Jurnalist: Bombardarea Nord Stream, ordonată de Casa Albă

Bombardarea gazoductelor subacvatice Nord Stream din Marea Baltică a fost o operațiune ascunsă ordonată de Casa Albă și efectuată de CIA, susține un jurnalist celebru de investigație.

Seymour Hersh afirmă că scafandrii americani de adâncime, folosind ca acoperire un exercițiu militar NATO, au plantat mine de-a lungul conductelor care au fost ulterior detonate de la distanță.

(…)

În iunie anul trecut, scafandrii Marinei, care operau sub acoperirea unui exercițiu NATO mediatizat la mijlocul verii, cunoscut sub numele de BALTOPS 22, au plantat explozibili declanșați de la distanță care, trei luni mai târziu, au distrus trei dintre cele patru conducte Nord Stream, potrivit unei surse cu cunoștințe directe despre planificarea operațională.

Urme de explozibili găsite la gazoductele Nord Stream

Două dintre conducte, cunoscute sub numele colectiv Nord Stream 1, au furnizat Germaniei și unei mari părți din Europa de Vest gaze naturale rusești ieftine pentru mai mult de un deceniu. O a doua pereche de conducte, Nord Stream 2, a fost construită, dar nu a fost încă dată în funcțiune. Acum, când trupele rusești se adună la granița cu Ucraina și se apropie cel mai sângeros război din Europa din 1945 încoace, președintele Joseph Biden a văzut conductele ca pe un mijloc pentru Vladimir Putin de a transforma gazul natural în armă pentru ambițiile sale politice și teritoriale.

Adrienne Watson, un purtător de cuvânt al Casei Albe, a declarat într-un e-mail: „Aceasta este pură ficțiune, total fals!”. Tammy Thorp, purtător de cuvânt al Agenției Centrale de informații, a scris în mod similar: „Această afirmație este complet falsă!”.

Decizia lui Biden de a sabota conductele a venit după mai mult de nouă luni de dezbateri extrem de secrete în interiorul comunității de securitate națională a Washingtonului cu privire la modul în care să se atingă cel mai bine acest obiectiv. În cea mai mare parte a timpului, problema nu a fost dacă să facă misiunea, ci cum să o facă fără niciun indiciu evident cu privire la cine este responsabil.

(…)

Nord Stream: Primele imagini submarine după scurgeri

Președintele Biden și echipa sa de politică externă – consilierul pentru securitate națională Jake Sullivan, secretarul de stat Tony Blinken și Victoria Nuland, subsecretarul de stat pentru politică – Au fost vocali și consecvenți în ostilitatea lor față de cele două conducte, care se întind pe suprafața de 750 de mile în Marea Baltică, pornind din două porturi diferite din nord-estul Rusiei, lângă granița cu Estonia, și trecând aproape de insula daneză Bornholm, înainte de a se opri în nordul Germaniei.

Ruta directă, care a ocolit orice nevoie de tranzit în Ucraina, a fost un avantaj pentru economia germană, care s-a bucurat de o abundență de gaze naturale rusești ieftine – suficient pentru a-și conduce fabricile și a-și încălzi casele, permițând în același timp distribuitorilor germani să vândă gaze în exces, cu un profit, în toată Europa de Vest. Acțiunile care ar putea fi urmărite până la administrație ar încălca promisiunile SUA de a minimiza conflictul direct cu Rusia. Păstrarea secretului era esențială.

Încă de la începuturile sale, Nord Stream 1 a fost văzut de Washington și partenerii săi anti-ruși din NATO drept o amenințare la adresa dominației occidentale. Compania din spatele ei, Nord Stream AG, a fost încorporată în Elveția în 2005 în parteneriat cu Gazprom, o companie rusească tranzacționată public care produce profituri enorme pentru acționari, care este dominată de oligarhi cunoscuți a fi în mâinile lui Putin. Gazprom controla 51% din companie, patru firme europene de energie – una în Franța, una în Olanda și două în Germania – împărțind restul de 49% din acțiuni și având dreptul de a controla vânzările în aval ale gazelor naturale ieftine către distribuitorii locali din Germania și Europa de Vest. Profiturile Gazprom au fost împărțite cu guvernul rus, iar veniturile din gazele de stat și petrol au fost estimate în câțiva ani la până la 45% din bugetul anual al Rusiei.

