Băsescu nu mai contestă decizia de colaborator

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a luat act de o cerere formulată de Traian Băsescu, prin care fostul preşedinte anunţă judecătorii că renunţă să conteste, printr-o cale extraordinară de atac, decizia instanţei prin care a fost declarat colaborator al fostei Securităţi comuniste.

„Ia act de cererea formulată de revizuentul Băsescu Traian privind renunţarea la judecata cererii de revizuire formulată împotriva deciziei nr. 1736 din 23 martie 2022 a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie – Secţia de contencios administrativ şi fiscal, pronunţată în dosarul nr.3160/2/2019. Definitivă”, se arată în hotărârea judecătorilor.

În luna octombrie, Traian Băsescu formulase o cerere identică şi la Curtea de Apel Bucureşti.

Prin cele două cereri de revizuire, Traian Băsescu a încercat să obţină anularea hotărârii prin care a fost declarat colaborator al Securităţii comuniste.

Revizuirea este o cale extraordinară de atac prin intermediul căreia, pe baza unor fapte, împrejurări sau probe descoperite după ce judecata a avut loc, se urmăreşte retractarea unei hotărâri judecătoreşti civile definitive sau irevocabile şi efectuarea unei noi judecăţi.

În luna martie, Instanţa supremă a decis definitiv că fostul preşedinte Traian Băsescu a colaborat cu Securitatea comunistă.

Potrivit CNSAS, fostul preşedinte Traian Băsescu, cu numele de sursă „Petrov”, a dat note informative care au dus la menţinerea în ţară a unui coleg de la Marină.

Din documentele depuse în instanţă de CNSAS rezultă că Băsescu ar fi avut un ofiţer de legătură desemnat de fosta Securitate, cu gradul de locotenent-colonel, şi că ar fi dat două note informative olografe.

Conform CNSAS, pe parcursul colaborării cu Securitatea, Traian Băsescu a furnizat informaţii prin care se denunţau activităţi potrivnice regimului totalitar comunist, precum intenţia de a pleca în străinătate şi relaţii cu cetăţeni străini, existente în notele informative date în 05.05.1975.

„Analizând informaţiile furnizate de pârât, apreciem că acestea vizează îngrădirea dreptului la viaţă privată (art. 17 din Pactul Internaţional privind Drepturile Civile şi Politice) şi dreptul la liberă circulaţie (art. 12 din Pactul Internaţional privind Drepturile Civile şi Politice”, susţinea CNSAS.

Potrivit Consiliului, urmare a uneia dintre notele informative date de Traian Băsescu faţă de un coleg, Securitatea a avizat negativ desemnarea acestuia pe nave româneşti care plecau în afara graniţelor ţării.

În timpul procesului de la Curtea de Apel Bucureşti, Traian Băsescu a negat că ar fi fost colaborator al fostei Securităţi.

„Avem puncte de vedere total diferite, eu şi CNSAS. Ne va împăca un al treilea, judecătorul”, a spus, atunci, Băsescu.

Traian Băsescu a precizat în sala de judecată că nu a ştiut că i s-ar fi alocat un nume conspirativ, subliniind că rapoartele sale sunt semnate „căpitan Traian Băsescu”.

„Nu am ştiut că mi s-a dat un nume conspirativ. Nu am semnat un angajament în care să-mi fie introdus şi un nume conspirativ. (…) Nu am ştiut că Contrainformaţiile Militare sunt Securitatea. Am crezut că e un serviciu al Ministerului Apărării Naţionale”, s-a apărat el.

Băsescu a menţionat că studenţii de la Secţia civilă a Institutului de Marină nu aveau interdicţia de a lua legătura cu cetăţeni străini, de a avea relaţii cu aceştia în afara cadrului profesional. El a amintit că vara, ca studenţi, mergeau la Mamaia, unde se întâlneau cu tineri din Cehoslovacia.

„Navele româneşti operau în toate porturile lumii şi la Secţia comercială studenţii erau familiarizaţi şi pregătiţi pentru contacte cu străini. (…) Niciodată nu am considerat că acele relaţii ale noastre cu studenţii cehi puteau fi condamnate. Nu ne ascundeam, pentru că nimeni nu ne interzicea”, a explicat fostul şef al statului.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 4
Author

