Analiză: Foamea şi penele de curent sunt doar începutul crizei

Un şir întreg de şocuri nemaiîntâlnite de pieţele emergente din anii ‘90, când crize după crize au prăbuşit economiile şi guvernele, se profilează în prezent, scrie Bloomberg.

Turbulenţe generate de scumpirea dramatică a alimentelor şi energiei au prins deja în gheare ţări ca Sri Lanka, Egipt, Tunisia şi Peru şi riscă să evolueze într-o criză mai amplă a datoriilor şi o nouă ame­ninţare la adresa redresării fragile a economiei mondiale de pe urma pandemiei.

Cea mai agresivă campanie de înăsprire a politicii monetare din ultimele două decenii iniţiată de banca centrală americană (Fed) nu face decât să sporească pericolul. Scumpirea creditului în SUA înseamnă o creştere a costurilor de rambursare a datoriilor pentru ţările aflate în curs de dezvoltare, la scurt timp după ce acestea s-au împrumutat miliarde pentru a lupta împotriva pandemiei, tinzând de asemenea să determine ieşiri masive de capital.

Peste toate acestea se suprapune realitatea dură că războiul din Europa, aflat în spatele şocului alimentar şi energetic recent, dă puţine semne că s-ar termina.

Coctailul de riscuri a împins deja Sri Lanka în pragul defaultului legat de obligaţiuni. Mai multe alte economii emergente, de la Pakistan şi Tunisia la Etiopia şi Ghana, riscă să urmeze aceeaşi cale, potrivit Bloomberg Economics.

Strategii de top ai lumii trag semnalul de alarmă. Temele dominante ale reuniunilor de primăvară ale FMI şi Băncii Mondiale sunt încetinirea economiei mondiale şi riscurile în creştere, văzute şi nevăzute, pe care le au în faţă ţările aflate în curs de dezvoltare.

Combinaţia de şocuri din eco­nomia reală şi înăsprirea condiţiilor de creditare vor împinge un număr mare de ţări cu venituri scăzute către necesitatea de a-şi restructura datoriile, arată un fost oficial al FMI.

Cel mai amplu default pe cale să se producă în rândul economiilor emergente este în Rusia, însă rolul ţării ca agresor lovit de sancţiuni face din aceasta un caz unic, însemnând că Sri Lanka este deocamdată vârful unei potenţiale crize mai ample.

Sri Lanka ar putea fi prima, dar nu este singura. Obligaţiunile a aproximativ 13 ţări emergente se tranzacţionează cu cel puţin 1.000 de puncta bază peste cele ale titlurilor americane de trezorerie, de la 6 cu un an în urmă.

Bloomberg Economics plasează Turcia şi Egiptul în capul listei de pieţe emergente importante vulnerabile la efectele economice şi financiare ale războiului din Ucraina.

Impactul direct al unui default în cinci ţări ca acestea asupra economiei mondiale ar fi unul redus, însă crizele din lumea aflată în curs de dezvoltare tind să se întindă cu mult dincolo de zonele de început.

Jim OíNeill, fostul economist Goldman Sachs care a inventat termenul BRICs, arată că actualul mediu este cel mai nesigur pe care l-a văzut de la începutul carierei sale de la începutul anilor í80.

„Dacă riscul inflaţiei persistă, iar băncile centrale trebuie să-şi înăsprească politica, pentru anumite pieţe emergente va fi un dezastru“, avertizează acesta.

Robin Brooks, economist-şef la Institute for International Finance, anticipează că impactul războiului din Ucraina va fi în mare măsură limitat la importatorii de alimente şi energie.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2
Author

18 Comentarii

  1. Romania poate fi un mare furnizor de cereale daca guvernantii lui Johanis renunta a mai fi tradatori. Daea trebuie sa revina ca ministru la agricultura. Securistul Ciolacu a fost cel care l-a matrasit pana si din partid pe cel mai bun ministru postdecembrist al agriculturii. Vanzatorul asta de Ciolacu trebuie alungat de cei care mai sunt curati in PSD. Alaturi de Iohanis vor ingropa Romania.