SUA: sabotarea Nord Stream, o ”oportunitate uriașă”

Temerile politice ale Americii erau reale: Putin ar avea acum o sursă majoră de venit suplimentară și mult dorită, iar Germania și restul Europei occidentale ar deveni dependente de gazul natural low-cost furnizat de Rusia – reducând în același timp dependența europeană de America. De fapt, exact asta s-a întâmplat. Mulți germani au văzut Nord Stream 1 ca parte a eliberării teoretizate în faimoasa teorie Ostpolitik a fostului cancelar Willy Brandt, ceea ce ar permite atât Germaniei postbelice, cât și altor națiuni europene distruse în al doilea război mondial să se reabiliteze, printre alte inițiative, folosind gaz rusesc ieftin pentru a alimenta o piață prosperă din Europa de Vest și economia comercială.

Nord Stream 1 a fost destul de periculos, din punctul de vedere al NATO și al Washingtonului, dar Nord Stream 2, a cărui construcție a fost finalizată în septembrie 2021, ar dubla cantitatea de gaz ieftin care ar fi disponibil pentru Germania și Europa de Vest, dacă ar fi aprobată de autoritățile de reglementare germane. Cea de-a doua conductă ar furniza, de asemenea, suficient gaz pentru mai mult de 50% din consumul anual al Germaniei. Tensiunile au escaladat constant între Rusia și NATO, susținute de politica externă agresivă a Administrației Biden.

(…)

În decembrie 2021, cu două luni înainte ca primele tancuri rusești să intre în Ucraina, Jake Sullivan a convocat o reuniune a unui grup de lucru nou format – bărbați și femei dintre șefii de stat major, CIA și departamentele de stat și Trezorerie – și a cerut recomandări cu privire la modul de a răspunde la invazia iminentă a lui Putin.

Ar fi prima dintr-o serie de întâlniri top-secrete, într-o cameră securizată de la ultimul etaj al clădirii fostului birou executiv, adiacent Casei Albe, care a fost, de asemenea, casa Consiliului Consultativ pentru Informații Externe al președintelui (PPIAB). A existat o discuție care a dus în cele din urmă la o întrebare preliminară crucială: ar fi reversibilă recomandarea înaintată de grup președintelui – cum ar fi un alt strat de sancțiuni și restricții valutare – sau ireversibilă – adică acțiuni cinetice, care nu ar putea fi anulate?

Ceea ce a devenit clar pentru participanți, potrivit sursei care cunoaște direct procesul, este că Sullivan intenționa ca grupul să vină cu un plan de distrugere a celor două conducte Nord Stream – și că acesta a fost în conformitate cu dorințele președintelui.

În următoarele câteva întâlniri, participanții au dezbătut opțiunile pentru un atac. Marina a propus utilizarea unui submarin nou pentru a ataca direct conducta. Forțele aeriene au discutat despre lansarea de bombe cu efect întârziat care ar putea fi lansată de la distanță. CIA a susținut că orice s-ar face, ar trebui să fie sub acoperire. Toți cei implicați au înțeles mizele. „Nu este vorba de o joacă”, a spus sursa. Dacă atacul ar putea fi urmărit până în Statele Unite, „este un act de război”.