14 Comentarii

  1. Nici un turnator nu cere contestarea notelor informative olografe prin analiza grafoscopica ! De ce ? Simplu, pentru ca stiu ca le-au scris cu mana lor !!! Doar un alt turnator, nedeclarat inca, vorbeste de erori, greseli sau abuzuri. Toti au turnat pentru avize favorabile de la secu la nenumaratele lor numiri in functii la stat. Carieristi si castigi ! La om, valoarea este relativa, anvergura are si cioara, doar caracterul conteaza. Turnatorii sunt aia lipstiti de caracter ! Basescu este tatal lor, cap de lista. Restul (ce cuvant potrivit am gasit) se afla, inca, in tot felul de functii peste varsta de 70 de ani, lacomia nu-i mai satura. Poate raspunde cineva cine ii mai tine pe astia. De curiozitate …

  2. In sfirsit, a recunoscut ceea ce toata lumea banuia, ca e mistret. Dar asta doar ca sa ascunda ca, de fapt, e porc.

  3. Nici nu mai intereseaza pe nimeni ce a fost gunoiul acesta !! Dar sa i se confiste tot,sa i se caute conturile din strainatate si sa i se confiste banii furati,si sa faca vreo 20 de ani de parnaie !!Asta sa-i dea Dumnezeu !!

  4. HAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHA!
    Oricare răcan din Arrrrmiya rrr’ d’-atunci știa că C.I.-știi (papagalii anal fabeți care se credeau șireți, de la „Contrainformaţiile Militare”) sunt oamenii Securității trimiși să șpioneze în Arrrmiye. La vedere. Că așa era sistemul stalinist, ce nu a fost eliminat nici acum, din asta pretină cu N.A.T.O., a lu’ popotaru’ Doftor măCiucă. Da’ FURAU ȘI LUAU MITĂ împreună, C.I.-știi și ăilalți iepoolețari. Erau rari ăia care erau integri (io am avut unu’ la comandă, era un cazon desăvîrșit, foarte corect, după ’90 a fost dat-afară, cei ca el nu erau doriți în Arrrmiya ‘lii a lu’ măCiucă!), și în nici un caz nu erau C.I.-ști! Bețivul „Petrov” MINTE CUM RESPIRĂ.
    Navele romîneşti operau în toate porturile cehești…
    „El a amintit că vara, ca studenţi, mergeau la Mamaia”. Adică aveau VACANȚĂ PLĂTITĂ DE STAT, la Mare, putorile, pe lîngă seturi de îmbrăcăminte (inclusiv chiloți!), încălțăminte, cazare și mîncare în regim de internat, bilete de tren și utilizare de autobuze, TOATE gratuite! …și nu erau „studenţi”, erau APeViști („Armata Pe Viață”)!
    „…a menţionat că studenţii de la Secţia civilă a Institutului de Marină nu aveau interdicţia de a lua legătura cu cetăţeni străini, de a avea relaţii cu aceştia în afara cadrului profesional” „unde se întîlneau cu tineri din Cehoslovacia”. Și cu bătrîni și adulți din Jarmaniya Federală și Olanda, cu care traficau MĂRCI (ceea ce era interzis în Rrr’!), că așa s-au inițiat în aducerea de bluji și căsetofoane în „cadrul profesional” ulterior, de la Anvers, Palermo sau Lagos…

  5. Ce sa conteste din moment ce sunt inregistrate delatiunle lui impotriva fostilor colegi de la academia navala si din marina Civila si este trecut albastru pe alb in registrul de la comitetul PCR Constanta ca ,,SURSA”.
    SURSA = TURNATOR.
    Delatiunile lui nu sunt ca rapoartele obligatorii, pe care inainte de 1989 trebuia sa le dea comandantii la sfarsitul fiecarei curse……[Rumburak]

  6. Mama ca era credincioasa si se tinea de biserica, absolventa de facultate a vrut sa fie profesoara. Nu a primit catedra din pricina credintei.A trebuit sa isi gaseasca un post de inginer intr-o fabrica din domeniul petrochimic. Cand a cerut promovare nu I s-a aprobat. De ce? Prozelitism religios. Vorbea colegilor despre Isus Hristos. Nu era un exemplu pt societatea omului nou.
    Oameni care au avut de suferit pt lucruri la prima vedere nesemnificative, dar care au cantarit greu in vietile familiilor de rand.
    Cum avea Basescu access la tot ce isi dorea fara a fi parte din gasca de atunci. Avea pasaport? Avea! Puteai sa te duci sa ceri passport si sa spui va vrei sa pleci undeva? Erai anchetat imediat. O tigara daca luai de la un student Arab scriai rapoarte peste rapoarte. Cum putea sa nu fie Basescu un om al acelui sistem? Cum a putut minti in fata oamenilor cand toti scriam ca era imposibil sa nu fie un fost informator? Care a fost targul facut cu rep.ambasadei americii cand I s-a permis sa mearga ani de zile prin politica tarii fara a fi investigat?
    Si Inca una: unde a fost acest mare corupt organism numit CNSAS ce mananca banii nostri dupa 33 de ani de schimbare? O lege pt desfintarea acestui mare cancer al societatii romanesti, va rugam.