  2. Citez din articol:”de rambursare a datoriilor pentru ţările aflate în curs de dezvoltare, la scurt timp după ce acestea s-au împrumutat miliarde pentru a lupta împotriva pandemiei, tinzând de asemenea să determine ieşiri masive de capital.” Cat de minunati au fost ”specialistii” in Pandemie. Cat de „maret” a fost Catu care le-a tinut isonul ca ministru si PM.

  3. Bloomberg ne anunță că planul merge înainte așa cum a fost el gândit. Un fel de „așa trebuie să faceți” Această „criză” pute de la o poștă a aranjament impus de mahării davosului./

  4. Faptul ca Ionescu se face proprietar pe casa lui Popescu si-l arunca pe acesta pe strada a devenit deja un banal fapt divers. Ne aflam deja in faza „tara X devine proprietara a tarii Y” … Ucraina este doar unul dintre exemplele cele mai recente si vizibile (si nu ma refer la rusi)

  5. …face parte din plan…de ani de zile se vbeste despre criza energetica…ce au facut guvernele, au luat masuri?…da, au inventat certificatele de carbon, au oprit investitiile, au interzis capacitatile bazate pe combustibili fosili…cei mai rapizi in aplicarea acestor masuri aberante, politicienii romani…de ani de zile se vbeste de criza alimentara…aceasta nu ar fi fost posibila fara eliminarea din circuit a primelor doua tari ce mentineau echilibrul-ucraina si rusia…la noi, aceiasi politicieni-in cardasie cu superbogatii sefi de servicii-au actionat pe invers-se poarta-distrugand sau anuland masurile necesare pt preintampinarea acesteia…in acest moment asistam-si participam pasiv, daca pasivitatea poate fi numita participare-la revenirea perioadei incipiente a capitalismului, atunci cand sclavul modern-muncitorul-lucra 14-16 ore/zi si nu reusea sa asigure traiul familiei…din cauza lacomiei proprietarului caruia muncitorul ii vindea forta de munca…problema este ca tot acestia se vor perpetua la conducere, inlocuind asigurarea unui nivel de viata de neimaginat, asigurat astazi din profitul propriilor companii cu cel oferit pt conducatorii luminati ai unei alte epoci in care, nu-i asa?,toti vom fi egali…

  6. in vremuri moderne , Crizele Economice si Pandemiile SE INDUC apoi se produc .
    PS…de ex – daca un psiholog mester , posesor veritabil de doktorat , ii spune de zeci , sute de ori unui imbuimbat , plin de conturi si de sute de unitati imobiliare ca este sarac iar in viitor va falimenta ajungind homeless – atunci bogatasul , imbuibatul , in scurt timp se va prabusi psihic , fizic si financiar ajungind la balamuc , in strada sau la cimitir .

  7. crize false si fortate pentru ca omenirea sa fie exterminata, iar magnatii satanici sa puna labele pe resurse.

  8. Pai ce ne propun guvernantii mondiali si locali?
    1. Sa mancam mai putin si mancare de proasta calitate. Pe vremea lui Ceasca mancam tot felul de inlocuitori. Azi ni se propune aceasi soia atat de condamnata inainte de ’90 , chiar gandaci, carne sintetica. Alimentatia stiintifica a lui Ceasca. Asta da progres.
    2. sa ne spalam mai rar si cu apa mai rece, ca pe vremea lui Ceasca.
    3. Sa consumam mai putin curent, sa spalam o data pe saptamana si sa folosim 1 bec. Ca pe vremea lui Ceasca.
    4. sa tinem temperatura in casa intre 15-19 grade. Ca pe vremea lui Ceasca.
    5. sa circulam pe jos sau cu bicileta, ca pe vremea lui Ceasca.
    Toate cele de mai sus au fost condamnate de occident la inceputul anilor ’90, au abundat reportajele cu aceste lipsuri aratandu-se cat de „rau” a fost Ceausescu.
    Si acuma vinde paradoxul sau dilema. De ce i s-a reprosat lui Ceausescu toate astea daca azi berbecii din fruntea UE, SUA si restului tarilor ne propun intoarcerea la aceleasi stil de viata?! A fost Ceausescu de fapt un vizionar si ar trebui reabilitat? Ce facem cu conducatorii de azi care ne propun exact acelasi viitor pe care l-am trait deja cu Ceausescu?