(…) Pe 7 februarie, cu mai puțin de trei săptămâni înainte de invazia aparent inevitabilă a Ucrainei de către Rusia, Biden s-a întâlnit în biroul său de la Casa Albă cu cancelarul german Olaf Scholz, care, după unele șovăieli, era acum ferm convins de echipa americană. La briefingul de presă care a urmat, Biden a spus sfidător: „Dacă Rusia invadează. . . Nu va mai exista Nord Stream 2. Îi vom pune capăt!”.

Cu douăzeci de zile mai devreme, subsecretarul Nuland a transmis, în esență, același mesaj la o informare a Departamentului de Stat, cu o acoperire redusă a presei. „Vreau să vă fiu foarte clară astăzi”, a spus ea ca răspuns la o întrebare. „Dacă Rusia invadează Ucraina, într-un fel sau altul Nord Stream 2 nu va avansa”.

(…)

Indiscreția lui Biden și a lui Nuland, dacă asta a fost, ar fi putut să-i frustreze pe unii dintre planificatori. Dar a creat și o oportunitate. Potrivit sursei, unii dintre oficialii de rang înalt ai CIA au stabilit că aruncarea în aer a conductei „nu mai poate fi considerată o opțiune sub acoperire, deoarece președintele tocmai a anunțat că știm cum să o facem”.

Planul de a arunca în aer Nord Stream 1 și 2 a fost brusc retrogradat de la o operațiune sub acoperire care cerea ca Congresul să fie informat la una care a fost considerată o operațiune secretă clasificată cu sprijin militar american. Potrivit legii, sursa a explicat: „Nu mai exista o cerință legală de a raporta operațiunea Congresului. Tot ce trebuia să facă acum era să o facă – dar tot trebuia să fie secret. Rușii au o supraveghere superlativă a Mării Baltice”.

Membrii grupului de lucru al Agenției nu au avut niciun contact direct cu Casa Albă și erau nerăbdători să afle dacă președintele chiar a vrut să spună ce a spus – adică dacă misiunea era acum în desfășurare. „Bill Burns se întoarce și spune: „Fă-o!””

OPERAȚIUNEA

Norvegia a fost locul perfect pentru a pune bazele misiunii.(…)

La Washington, planificatorii știau că trebuie să meargă în Norvegia. „Îi urau pe ruși, iar marina norvegiană era plină de marinari și scafandri de excepție care aveau decenii de experiență în explorarea petrolului și gazelor de mare adâncime”, a spus sursa. De asemenea, aveau încredere că norvegienii vor păstra misiunea secretă. (Poate că și norvegienii au avut alte interese. Distrugerea Nord Stream – dacă americanii ar putea să o scoată din funcțiune – ar permite Norvegiei să vândă mult mai mult din propriul său gaz natural Europei.)

În martie, câțiva membri ai echipei au zburat în Norvegia pentru a se întâlni cu Serviciul Secret Norvegian și cu Marina. Una dintre întrebările cheie a fost unde anume în Marea Baltică ar fi fost cel mai bun loc pentru a planta explozibili. Nord Stream 1 și 2, fiecare cu două seturi de conducte, au fost separate o mare parte din drum cu puțin mai mult de o milă, în timp ce se întindeau spre portul Greifswald din nord-estul Germaniei.

Marina norvegiană a găsit rapid locul potrivit, în apele puțin adânci ale Mării Baltice, la câțiva kilometri de insula Bornholm din Danemarca. Conductele au mers la mai mult de un kilometru distanță de-a lungul unei porțiuni din mare care era de numai 260 de metri adâncime. Acest lucru ar fi fost benefic pentru acțiunea scafandrilor, care s-ar scufunda cu un amestec de oxigen, azot și heliu care se revarsă din rezervoarele lor, și ar planta explozibili C4 camuflați pe cele patru conducte cu capace de protecție din beton. Ar fi fost o muncă ce mâncă mult timp și foarte periculoasă, dar apele de lângă Bornholm au avut un alt avantaj: nu existau curenți mareici majori, ceea ce ar fi făcut sarcina scufundării mult mai dificilă.