  7. Eu sunt mic, nu stiu nimic! Petrov isi bate in continuare joc de romani.

  8. Si cu functia prezidentiala ocupata ilegal prin declaratii si minciun la alegeri admise de securitatea din decanul patrov, plus drepturile financiare tot in fals obtinute, ii vor ramane betivanului turnator petrov?

  9. Problema nu este ca Petrov a dat declaratii la Contrainformatii pentru ca si in civilie se proceda la fel: profesorii universitari erau obligati sa dea rarapoarte la Secu despre studentii straini, si CNSAS nu le-a facut nimic.In politichia romaneasca sunt sute de turnatori care nu patesc nimic.
    Ciolacu si Orban sunt fii de securisti cu acte in regula, credeti ca nu au si ei nume conspirativ ?
    Jivina de Ciolos este nepotul fostului sef de la 215 Ardelean ( Vulpea ), credeti ca nu are dosar de turnator si de spion francez care sapa statul roman la temelie ?
    MAREA PROBLEMA este CNSAS care 10 ani cat Petrov a fost presedinte nu a gasit acele note informative, si le-a gasit acum cand Mafia Khazara a dat ordin ca Base sa fie scos in decor.
    Dosarele de turnator sau dosarele penale sunt folosite de Mafia Khazara pentru a santaja Penalii si turnatorii din politichie ca sa voteze legi impotriva poporuluoi roman asa cum vrea muschiul lor de inchinatori la diavol. Imi amintesc de Mona Musca din PNL, fost profesor universitar care ca orice profesor din invatamantul superior trebuia sa dea informatii despre magraonii care invatau in Romania. Cand CRIMINALII din PNL au vrut s-o execute i-au gasit la CNSAS notele informative si au scos-o pe tusa, iar in PNL au ramas numai ,,ingerii”. E plin Parlamentul Penal Criminal de turnatori, puscariasi inca nearestati si de tradatori jefuitori de tara.

  10. Problema nu este ca Petrov a dat declaratii la Contrainformatii, pentru ca si in civilie se proceda la fel: profesorii universitari erau obligati sa dea rapoarte la Secu despre studentii straini, si CNSAS nu le-a facut nimic.
    In politichia romaneasca sunt sute de turnatori care nu patesc nimic.
    Ciolacu si Orban sunt fii de securisti cu acte in regula, credeti ca nu au si ei nume conspirativ ?
    Jivina de Ciolos este nepotul fostului sef de la 215, Ardelean ( Vulpea ), credeti ca nu are dosar de turnator si de spion francez care sapa statul roman la temelie ?
    MAREA PROBLEMA este CNSAS care 10 ani cat Petrov a fost presedinte nu a gasit acele note informative, si le-a gasit acum cand Mafia Khazara a dat ordin ca Base sa fie scos in decor.
    Dosarele de turnator sau dosarele penale sunt folosite de Mafia Khazara pentru a santaja Penalii si turnatorii din politichie ca sa voteze legi impotriva poporului roman asa cum vrea muschiul lor de inchinatori la diavol.
    Imi amintesc de Mona Musca din PNL, fost profesor universitar care ca orice profesor din invatamantul superior trebuia sa dea informatii despre magraonii care invatau in Romania. Cand CRIMINALII din PNL au vrut s-o execute
    i-au gasit la CNSAS notele informative si au scos-o pe tusa, iar in PNL au ramas numai ,,ingerii”.
    E plin Parlamentul Penal Criminal de turnatori, puscariasi inca nearestati si de tradatori jefuitori de tara.

  11. Un gunoi de om si ca el mai sunt.
    Ei se imbogatesc si tara este pe butuci.
    Ne-au vandut strainilor.

  12. Frica de gasirea si a urmelor de tradare nationala comisa, a facut din JO o potaie spasita – inca un gest care cere si mai multa aplecare asupra activitati acestei secaturi.

  13. Eu doar treceam peste tancuri in involutia din 89; n-am semnat nimic, doar ii spuneam lui gYpsY „miceo, fa-te ca muncesti”. Jur ca n-aveam numele conspirativ „carametru” si nici n-am turnat nici un coleg de iatece. Sau „serj”!?

  14. „Problema nu este ca Petrov a dat declaratii la Contrainformatii”

    Cand si-a turnat colegii Basau era elev, asa a ajuns unul cu handicapu’la vedere sa fie comandantul unei nave de 300m lungime, esuata apoi prin Dardanele.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.