii,adio patrie rusnaca,fiind totii rusnacii rezolvati mai repede,adica cine mai scapa dintre ei trebuie sa fuga peste chinezi.Iar daca pun rusnacii labutzilii sa dea cu bombilii alea nasoale,isi iau si ei prajeala cuvenita.

  33. „crocodilul satul spune:
    22 SEPTEMBRIE 2022 LA 8:39
    @misteaux. Te cred, m-ai convins. Tin cont de predictiile tale, ca unul cu IQ inferior (135), care a intrat cu nota 10,00 la mate la examenul de admitere la o facultate tehnica in anii optzecisi…”

    Cred ca sti , daca ai cu ce te „lauzi” ca … pentru cei cu un intelect peste o limita
    NOTELE puse lor de altii, inferiori lor, chiar nu conteaza !
    Daca ai IQ-ul ala …sti ce zic ! Daca nu …bravo tie ! Ti-l vrei !
    😀
    [eu n-am avut note mai mari de 7 in scolile obligatorii … poate de-aia-s „altfel” , ami putin dressat 🙁 🙂 ]
    PS: Ai inteles la ce faceam pueril atent pe … 17 septembrie …si sti 🙂 unde s-a hotarat MOBILIZAREA in acea non-fatidica data ?
    😀 …multi vad , putin pricep (clopot-gaussiana inteligentei in turma certifica) 🙂

    PUP

  34. „o plictisita …plicticoasa !!! spune:
    11 SEPTEMBRIE 2022 LA 20:04
    Daca Xi se comporta OK ? i se mai da (de „cine” ? ?) un mandat
    in PLAN era insa sa-l piarda pe cel care va sa vina !
    in 17 trebuie sa se intample ceva surprinzator si grandios …
    ceva imposibil de anticipat decat de genii informationale … „specialii” ?”

    😀

  35. …asta ti-a finalizat verdictul pe IQ-ul (profetic!) real al lui Mishteaux
    sau „evenimentul MINNEAPOLIS”, „S400-Dardanele” , „scara lui Iacov” … „ochii pe butelie”
    sau
    eventual viioarea SIGURA realegere a Marelui Blond ?
    🙂 🙂 🙂

    „mishteaux spune:
    22 AUGUST 2022 LA 14:06
    Toate ca toateeeeeeeeeee
    dar tinand cont ca inaintea „invaziei” rusnacilor se vorbea americanste de-o LOVITURA de STAT organizata de ukrani-ukrani din chiar Ukraina ..chestie pe care s-a asternut mediatic batista azi
    INTREB istet si cu subintelesuri :

    – De ce mor atat de non-subtil „aia” din SBU, ukrani-PUR-SANGE-ne-rusi pe capete, recent … si cati „altii” asteapta, in SBU sau alte-ce-cele, precum asteptau cu valiza dujmanii nazismului, se aseze HITLER, doar … „momentul” (care? this is the question) ?

    ?
    Mare atentie la … 17 septembrie ! ?
    A se observa ca doar intreb … NU DAU CU PARUL ! ?”

  36. ” Mare atentie la … 17 septembrie ! ? A se observa ca doar intreb … NU DAU CU PARUL ! ?”[22 AUGUST 2022 LA 14:06]

    esti peste INTELIGENCE-le oficial
    de ce ?
    pentru ca genialul bate oricand … invatatul 🙁 !
    [putini inteleg asta …si …din asta sufera pagube … HR-conditionate ! 😀 ]

    „Prostii” a caror „piatra aruncata-n lac” de „n-o pot scoate 10 savanti” … sunt mai rari decat
    premiantii ! 😉

    MISHTEAUX e … SPECIAL ! (doar daca-l poti intelege ! 😛 )
    V-ar putea spune mult-preciseeeee (999/1000) …dar … cont…eaza 😀 ? ! 😛

  37. Daca Q (Dr Q?) spunea „profetiile” lui 🙂 … la fel de opac-vadit
    USA intra ma iute in belele decat …(v-a urma!)
    PS. Fiecare popor a … corzile vibrant-emotionale specifice lui !
    De aia le-am zis berbecilor de la Bucale … daca tot vreti sa faceti PROPAGANDA (platita!)
    NU luati 1:1 ce va vine-n plic …de la Burxelles ! 🙁

    🙂

  38. dine ce vad din comentarii pe car fiti siguri ca le compar cu realitatea intamplata nu povestita
    🙁
    cred ca traim in MATRIX !
    (totul e atat de peste capul TURMEI ante-planificat incat … pierti orice speranta de spontaneitate!
    ce-a ucis in OM …modernitatea ? 🙁 )

  39. in-codata:
    calitatea ALUZIILOR cuiva
    e absolut DITECT proportionala
    inteligentei NATIVE (IQ) al
    acelui
    CUIVA !

  40. de ce-o sa fie Duminica in ITALIA cum e planificat ?
    penru ca GLADIO (P2) era sub control REPUBLICAN
    (ce implica MIDTERMS-republican victoria dreptei GLDIO la macaronari … lamuriri luni= nu vreau sa scuip intr-o ciorba inca ne-fiarta :(! 😉 )
    IQ=?

  41. faptul ca mobilizarea din 17 septembrie …sztraniou prezisa de Mishteaux
    ate ceva cu rezultatele ELECTORALE din ITALIA ?
    sper ca se stie 🙂
    daca nu
    =pot fi ruga s-o spun dupa ce Salvini va castiga !(!)
    APOPOS de …17 septembrie si MOBILIZAREA rusilor … eventual hinturile la (17) mai discrete aici decat la Frankfurt in analiza
    ma fac sa cred ca pensionarul de la RAND C. din Elvetia
    stie ce spune 😉
    PUP !
    (vreti sa va zic 😉 ce procente da SUPERCALCULATORUL programat de studentii mei dupa bataranel dar eficientele-mi algorithme ?
    66….% mda ! )
    La cometarul asta ma voi intoarce razand Duminica seara !

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.