După un pic de cercetare, americanii s-au apucat de treabă.

(…)

Imediat după bombardarea conductei, mass-media americană a tratat-o ca pe un mister nerezolvat. Rusia a fost citată în mod repetat ca un probabil vinovat, stimulată de scurgerile de informații calculate de la Casa Albă – dar fără a stabili vreodată un motiv clar pentru un astfel de act de auto-sabotaj, dincolo de simpla răzbunare. Câteva luni mai târziu, când s-a aflat că autoritățile ruse au primit estimări privind costul reparării conductelor, New York Times a descris știrile ca fiind „teorii ce complică stabilirea unui vinovat care a fost în spatele” atacului. Niciun ziar major american nu a luat în seamă în amenințările anterioare la adresa conductelor făcute de Biden și subsecretarul de stat Nuland.

Deși nu a fost niciodată clar de ce Rusia ar încerca să-și distrugă propria conductă profitabilă, un motiv mai elocvent pentru acțiunea președintelui a venit de la secretarul de stat Blinken.

Întrebat la o conferință de presă din septembrie anul trecut despre consecințele agravării crizei energetice din Europa de Vest, Blinken a descris momentul ca fiind unul potențial bun:

„Este o oportunitate extraordinară de a elimina odată pentru totdeauna dependența de energia rusă și de a-i lua lui Vladimir Putin armarea energiei ca mijloc de avansare a planurilor sale imperiale. Acest lucru este semnificativ și oferă oportunități strategice extraordinare pentru anii următori, dar între timp suntem hotărâți să facem tot posibilul pentru a ne asigura că consecințele tuturor acestor lucruri nu sunt suportate de cetățenii din țările noastre sau, de altfel, din întreaga lume”.

Recent, Victoria Nuland și-a exprimat satisfacția față de dispariția celei mai noi conducte. Depunând mărturie la o audiere a Comisiei pentru Relații Externe din Senat, la sfârșitul lunii ianuarie, ea i-a spus senatorului Ted Cruz: „La fel ca tine, și eu sunt, și cred că Administrația este foarte mulțumită să știe că Nord Stream 2 este acum, așa cum vă place să spuneți, o bucată de metal pe fundul mării”.

Citiți articolul integral pe seymourhersh.substack.com

Cine e Seymour Hersh?

Jurnalistul Seymour Hersh a câștigat pentru prima dată recunoașterea lumii în 1969 pentru că a dezvăluit masacrul My Lai și mușamalizarea acestuia în timpul războiului din Vietnam, motiv pentru care a primit în 1970 Premiul Pulitzer pentru Reportaj Internațional. În anii 1970, Hersh a acoperit scandalul Watergate pentru The New York Times și a dezvăluit bombardamentul clandestin al Cambodgiei. În 2004, el a raportat despre maltratarea de către armata americană a deținuților din închisoarea Abu Ghraib. De asemenea, a câștigat două premii reviste naționale și cinci premii George Polk. În 2004, a primit premiul George Orwell.

Hersh a acuzat administrația Obama că a mințit cu privire la evenimentele din jurul morții lui Osama bin Laden și a contestat afirmația că regimul Assad a folosit arme chimice asupra civililor în războiul civil sirian. Ambele afirmații au stârnit controverse.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 11
Author

41 de Comentarii

  1. Aceste afirmatii contravin narativei rusesti si vor fi tratate ca atare. O blasfemie putinista. rumburak, șo pă ei, rupe-le fâșu..