  9. Penele de curent se datoreaza distribuitorilor intreprinderi de stat german, francez, italian si ceh care au refuzat (contrar legii si angajamentului) sa investeasca in refacerea retelei de distributie. Sunt intrunite toate conditiile de nationalizare a retelelor locale, de joasa si de medie tensiune. Cat timp e Joha si Ciuca nu se face ceva. Ei sunt etalonul mediocritatii.

  10. Cu tristete in suflet îi anunt pe bogatanii acestei Lumi ca totusi, desi a avansat, speranta de viata se invirte tot undeva pe la 80 de ani (cu ceva noroc, din toate punctele de vedere !). Hai sa spunem 100, cu inca 20 de ani de „zburdat”, dar de obicei in stadiul de „leguma” …

  11. Te inseli, eu stiu un turnator care spera ca la 81 de ani sa ajunga presedinte.

  12. Bine că n-am fost afectată moneda Botswanei. Că altfel, țările sărace nu mai aveau cu ce să-și plătească datoriile către cămătarii internaționali, iar guvernele de capitaliști, nu mai aveau cu ce plăti salariile sclaveților naționali.

  13. Helita nare loc pă planetă dă săraci, cică săracii după ce e mulți și proști că de aia săracii este ei săraci,m-ai și flatulează și așa poluează, incalzind planeta au supărăto pă Greta. Dacă plandemia în reducerea populației e lentă, vor accelera „procesul” de reducere a sărăciei prin foamete și război. Mai puneți bă o haină pă voi,și răbdati o viața de frig, că boss vrea săi cumpere lui piți, inel cu multi diamanti, poșetă șucară,ceas „rolecs”, vilă și limuzină, ce bă chirili e mari , luați exemplu de la muncitorii vietnamezi, zece într-o garsonieră , că să fie bine pentru firmă să se ducă profitul până la Soare că boss are buzunarul mare, iar de vă plictisiți, nici o problemă, aranjează boss și de un război, să vă jucați pac, pac deadevaratelea…

  14. Sri Lanka este detinuta de China, unde e vina USA ca nu mai au ei ce sa manince? Si celelalte tari cam la fel, vor bani americani si sa fie futute de chinezi. Pai SUA nu mai vrea sa plateasca, ce kakaia tragedia.

  15. @Daea MINISTRU! – Ai dreptate, daea a fost un om capabil si agronom de profesie care a vrut sa faca lucruri bune pentru agricultura! Doar ca a face bine poporului inseamna ca atingi interesele monsanto si pioneer dar si a altor straini care exploateaza pamanturile noastre. Care a fost primul lucru pe care l-a facut ministrul oros care i-a succedat lui daea? A inchis aprozarele producatorilor autohtoni care vindeau legume sanatoase si astfel faceau concurenta fructelor si legumelor de plastic din supermarketuri! Pana nu scapam de tradatori securisti nu se mai ridica tara asta!

  16. @se schimba proprietarii – e chiar mai rau, o tara poate deveni astfel proprietatea unei multinationale, a unui grup de oameni sau chiar a unui singur miliardar, care cumpara datoria tarii respective si astfel dispune cum vrea, poporul ala devine sclav in propria tara, la mana unui simplu decident, care nu este conducatorul de drept! Rockefeller a cumparat datoria ucrainei astfel ca alaturi de o clasa politica alogena si corupta, dezastrul este doar o chestiune de timp! Credeti ca la noi va fi altfel? Cata vreme un grup de privati tiparesc moneda unei tari, acel grup se imbogateste nepermis de mult in detrimentul celor multi care trudesc din greu pentru o paine! Lucrurile au fost incorect de mukt asezate, dar in ultima vreme totul se precipita! Sunt curios, cum isi va plati putin datoria lui rockefeller, acum ca i-a distrus ,,proprietatea”!?

  17. Cind saracii nu vor mai avea chiar nimic de mîncat, îi vor mînca pe cei bogati !

  18. Toate crizele sunt „aranjamente” între cei interesați. Ei vor avea câștiguri fabuloase pe seama celor care vor sărăci și mai mult (cu concursul conducătorilor celor mai săraci că doar nu or fi de capul lor!!!).

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.