  2. Fals ! Explozibilii au fost depusi, odata cu icrele, de guvizii si stavrizii din Marea Baltica ! Daca nu credeti adresati-va Institului de Cercetari Oceanografice din Langley, Virginia ! …

  3. He he ! O fi fost operatiunea „ascunsa si ordonata de la Casa Alba”, dar trebuie sa remarcati ca tataie Brandon a insistat ca explozia sa se produca in afara orelor 12.00 si 16.30, considerate ore de somn de dupa amiaza ! …

  4. La fel cum cutremurele din Turcia au fost amorsate de catre energia electro magnetica emisa de Haarp Kagona din Alsaka si calibrat de Haarp Romania pentru a lovi exact placile tehtonice din zona unde s-au declansat cutremurele recente soldate cu mii de morti. Energia undelor electromagnetice emise de Haarp Kagona avand efectul unor bombe de penetratie la mare adancime care au pus in miscare zona de contact intre placile tectonice.

  5. Asta e o declaratie de război a SUA ,tot vor ei sa atace si China si pe toti care le sunt superiori.Europa ar fi cazul să rastoarne dictatura de la Bruxelles si să intoarca armele impotriva adevăratului dușman.

  6. Din pacate statul rus este, în acest anotimp al agresiunii, o maşină de ucis şi de exportat teroare. De la tacticile militare până la discurs, dispreţul sovietic pentru viaţa umană este triumfător. Valurile de detinuţi trimişi la moarte, atacarea oraşelor cu rachete, elogiul barbariei, ascensiunea miliţiilor private conduse de seniori ai războiului, toate acestea indică schimbările de profunzime : criminalitatea statului rus este o dimensiune care nu mai poate fi ignorată. Sistemul putinist a creat metastaza cancerigenă ce se extinde cu fiecare zi de război.Stat criminal fascist.

  7. „Finis Amaericae !” :))
    Hallelujah, brothers……[Rumburak]

  8. Care este știrea, doar rușii ‘nu-și dădeau singuri cu tesla …’ ?!

  9. „La fel cum cutremurele din Turcia au fost amorsate de catre energia electro magnetica emisa de Haarp Kagona din Alsaka”

    Energia necesara se multiplica cu patratul distantei, asa ca, muta sursa cat mai departe, in cer, chiar, cum te invata la seminar. Nici bunul Inexistent n-are atata energie sa aprinda o lumanare, dar sa mute placile acelea, de 2x, pe doua axe. Continuati … sa va rugati, pentru ca meritati !

  10. Acesti criminali de americani au fost si vor fi in stare sa faca ori ce in lumea asta mare pt. a mentine un razboi continu, stiind foarte bine citi bani cistiga ei din afacerea asta .Derulati din curiozitate istoria si veti vedea cite conflicte si razboaie au provocat criminalii americani peste tot in lume sub diverse pretexte care pana la urma s-au dovedit ca au fost false si inventate de ei.

  11. Oare atât de idioţi să fie americanii, să creadă asemenea inepţii. Or fi, că şi pe la noi sunt.

  12. Felicitari, @R.C. si @Cotidianul! Publicati lucruri pe care cenzura oficiala (din ce-n ce mai dura) le interzice. Sincere felicitari.

  13. Ce nu se citeaza in acest articol este ca decizia distrugerii Nord Stream a fost luat inca din 2021, cu 7 luni inainte de razboi. Deci nicio legatura cu atacarea Ucrainei. Scholz stia, i s-a spus cand a fost in vizita, si desi era impotiva intereselor Germaniei a acceptat. Ce putea spune conducatorul unei tari ocupate ocupantilor, nu?
    A fost o simpla decizie politica prin care s-a vrut eliminarea Rusiei de pe piata de gaze si preluarea acestei piete europene de americani care acuma le vand europenilor gaze scumpe.
    „Secretarul american al Energiei, Rick Perry, a declarat joi că exporturile de gaze lichefiate americane către Europa sunt mai fiabile decât cele ruseşti, chiar dacă acestea sunt mai scumpe.”
    https://www.zf.ro/companii/energie/americanii-castiga-teren-in-lupta-pentru-gaze-secretarul-american-al-energiei-gazul-american-este-mai-fiabil-pentru-europa-decat-cel-rusesc-18107976
    Deci, ati inteles? Europenii prosti n-au inteles un adevar simplu, gazul american chiar daca este mai scump sigur este mai fiabil ptr ca nu-si arunca in aer mijloacele de transport a gazului.

  14. Na, că era prea evident.. Operațiune teroristă a unui stat terorist, care cică nu se află in război cu rusia..și nici nu o dorește, dar practic facea acțiuni de ”casus belli”.. Cam identic cu avionul malaysian, unde incă nu au indrăznit să recunoască..Totuși erau olandezi și englezi la bord,.

  15. Păi pa rcă tuta britanicilor zicea „it’s done”. Bănui ca nici MIx nu e (sunt) străini! Desigur chestia asta a făcut mai mult rău Europei, care în imbecilitatea ei a aplaudat marea realizare. Minunate vremuri! La noi cuvântul de ordine este „no comment” adică MUTU!

  16. Noh, fals grosolan, putinel-cracanel, „macelarul din kre-mlin” si-a aruncat in aer (apa) propriile conducte, ca nu-i mai inchideau garniturile de la robinetii si era cu spatele la zid doborat de o boala terminala demult. Continuati … parca am citi Urzica !

  17. A se vedea 9/11,Malaysian aircraft disappearance,,ISIS,Gadaffy, nspe lovituri de stat in Africa,si lista e lunga.Grea ”democratia asta”.Cel mai mare stat terorist din lume este USA,urmat de fostul cel mai mare ,care acum vorba lui Putin e doar o insulita in c—l Europei.

  18. Europa ar trebuii sa ii invite pe americani sa plece la ei acasa definitiv si pt. totdeauna. Sa lase acest continet liber si independent cum era inainte ,fara atatea trupe NATO in toate tarile europene si fara sa mai fim obligati de ei ca sa executam toate ordinele lor . Povestea ca ne ataca rusii este doar o minciuna si un pretext ca sa isi instaleze ei aici bazele lor militare .

  19. asta nu era evident pina acum? nu se stie de zeci de ani ca SUA face tot ce poate pentru a tine Rusia la distanta de Europa???

  20. Numai oligofenii și securiștii au putut crede că Rusia și-a distrus singură conductele prin care-i curgeau miliardele din UE…

  21. Numai minciuni. Putin a distrus conductele ca să scape de cancer la ovare.

  22. Gadaffy joaca table la un rom Havana Club cu-Castro si cu-Ceausescu, fugit prin tunelul Babele-Piramidele. Ce simplu racolezi un pseudo-legionar !

  23. As vrea sa-i vad pe comentacii antirusi de pe g4media, ce au de zis ?!
    Departe de mine de a-i apara pe rusi, dar era o timpenie sa sustii ca si-au minat propriile investitii cind ei puteau simplu sa inchida robinetul .
    Numai ca lasii in astfel de situatii, adopta pozitia strutului !

  24. Ca si totzi trolii imbecili PLATITZI de Marele Satan sorosist Editat

  25. Reptilienii si- au greșit calculele : au subestimat economia și puterea militară a Russiei , neutralitatea lumii ( sub)dezvoltate în privința sancțiunilor și toate erorile ( inclusiv agresiva expansiune NATO ) se vor întoarce împotriva lor , in primul rand a Europei ( și a românilor inclusiv ) prin scăderea nivelului de trai- creșterea galopantă a prețurilor , șomaj, nesiguranță ,inflație ,înarmare ,etc. , și mai târziu împotriva yankeilor îngâmfați !! Lumea s- a schimbat și se schimbă necontenit , și ca orice imperiu ( al răului) și hegemonia amerloca se va sfârși chiar daca lupta este …pe viață și pe moarte!!!

  26. „Reptilienii si- au greșit calculele : au subestimat …”

    Aici gresesti tu, bosorogii de la Davos asta isi doresc, sa ramana doar cei bine digitalizati, sa avem de un’ sa platim pensiile speciale !

  27. 99 la suta din babele din .ro, implicate in razboi cum sunt, au stiut din prima clipa ca americanii au ras conductele. Ei trebuie sa vanda GPL, care e mai scump decat gazul rusesc, in aceeasi piata cu rusii. Daca ii mai tot „devoaleaza” unii-altii, or sa arunce in aer si ultima conducta…

  28. @gelu … 😀
    nu asa functioneaza HAARP-ul !
    Uite-ti dau un exemplu babesc ca sa pricepi …pricipiul HaarP …auzit de la Mishteaux:

    1000 de oameni merg agale pe un pod si se opresc pe el … POD-ul nu cade … rezista greutatii a 1000 de oameni !
    100 de oameni merg in cadenta de cateva ori, incoace si incolo, pe un pod si dup-un timp podul se surpa !
    50 de oameni merg intr-o anumita (!) cadenta, incoace-si-incolo pe un pod si dupa un timp il surpa !
    DE CE ?
    Din cauza …REZONANTEI AMPLIFICATOARe a TENSIUNILOR interne-n materialul podului ! 😀

    LA FEL …poti prin rezonanta focusata …electromagnetica … amplifica tensiunile DEJA acumulate in roci subterane
    producand (atentie:) in zone de cutremur …CUTREMURE ! ( exact cum cadenta nu are efecte pe un drum public dar are pe podul public) ! BABESTE …deoarece Mishteaux zice ca e PATENT militar faza !

    Daca e sa fie cutremur artificial in Turcia … o bomba nucleara tactica cilindrica de-o anumuta marime …poate fi coborata 1 km intr-un putz sapat CA ALIBI pentru petrol mai apoi betonat …intr-o regiune (Syria detiunta de ISIS ?) si explodat
    prin socul exploziei declansezi un CUTREMUR …de suprafata = intre 5 si 15 km adancime 1
    La ce adancime a fost cutremuru-n TURCIA ?

  29. Bombele atomice tactice pot fi de dimensiuni relativ mici si pot fi 4 bucati lasa-te-n putzul de 300-1000 metri
    pot fi explodate prin REMOTE la data cand se doreste militar politic
    pot sta ani de zile ingropate
    nu lasa urme radioactive la explozie
    si explozia nu poate fi diferentiata, decat de experti seismici ai armatelor moderne, de cea a unui cutremur obisnuit !
    Costa mai putin decat HAARP
    MDA ! ( n-ai vrea sa sti cate TREBUIE sa stie MISHTEAUX)

    TOTUSI …de ce cutremurul turc a avut loc la adancimea de 10 KM …si de ce intr-o zona tensionata seismic
    metoda atomic subterana (vezi cutremurul exploziei test-atomice nordcoreene 😉 ) !

    Bine inteles metoda ingroparii atomic seismice …cu OBUZE miniaturale tactice (4 bucati pe gaura) …nu are efect decat in zone
    presdestinat seismice ( vezi sudul Asiei si detomarea placii ce-a adus potopul peste asiatici)
    Chinezii …la o adica pot ingropa Japonia pentru ca e zona seismica insa …de exemplu

  30. Crezi ca „cineva” a sapat dupa petrol in zona …in timpul ISIS ?
    . .
    Cum e EPICENTRUL fata de alte cutremure la cel din Turcia Syria ? … tri-dimendionsl special ?
    . .
    Ce spun inregistrarile SEISMOGRAFICE 😉 😉 😉

  31. Mishteaux …spune … ca ar fi o ideie sa se cerceteze ce sonde s-au sapat suspect (= nu extrag petrol azi)
    in ultimii EXACT 2, 5 ani !
    😉
    (eventual sa intrebe serviciile secrete ruse sau … chineze 😉 )

  32. in atac HAARP … pentru efect seismic in zone pre-tensionate seismic (ce-o fi insemnand si asta ?)
    ar dura de laminimum o zi pana la o saptamana de emisie triangularizata !
    Deci n-ar fi usor de ascuns daca inregistrat si … ARHIVAT !
    😛
    [PS: Ce-ai zice daca si falia San Andreas ar avea un cutremur TAMAN ,) saptamana ce vine …joi ? Zona e pre-tensionata pentru ca demultisor n-a mai avut un cutremur serios …si …e zona intens-seismica 🙂 ]

  33. N-a fost cutremur de suprafata …deci nu se incadreaza in limitele 5-15 km adancime
    cred c-a fost ca zeci daca nu suta de km adancime !

    Altceva era dac-ar fi fost la 10 km si cu multi-epicentre 😉 …expertii stiu de ce …multi-epicentre (vezi ecourile unei impuscaturi intr-o pestera 😛

  34. Articol documentat , CREDIBIL, verificabil in realitatea obiectiva..
    Multumim, dle jurnalist! Nasc si Usandia oameni.Si Cotidianul….:)

  35. Cine mai poate avea incredere in promisiunile SUA si NATO, cand presedintele SUA ne minte in fata, Biden neaga acum vehement ca SUA a distrus Nord Stream, desi de fata cu Olaf Sholtz a promis distrugerea acestor conducte de gaze. Deci asigurarile de aparare date de NATO a valoare unei balegi de bou in fata unor asemenea minciuni nerusinate, SUA se foloseste de teritoriul Romanie ca sa-si promoveze interesele agresive folosindu-i pe romani drept carne de tun, nu au nici o intentie sa apere Romania ci doar sa o tarasca intr-un razboi cu Rusia, razboi din care Romania este distrusa iar SUA castiga din vanzari de arme. Vedeti ce a patit Ucraina de cand a fost asternuta la picioarele SUA. Asta va pati si Romania, SUA nu este afectata fiind la mii de km. Asta este securitatea Romaniei data de NATO, o uriasa minciuna! Ne-au tarat intr-un razboi care nu ne priveste.

  36. Nu cred ca USA , de-ar putea, ar declansa din motive politice (NATO, Erdogan, etc)
    un cutremur cu zeci de mii de morti 1
    nu cred nici ce spun unii (Naphtali al Israelului) ca USA n-a voit pace in Ukraina luand VOLUNTAR
    in calcul uciderea a sute de mii de oameni (rusi si ukrani)
    ATENTIE:
    – Nu cred ca USA e atat de perversa incat sa-si atace ECONOMIC propriul aliat in NATO (Germania)
    asa ca laso mai moale cu un atac premeditat sub forma de CUTREMUR PROVOCAT ATOMIC SUBTERN !

  37. Nu crede …cerceteaza !
    😛
    Sau cum zice valahu: BELESHTE OCHII ! 😀
    (…sa fim seriosi ! 🙁 cine mai crede azi in sentimentalisme fratesti ? 😐 )

  38. „scandal la nemti” … 😉

    incepi sa crezi si tu 🙁 in sfantul … mishteaux ? … ti-e si tie statistic-punctual suspect cum le „nimereste” 😉 ?

  39. @@Novak 23:09
    Amintiri despre viitor: Maleficul George Soros are in plina desfasurare un proiect care se numeste „Proiectul Rusia” inceput chiar din anii 1980 pe vremea URSS. Din 2006 sediul proiectului se afla la New York. Scopul proiectului este dezintegrarea Rusiei pentru a-i jefui oligarhia resursele si a promova asa zisa globalizare prin care cu exceptia oligarhiei iudeo-masonice nimeni nu va mai detine nimic, foarte multi nici macar viata, dar vor fi fericiti. Asa functioneaza satanismul, prin proiecte cu bataie lunga si foarte lunga, pe care doar istoria le poate cuprinde in cauzalitatea lor, oameni inca nenascuti la vremea aparitiei acelor proiecte nu le pot realiza existenta si nicidecum intelege.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.